Maria Ciobanu

in Lecturi la lumina ceaiului

La vîrsta de 78 de ani, după o activitate muzicală de peste 60 de ani, Maria Ciobanu a decis să se retragă de pe scenă. Ea va mai susţine cîteva concerte, în luna martie, după care va pune punct carierei muzicale.
Peste 60 de ani pe scenă
Simbol de necontestat al folclorului românesc, Maria Ciobanu a fost o personalitate puternică încă de mică. Născută pe data de 3 septembrie 1937 la Roşiile (Vîlcea), ea şi-a dorit cu ardoare să ajungă vedetă, cu atît mai mult cu cît prinsese drag de lumea artistică din familie, de la tatăl ei, un instrumentist talentat. Nu sărăcia a împins- o spre scenă, deşi mai avea opt fraţi, ci încurajările prietenilor şi ale vecinilor, care îi lăudau necontenit vocea aparte. A participat la cîteva concursuri, dar nimeni nu părea să o ia în serios pe adolescenta zveltă, cu părul ca abanosul şi cu ochii nefiresc de mari. Norocul i-a surîs abia cînd a întîlnit- o pe marea artistă Maria Lătăreţu. Aceasta, după ce a ascultat-o timp de cîteva minute, a decretat, fericită: „Asta-i cîntăreaţa care-mi va călca pe urme!”. De atunci au trecut peste 60 de ani, timp în care Maria şi-a adunat în repertoriu peste 500 de piese de dor, dragoste şi inimă albastră.
A avut probleme de sănătate
A avut o viaţă tumultuoasă, presărată cu poveşti de iubire, dar şi cu scandaluri. A cîştigat bani cît să-i învîrtă cu lopata, iar dacă ar fi să ne luăm după gurile rele, ar avea o avere de peste două milioane de euro, bani investiţi în imobiliare. A trecut prin trei căsnicii, a bifat şi o relaţie controversată cu un alt monstru sacru al muzicii populare româneşti, Ion Dolănescu, şi are trei copii, pe Liliana, pe Camelia şi pe Ionuţ. Maria Ciobanu iubeşte în continuare scena şi nu poate sta departe de ea.
Dar cum vîrsta începe să-şi spună cuvîntul, artista se confruntă tot mai des cu probleme de sănătate. La începutul anului 2014, pe cînd se afla în Los Angeles, cîntăreaţa a suferit un accident vascular, din cauza puseurilor repetate de tensiune. A reuşit să fenteze moartea cu ajutorul medicilor americani, care au avut grijă de ea ca de un star internaţional. S-a refăcut după doar două săptămîni de tratament, memoria i-a revenit ca prin minune, însă are restricţii medicale – mai exact, trebuie să se menajeze, să nu se mai obosească şi să evite călătoriile cu avionul.

COMENTARII DE LA CITITORI