Mari mistere ale omenirii (8)

in Lecturi la lumina ceaiului

STRANIUL CONTE

DE SAINT-GERMAIN

Vizite stranii

Cîteva evenimente ne fac să credem că Saint-Germain şi-a schimbat, din nou, identitatea, ca să-şi continue drumul în Istorie. Într-adevăr, în anul care a urmat decesului său „oficial”, 1785, tot sub numele de Saint-Germain, a fost ales unul dintre reprezentanţii francezi la marea convenţie a francmasonilor de la Paris, alături de Cagliostro şi de Ducele Ferdinand de Brunswick. În 1788, a fost văzut la Veneţia. În acelaşi moment, la Versailles, prietena şi confidenta Reginei Maria Antoaneta, doamna d’Adhémar, care îl cunoscuse, cîndva, pe Contele de Saint-Germain, a primit o scrisorică ciudată:

„O conjuraţie uriaşă s-a pus la cale, neavînd încă un şef confirmat, dar va apărea în scurt timp. Scopul este răsturnarea a ceea ce există, pentru a fi restabilit pe un nou plan. Dacă vreţi să ştiţi mai mult, doamnă, veniţi să ne întîlnim, în seara asta, în a doua capelă din dreapta Bisericii Récollets, după slujba de la orele 8.

Contele de Saint-Germain”.

Doamnei d’Adhémar i s-a tăiat răsuflarea. Auzise de moartea contelui şi trecuseră, deja, cîţiva ani de atunci. Chiar mai trăia? Doamna d’Adhémar a decis să fie cu sufletul împăcat, şi, punîndu-şi pe umeri o capă neagră, s-a dus la întîlnirea secretă. Noaptea coborîse peste întreg oraşul, iar la a opta bătaie a clopotului, doamna d’Adhémar a intrat în Biserica Récollets. Slujba tocmai se sfîrşise. A păşit, fără grabă, în interior, oprindu-se în faţa locului indicat de conte. Dar capela a doua era pustie. Să fi fost doar o glumă proastă? Deodată auzi:

– Sînteţi mereu punctuală, a murmurat o voce în întunericul celei de-a treia capele.

Prietena reginei a tresărit. Contele de Saint-Germain era, într-adevăr, acolo, sub privirea Sfîntului Mihail, sculptat în vitraliul capelei, ieşind, lent, din penumbră, ca să fie luminat doar de lumînări.

– Sînteţi în viaţă? Credeam…

– Nu vă fie teamă, doamnă, sînt obişnuit cu asta de mult timp. Mă aflu aici ca să vă avertizez asupra unui mare pericol pentru regatul Franţei, rege şi regină.

Contele de Saint-Germain nu a aşteptat răspuns şi a continuat:

– Totul e pierdut, doamnă contesă, acest soare este ultimul care a apus peste monarhie. Mîine nu va mai exista. Va fi haos, anarhie. Nu pot să fac nimic pentru rege, nici pentru regină, nici pentru Familia Regală, nimic pentru domnul Duce d’Orléans, care va triumfa, mîine, cînd va traversa Capitoliul, pentru a se prăbuşi, apoi, de pe Stînca Tarpeiană.

– E oribil! Nu vreţi să mergeţi la regină? Pot să vă obţin o întrevedere…

Contele nu a lăsat-o să sfîrşească.

– Din păcate, e sortită!

– Sortită?! Cui?

Faţa Contelui de Saint-Germain s-a retras în întuneric, şoptind:

– Morţii…

Doamna d’Adhémar a luat foarte în serios profeţiile contelui, care s-au îndeplinit. În plus, ea a spus că s-a întîlnit cu contele de cîteva ori: după condamnarea reginei, la 18 brumaire, în ziua morţii Ducelui d’Enghien, în 1804, şi în seara asasinării Ducelui de Berry, în 1820. Multe alte mărturii afirmă că Saint-Germain a luat parte la Congresul de la Viena, din 1814, l-a vizitat pe medicul şi magnetizatorul Messmer, a fost văzut la Paris, în timpul domniei lui Ludovic Filip, şi în Tibet, la începutul Secolului XX. Napoleon al III-lea chiar a trasat sarcină Poliţiei să întocmească un dosar despre Saint-Germain, cu cheia enigmelor din jurul acestui personaj. Dar acest dosar a ars în incendiul Palatului Tuileries, din 1871. Ciudată întîmplare!

Contele de Saint-Germain a rămas, şi astăzi, un personaj enigmatic. Alchimist, nemuritor, sau şarlatan, el întruchipează, de minune, una dintre cele mai mari fantasme ale omului, cea a vieţii eterne. Şi, cine ştie, poate cutreieră acum şi secolul nostru…

Sfîrşit

LAURENT PFAADT

COMENTARII DE LA CITITORI