MEDITAŢII DESPRE ROMÂNI

in Lecturi la lumina ceaiului

 

* Aidoma lui Isus Christos, Poporul Român e răstignit între doi tîlhari: Mafia Internă şi Noua Ordine Mondială.

* În România, aşa-zisa „societate civilă“ e o instituţie imbecilă.

* Românii au o slabă memorie a răului.

* La noi, poliţiştii aleargă după hoţi nu ca să-i prindă, ci ca să împartă prada cu ei.

* Prin ce anume este mare Poporul Român? În primul rînd prin folclor, unde se dovedeşte a fi la fel de genial ca Shakespeare şi Beethoven.

* România e ţara cu cele mai mari diferenţe de temperatură din Europa: între + 40 de grade (vara) şi – 30 de grade (iarna) sînt nu mai puţin de 70 de grade Celsius. Aceasta poate fi una dintre explicaţiile rezistenţei fizice a românilor, dar şi ale nestatorniciei lor morale.

* Harta Republicii Moldova seamănă, izbitor, cu mustaţa pe oală a lui Stalin.

* În România există numai două anotimpuri: seceta şi inundaţiile.

* Românii au văzut prima dată un televizor în 1938, la „Luna Bucureştilor“; era o instalaţie adusă de firma Philips.

* Eu cred că numele românesc Miruna, pe care nu-l regăsesc la alte popoare, vine de la Mirungere.

* Tînărul Gh. Asachi îl vede pe Napoleon la Schönbrunn.

* În anii ocupaţiei staliniste, filozoful Constantin Rădulescu-Motru a leşinat de foame, pe stradă… Acesta ar trebui să fie „procesul comunismului“!

* Românii trec prin viaţă într-un singur fel: îndură sau înjură.

* Coloana Infinitului, sculptată de Brâncuşi, e şira spinării Poporului Român.

* Experienţa mea de şef de partid, dotat cu un simţ de observaţie pe care numai scriitorii şi moraliştii îl au, mă face să spun, cu mîna pe inimă: clasa politică românească este, cu puţine excepţii, o şleahtă de derbedei, de borfaşi şi de impostori, atît bărbaţi, cît şi femei, care îşi umflă glanda paranoiei cu iluzia că ei au o imagine proprie nemaipomenită, că li se cuvine totul şi că au dreptul să treacă de la un partid sau altul mai uşor decît trec de pe un trotuar pe altul, dar fără a da înapoi ceea ce nu le aparţine lor, ci formaţiunii care i-a băgat în Parlament: funcţia de senator sau de deputat. Am cunoscut astfel de nemernici şi i-am tratat cu dispreţ. Fără mine, ei au redevenit ceea ce au fost: zero barat.

* Turcii şi ruşii ne-au dat înapoi, ca ţară, cu cel puţin 100 de ani. Fără vecinătatea şi dominaţia lor, România ar fi fost, astăzi, ca Spania. Care Spanie înfloreşte abia sub „regii catolici“, cei ce au scuturat jugul stăpînirii arabe, lungă de 700 de ani.

* României parcă îi place să fie condusă de indivizi primitivi, hoţi şi fără Dumnezeu. Am făcut o listă a românilor de seamă care s-au auto-exilat şi au preferat să moară peste hotare, din cauza asta: Dimitrie Cantemir, Ioan-Inochentie Micu-Klein, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, I.L. Caragiale, Anna de Noailles, Martha Bibescu, Gogu Constantinescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade, Pamfil Şeicaru, Stelian Popescu, Grigore Gafencu, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Sergiu Celibidache, Vintilă Horia, Constantin Virgil Gheorghiu, Elvira Popescu, Elena Văcărescu, Aron Cotruş ş.a.

* Preoţii români, mai cu seamă cei din Ardeal, dispun de o forţă miraculoasă. Eu explic aceste însuşiri paranormale atît prin credinţa lor în Dumnezeu, cît şi prin suferinţele îndurate, de-a lungul sutelor de ani. Pe tema asta, George Bariţiu îi scrie lui B.P. Haşdeu o epistolă care are darul să tulbure şi azi, după 150 de ani: ,,Aici, în Sibiu, era un avocat maghiar ale cărui două fete sufereau de o boală cumplită, încît n-o putură vindeca nici chiar medicii din Viena. În fine, părinţii, auzind că exorcismele popilor români – oláh popák – vindecă, se duseră pe ascuns la parohul greco-catolic Antonie Vestemeanu ca să le citească; le dădură şi liturghii. Ambele domnişoare s-au vindecat perfect: una e deja măritată, cealaltă e voinică ca un grenadir. (…) Acest exerciţiu al scoaterii dracilor din oameni nu este la noi ceva nou. Chiar în legile Transilvaniei se află urme nu numai de exorcizare, dar şi de sorocirea dracilor ca să intre în vrăjmaşii românilor. Legea dietală din zilele lui Rakoczi opreşte exorcismul prin cuvintele: «AZ OLÁH POPÁK NE AFURISZALJANOK», adică: popii româneşti să nu afurisească. Boierii calvini, văzînd că se grămădesc multe nevoi peste familiile lor şi ştiind, pe de altă parte, cum îi apăsau ei pe preoţii români, începuseră a crede că relele vin de la anatemele popilor“.

CORNELIU VADIM TUDOR

COMENTARII DE LA CITITORI