Mesaj impresionant al Prinţului Charles pentru oprirea defrişărilor ilegale masive din pădurile României: „53 de cazuri de tăieri ilegale pe zi“

in Lecturi la lumina ceaiului

Mesaj impresionant al Prinţului Charles pentru oprirea defrişărilor ilegale masive din pădurile României: „53 de cazuri de tăieri ilegale pe zi“

Într-un mesaj postat pe site-ul GreenPeace România şi adresat participanţilor la Forumul Pădurilor, organizat recent la Bucureşti, Prinţul Charles trage un semnal de alarmă şi prezintă, cu date şi cifre, situaţia dezastruoasă la care s-a ajuns: zeci de mii de hectare de pădure, rase de pe faţa pămîntului.
Sînt deja binecunoscute pasiunea Prinţului Charles pentru România şi vizitele lui dese în zonele mirifice ale ţării noastre, dar şi determinarea de a ne convinge că avem ceva ce alţii au pierdut de mult: păduri imense, nebătute de pasul omului. Unele zone par a fi însă, din păcate, lasate de izbelişte de către autorităţi. ,,Europa mai deţine foarte puţine suprafeţe întinse de păduri naturale, iar multe dintre acestea sînt în România, scrie Prinţul Charles în mesajul său. Pădurile României sînt, desigur, o parte importantă şi vitală a economiei, a integrităţii mediului şi a identităţii culturale la nivel naţional, dar au şi o însemnătate mondială din punct de vedere al biodiversităţii şi al rolului în reglarea climei. De aceea mi se pare absolut crucial ca pădurile să fie gestionate durabil, păstrate şi conservate pentru beneficiile pe care ni le oferă nu numai nouă, ci şi generaţiilor care, cel mai probabil, ne vor urma”. Întregindu-şi pledoaria în favoarea protejării acestui tezaur inestimabil al ţării noastre, Prinţul Charles explică, în cifre şi date, dimensiunea fenomenului şi pagubele colosale provocate de tăierile ilegale de păduri: ,,Înţeleg că, potrivit unei estimări, în perioada 2000-2011, circa 180.000 de hectare de păduri din România au fost lasate să se degradeze, sau au dispărut în urma exploatării ori a unor activităţi ilegale. Mai grav decît atît, aproape jumătate din pierderi s-au produs în arii protejate. Un alt studiu arată că, în perioada 2009-2011, au fost înregistrate peste 31.000 de cazuri de tăieri ilegale, urmate, în 2012, de încă 20.000. În mod uimitor, asta înseamnă 53 de cazuri pe zi. Chiar şi o astfel de rată imensă ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile înregistrate sau investigate de autorităţi”. Cifrele dezastrului pot fi corectate, susţine Prinţul Charles, iar soluţiile sînt la îndemana noastră: ,,Dacă aceste sisteme forestiere remarcabile ar fi gestionate într-un mod mai raţional, atunci beneficiile ar putea fi menţinute perpetuu, aducînd, în acelaşi timp, o serie de avantaje socialeşsi economice Romaniei. Bineînţeles că este mai uşor de spus decît de facut. Este nevoie de cooperarea şi acordul tuturor părţilor interesate, de la instituţii guvernamentale, la proprietari privaţi de păduri, comunităţi, pînă la organizaţii neguvernamentale şi companii asociate sectorului forestier. Pe lîngă întrebarea despre care ar fi cea mai bună modalitate de a ajunge la o utilizare durabilă a pădurilor, astfel încît să fie menţinute avantajele lor multiple, intervine şi chestiunea, fundamentală, a aplicării Codului Silvic şi a combaterii tăierilor ilegale”.
În acelaşi mesaj, Prinţul Charles aminteşte de vizitele sale dese din România, în zone de o frumuseţe dumnezeiască: ,,Am mers printr-o parte dintre pădurile Romaniei, într-un cadru pe care îl pot descrie doar ca fiind unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am văzut vreodată. De aceea cred sincer că se poate cîştiga mai mult, pentru România şi pentru întreaga lume, din gestionarea durabilă pe termen lung a acestor locuri cu adevărat extraordinare în comparaţie cu ceea ce se poate obţine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt. Aşa cum ştiu eu România şi pe român, am deplina siguranţă şi încredere că vă veţi ridica la nivelul acestei provocări şi veţi crea un impuls durabil şi eficace pentru a ocroti aceste habitate atît de preţioase şi de importante atît pentru noi, cît şi pentru copiii şi nepoţii noştri”.
Potrivit raportului de audit realizat de Curtea de Conturi privind Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012 s-au defrişat ilegal 366.000 de hectare de pădure. Prejudiciul era, atunci, de 5 miliarde de euro.

COMENTARII DE LA CITITORI