Mesaje de condoleanţe

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Reacţiile unor reprezentanţi

din sfera politică şi financiară

A plecat la cele veşnice CORNELIU VADIM TUDOR. Fără el, viaţa cetăţii noastre va fi mai săracă. A iubit Ţara Românească şi Istoria ei, a fost un om de cultură, un intelectual public şi, mai cu seamă, a imprimat aceste trăsături ale personalităţii sale discursurilor politice, activităţilor jurnalistice şi inegalabilelor lui pamflete. I-am apreciat, cu deosebire, preocuparea constantă pentru istoria Băncii Naţionale a României. L-a interesat personalitatea lui Eugeniu Carada, întemeietorul Băncii Naţionale a României. A cercetat momentele de început ale băncii noastre centrale şi a publicat în ziarul pe care îl conducea, ,,Tricolorul”, însemnări din epocă ale lui Constantin Bacalbaşa despre locuinţa guvernatorului Anton Carp, cu ferestrele către strada ce poartă astăzi numele lui Carada, din vremea în care guvernatorii BNR erau obligaţi să locuiască în incinta instituţiei. În plus, Corneliu Vadim Tudor a fost şi un pasionat numismat. La plecarea lui din această lume, fie ca Dumnezeu să-i vegheze pacea veşnică. Familiei îndoliate – condoleanţe.

MUGUR ISĂRESCU,

Guvernatorul Băncii Naţionale a României

* * *

A murit Corneliu Vadim Tudor. Un om mare. Nu discut de caracterul lui, ci de valoarea lui culturală. A avut mulţi duşmani, pentru că a fost întemeietorul curentului naţionalist tocmai în perioada în care se dorea ,,spargerea graniţelor” şi a frontierelor. Era perioada în care cîştigătorii războiului rece ne voiau o massă informă… ne pregăteau pentru globalizare, şi gloata nu pricepea. Libertatea a fost înţeleasă greşit! A fi cetăţean european, planetar, occidental nu excludea a fi un patriot român. Dar cîştigătorii ne voiau doar cetăţeni globali. Era (şi mai există şi azi!) perioada curentului anti-flag. Eram bombardaţi zilnic cu lozinci şi propagandă anti-naţionaliste şi anti-patriotice. Se spunea că e o prostie să mori pentru patria ta! Şi acum, ne spun învingătorii că e bine să mori (şi să omori) pentru cîţiva dolari…

FLORIN GEORGESCU,

Prim-viceguvernator BNR

* * *

Îmi este greu să cred cît de puţin umani mai sîntem! Sînt tristă şi indignată de atitudinea unora care, zilele trecute, purtau făţarnic grija refugiaţilor, iar acum se bucură de moartea unui om. Care mai sînt minimele valori pe care le respectăm, dacă nu pe cele creştine? Dumnezeu să-l ierte şi să-i aibă în pază familia!

ELENA UDREA

* * *

În ultimii 25 de ani, am colaborat mult (n.r. – cu Vadim), în calitate de parlamentari şi senatori ai României. Eram apropiaţi încă de pe timpul în care eram prim-ministru. Iubea mult oamenii, în special pe cei în nevoie. Încerca să rezolve totul. O mare personalitate, un om de cultură, o persoană complexă. Sigur, mulţi îl acuză de atacuri asupra lor. Asta era şi pe fondul acestei boli teribile, diabetul. Era un om extraordinar de sensibil, nu ţinea duşmănie. Din cînd în cînd, mai venea pe la mine şi discutam. Ne-am auzit la un telefon în urmă cu o lună de zile. A fost o mare personalitate a culturii şi politicii româneşti. Avea o personalitate extraordinară. Îmi amintesc îndeosebi de calităşile de politician, poet şi gazetar ale lui Corneliu Vadim Tudor.

Va trebui să găsim soluţii să ajutăm şi familia.

Condoleanţe pentru această pierdere, nu numai familiei, ci întregii ţări.

NICOLAE VĂCĂROIU,

Fost prim-ministru

* * *

Am aflat, cu regret, de trecerea în veşnicie a lui Corneliu Vadim Tudor. Condoleanţe familiei şi celor apropiaţi.

VALERIU ZGONEA,

Preşedintele Camerei Deputaţilor

* * *

La sfîrşitul anilor ’90, cînd lucram la „Jurnalul Naţional“, Vadim Tudor era un obişnuit al Parcului din faţa Casei Presei. Venea seara tîrziu, cu limuzina de la Senat şi, însoţit de gărzile de corp, împărţea, personal, cîinilor vagabonzi batoane de salam tăiate în 3 – 4 bucăţi. Îi striga pe cîini pe nume şi îi păzea pînă mîncau, alungîndu-i pe „boschetarii“ care sperau să le dea şi lor măcar o bucată. „Bă, voi duceţi-vă la muncă!“, le striga, rîzînd. Se urca în maşină şi pleca, în urma lui rămînînd înjurăturile. Sincer, îmi pare rău că a murit. Avea şi un suflet mai bun, şi o minte mai luminată decît ale unui alt dinozaur politic, cu 20 de ani mai bătrîn, şi care a făcut ţării infinit mai mult rău, dar pe care-l laudă mulţi şi, dacă ar putea, l-ar mai vota încă.

NARCISA IORGA, fost membru CNA

* * *

Este o mare pierdere. Condoleanţe familiei. Am pierdut cel mai mare naţionalist al României. Din punctul meu de vedere, era cel mai mare om de cultură. Era un mare iubitor de oameni, de animale. Dumnezeu să-l odihnească.

MARIUS MARINESCU, fost membru PRM, prieten, colaborator al Tribunului

* * *

Am aflat cu tristeţe de această veste. Sînt profund tulburat de ştirea pe care am primit-o.

Corneliu Vadim Tudor a fost un om care a făcut parte din viaţa mea, e ca şi cum pierd o parte din viaţa mea. Simt o mare tristeţe pentru pierderea unui om alături de care am stat foarte mulţi ani. A fost o personalitate complexă şi de el mă leagă multe amintiri, dar acum este o problemă a trecutului.

LUCIAN BOLCAŞ, fost membru PRM

* * *

Sîntem profund mişcaţi de dispariţia prematură a marelui om politic şi de cultură Corneliu Vadim Tudor, fiind adînc pătrunşi de sentimentul ataşamentului faţă de Patrie. Deplîngem uriaşa pierdere, acum, cînd ţara ar fi avut nevoie de prezenţa sa în spaţiul public mai mult ca niciodată şi transmitem sincere condoleanţe familiei, cu angajamentul ca ideile şi lupta lui în slujba Interesului Naţional să fie duse mai departe. Să-i fie veşnică memoria.

Prof. univ. dr. Alexandru Amititeloaie

Dr. Vasile Diacon, consilier juridic, Iaşi

* * *

Nedreaptă, crudă şi fulgerătoarea dispariţie a eminentului om de cultură, ziarist, scriitor de excepţie şi politician, Corneliu Vadim Tudor i-a întristat profund pe veteranii şi invalizii de război, supravieţuitori ai celui de-al II-lea război mondial. Nutrea pentru noi un adevărat cult. În fulminantele sale cuvîntări, în magistralele articole şi eseuri, ca şi în vibrantele poeme publicate, dădea expresie sentimentelor sale de preţuire, stimă şi recunoştinţă faţă de faptele noastre de arme, ale camarazilor căzuţi pe cîmpurile de luptă pentru libertatea, independenţa şi suveranitatea Patriei. Înaltul său patriotism s-a manifestat plenar în tot cursul tumultuoasei sale vieţi, curmată, atît de nemilos, la o vîrstă la care avea încă multe de înfăptuit. Debordantul său optimism, setea lui nestăvilită de adevăr şi de dreptate purifica sufletele românilor. Era recunoscut, între multe altele, şi pentru cultul pios faţă de Istoria multiseculară a neamului nostru, pe care l-a iubit cu înflăcărare, pentru dragostea pe care o purta Armatei Române, evocînd adesea momente de referinţă din viaţa şi activitatea acesteia. A fost mîndru că sub jurămînt, sub Tricolor, şi-a făcut cu onoare şi cinste datoria, ca militar cu termen redus. În calitatea pe care am deţinut-o timp de 12 ani, de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport şi de preşedinte al Comitetului Olimpic Român, l-am avut, în nenumărate rînduri, alături, atît în ţară, cît şi în străinătate, ca un mare şi însufleţit susţinător al sportivilor români. De fiecare dată, relatările, cronicile sale din presă umpleau inimile sportivilor de bucurie. Nu-l vom uita niciodată. În aceste momente de adîncă tristeţe, transmitem îndoliatei familii, colaboratorilor săi de la revista „România Mare”, tuturor celor apropiaţi sufletului său – sincerele noastre condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi în liniştea de care nu prea a avut parte pe pămînt.

General de armată (r) MARIN DRAGNEA, preşedintele Asociaţiei Naţionale

a Veteranilor de Război

* * *

Doresc să vă adresez sincere condoleanţe, în aceste clipe dureroase. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

GRAŢIELA-LEOCADIA GAVRILESCU

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

* * *

La trecerea în eternitate a lui Corneliu Vadim Tudor, adresez soţiei şi celor două fiice, Lidia şi Eugenia, cele mai sincere condoleanţe. Vadim, pe care l-am cunoscut acum 45 de ani, a fost un Poet Naţional, patriot înflăcărat, un mare om politic, servind interesele Poporului Român. A fost un ziarist la fel de important ca Eminescu şi un pamfletar necruţător cu duşmanii României! Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Conf. dr. ing. FLORIN IORDACHE,

Membru în Biroul de conducere al PRM

* * *

Sincere condoleanţe familiei îndoliate pentru dispariţia prematură a celui care a fost Corneliu Vadim Tudor, un om de cultură, doctor în Istorie, patriot desăvîrşit şi un mare scriitor, poet şi pamfletar. Dunezeu să-l odihnească în pace.

FILIALA PRM CLUJ-NAPOCA

Alte mesaje de la artişti

şi de la toţi cei care l-au apreciat

pe Corneliu Vadim Tudor

 

Dragii mei, s-a stins din viaţa istoricul şi omul politic Corneliu Vadim Tudor, cu care am colaborat aproape 10 ani. Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace. Sincere condoleanţe familiei.

IRINA LOGHIN

* * *

Aş vrea să transmit gîndurile mele bune şi condoleanţe familiei lui Corneliu Vadim Tudor.

MIHAI GÎDEA

* * *

Dragă CORNELIU VADIM TUDOR,

Mă adresez direct, pentru că nu-mi vine să cred că noi, românii, te-am pierdut, mult prea rapid. Cred că este, în primul rînd, un moment trist pentru Literatura Română. Şi, dincolo de asta, pentru acel naţionalism benefic, sănătos, care ne mai putea salva de la pierderea identităţii. Ai ţinut cu dinţii de principiile şi de tradiţia acestei ţări. Mai cu bune, ori cu rele, ai apărat, prin discurs, cel puţin, valorile naţionale, de care mulţi au uitat şi le-au blamat, iar azi te felicită pentru că le-ai iubit. Nu mai vorbesc despre calităţile de orator, despre coerenţă şi despre toate atributele care te făceau unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai intelectualităţii. Ne ştiam de mulţi ani, dar, vezi tu, viaţa ne-a pus aproape mai recent, cînd trebuia să-mi scrii nişte versuri pentru o serie de cîntece noi. Spuneai că muzica asta românească, melodioasă, mai are o şansă. Şi ne-am întîlnit să discutăm acolo, în biblioteca aceea impresionantă, şi-a rămas stabilit că ne vedem în cîteva luni să punem la cale acel cîntec, care-i va impresiona pe toţi. N-am mai apucat! Mi-ai oferit demult şi-o carte. Despre mama, spunîndu-mi că, în continuare, icoana ta şi sprijinul în momentele dificile este mama. O chema Eugenia, cum se numeşte şi mama mea. Acum stai lîngă ea, putînd să-i dedici, din nou, capodopera lui Marian Nistor, pe versurile şi vocea Mirabelei Dauer – „MULŢUMESC, IUBITĂ MAMĂ!”. Cred că dispariţia ta, păstrînd proporţiile, este, pentru noi, încă o lecţie. Dincolo de toate controversele, vedem, încă o dată, prea tîrziu, ce pierdem. Închei cu o rugăminte. Pe toţi cei care vorbesc, plîng sau rîd azi de Vadim Tudor, îi invit să-i citească poeziile! E ultimul omagiu.

FUEGO

* * *

Corneliu Vadim Tudor era un om care iubea animalele şi un astfel de om nu putea să aibă un suflet rău, indiferent ce s-ar spune. Era un om generos cu cei puţin norocoşi, cel puţin eu aşa

l-am cunoscut, şi asta cînd presa nu era cu ochii pe el. Acum două zile, am vorbit cu el la telefon, pentru că mă rugase să ajut o fetiţă talentată să vină la emisiune şi să cînte. El urma să vină cu ea. Vadim a fost un excentric, iar pe cei pe care i-a supărat sper din suflet să îl ierte astăzi şi să-şi aducă aminte de faptele lui bune, mai mult decît altceva. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Sîntem alături de familia sa.

CĂTĂLIN MĂRUŢĂ

* * *

Dacă aş avea talent, aş putea să scriu o carte depre întîlnirile mele cu Vadim Tudor. Ce minte strălucită! Ultima dată cînd am avut şansa să-i fiu oaspete acasă, am glumit pe seama posterităţii, făcînd o fotografie în faţa biroului şi bibliotecii lui, ticsite cu cărţi şi însemnări. Întotdeauna le aducea copiilor mei cîte un cadou. Am acasă jucării de pe la Strasbourg, sau iconiţe de la Ierusalim, pe care Dara şi Bogdan le-au primit de la Vadim. Mereu mă întreba de ei, ori de cîte ori vorbeam la telefon, sau ori de cîte ori ne întîlneam. Şi am o mulţime de cărţi pe care mi le-a făcut cadou, de la Esenin, pînă la Maria Rilke. Ultima dată am vorbit duminică, cu o zi înaintea sfîrşitului. Era binedispus, m-a sunat să mă roage să ajut o fetiţă de vreo 10 anişori. Apoi, m-a năucit vestea. În ultima emisiune cu Vadim, cu doar 3 săptămîni în urmă, l-am întrebat ce e dincolo de moarte?! Habar n-am ce mi-a venit să-l întreb asta. Am să-i caut răspunsul pe înregistrarea emisiunii şi am să vi-l arăt. Mi-au plăcut aforismele lui. Sclipitoare. Iată unul din ele: „Privesc pe ecranul unui ecograf la organele mele interne: «Unul dintre voi mă va vinde», spun şi eu, ca Isus, gîndindu-mă care dintre ele mă va răpune…“.

DAN NEGRU

* * *

Aşa cum ştiţi, Corneliu Vadim Tudor a fost un apropiat al acestei emisiuni. Nu ştiu dacă am făcut bine, sau rău, pentru că l-am ţinut în atenţia publicului în felul în care am făcut-o. Am făcut-o din prietenie, din dragoste, pentru că am ţinut în felul meu la Corneliu Vadim Tudor. În seara asta mă opresc spunînd doar „Dumnezeu să-l ierte” şi condoleanţe familiei. O să ne fie probabil dor de Vadim Tudor.

DAN CAPATOS

* * *

Îmi pare foarte rău că Vadim nu mai este printre noi. Îmi pare nespus de rău pentru fetele lui Vadim şi pentru soţia acestuia. Cu siguranţă, ca tată, şi-ar fi dorit să îşi ducă fiicele la altar, să le vadă mirese. Ele trebuie să ştie, însă, că el le va veghea mereu, din ceruri.

MĂDĂLIN IONESCU

* * *

Dumnezeu să îl odihnească. Dau un LIKE pentru toate momentele noastre frumoase şi îmi pare tare rău pentru această întîmplare nefericită. Cînd voia el, era tare simpatic, sentimental şi chiar cu simţul realităţii. De multe ori, mă gîndeam dacă nu cumva joacă un rol, cînd el, de fapt, e perfect conştient de micile scandaluri provocate, dar cred că, fiind un mare pamfletar, adora să se joace cu „minţile slab mobilate intelectual.

LUIS LAZARUS

* * *

L-am cunoscut personal, datorită tatălui meu. Avea o relaţie frumoasă cu el. Ambii s-au stins la aceeaşi vîrstă. E o mare pierdere pentru Poporul Român. Sînt fericit că l-am cunoscut, dar sînt trist şi neconsolat că ne-a părăsit aşa de curînd. E o pierdere imensă. Dumnezeu să-l odihnească. Cuvintele sînt de prisos.

IONUŢ DOLĂNESCU

* * *

Ne pare foarte rău şi avem o mare durere în suflet din cauza acestei pierderi.

MARIA CIOBANU

* * *

Ne-a mai părăsit un poet, Corneliu Vadim Tudor. Sincere condoleanţe familiei, Dumnezeu să-l odihnească-n pace.

NICU ALIFANTIS

* * *

Am primit nişte cărţi frumoase de la Vadim Tudor şi-am colaborat, în repetate rînduri, în cadrul cîtorva manifestări artistice… Dumnezeu să-i ocrotească amintirea.

OANA SÎRBU

* * *

Ce ironie a sorţii, ca eu să fiu printre ultimele persoane pe care să vrea să le vadă, şi aveam multe de făcut şi de vorbit. Mă gîndesc la fetele lui, cît de greu trebuie să le fie să îşi piardă tatăl…. Tatăl pentru o fată e sacru, e o legătură incredibilă, pe care doar fetele o înţeleg.

OANA ZĂVORANU

* * *

România a mai pierdut un român adevărat! Ca orice om puternic, poetul Corneliu Vadim Tudor a fost iubit, a fost contestat şi aşa va fi şi după moarte. Pe mine m-a impresionat cultura lui vastă, dar mai ales iubirea de ţară. Un mare patriot a plecat prea repede dintre noi, odihnească-se în pace.

CIPRIAN MARICA

* * *

Vadim va intra, cu toată siguranţa, în Istoria Literaturii Române, nu numai ca un mare ziarist şi pamfletar al epocii în care a trăit, ci şi ca un foarte mare orator, de talia lui Nicolae Iorga, prin ideile sale coerente, prin vocea şi dicţia lui inegalabile şi prin toată atitudinea sa faţă de Poporul Român şi faţă de degringolada şi falsele valori care proliferaseră în România, şi nu numai. A avut o ţinută de aristocrat român autentic, neînfricat şi plin de har. Va fi hulit şi venerat mult timp de aici înainte, la fel ca şi George Călinescu, care, nici după moartea sa (1964), nu este iertat de cei mici la suflet. Corneliu Vadim Tudor va rămîne, cu siguranţă, în Istoria culturii române şi universale. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Prof. IOAN HORAŢIU MUREŞANU,

Fost preot militar al Armatei a IV-a

din Cluj-Napoca

* * *

Am transmis familiei condoleanţe şi am oferit o lucrare literară: Mihai Eminescu „Evocare“, versuri omagiale. Luceafărului Poeziei Româneşti (două exemplare). Să îi fie ţărîna uşoară! Cu regrete eterne,

Profesor IOAN NEDELCU

* * *

La început, am crezut că trăiesc un coşmar, un vis urît, din care am aşteptat să mă trezesc. Dar, vai… Astăzi nu-mi găsesc cuvintele care să poată exprima toată tragedia…!

SILVIU DUMITRESCU, 90 de ani

Fostul antrenor de atletism al lui

CORNELIU VADIM TUDOR şi autorul rubricii „Călcîiul lui Ahile”, din pagina 4

a ziarului „Tricolorul“, care a apărut din anul naşterii pînă la dispariţia lui.

* * *

Vestea decesului, după o scurtă suferinţă, a unui mare scriitor, ziarist şi om politic, cum a fost Corneliu Vadim Tudor, a surprins pe toată lumea. Cu profundă durere în suflete, membrii şi simpatizanţii Partidului România Mare din judeţul Bacău regretă dispariţia fondatorului şi preşedintelui PRM. Dumnezeu să-l ierte. Condoleanţe familiei îndurerate, pe care a iubit-o nespus.

IOAN ENĂŞOAE

* * *

Să-ţi fie somnul lin

Şi să ne ierţi, Cornel Vadim

C-a trebuit ca tu să mori

Şi vorbele-ţi să fie meteori

Ce ard, să lumineze pe Români

MICHAEL NICHOLAS BLAGA

Plattsburgh, New York, S.U.A.

* * *

Un mare român a dispărut! Sincere păreri de rău. Condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l odihnească.

VIRGIL ŞTEFO

* * *

Sincere condoleanţe familiei.

DAN COSTIN

* * *

Sincere condoleanţe pentru pierderea lui Vadim.

LIVIA ŢIBREA

* * *

Sincere condoleanţe pentru familia lui Corneliu Vadim Tudor. A fost un model pentru familia mea.

ION IAZAN

* * *

Sincere condoleanţe pentru familia lui Corneliu Vadim Tudor, un om deosebit, care a lăsat un gol în ţara noastră.

MIHAI OGRINJA

* * *

Dumnezeu să-l odihnească.

OTRM CLUJ-NAPOCA

* * *

Pierdere mare pentru cei care l-au votat, printre care mă număr şi eu.

RAREŞ LUŢU

* * *

Condoleanţe şi Dumnezeu să-l odihnească în pace.

CĂTĂLIN SAGA

* * *

N-am cuvinte să-mi pot exprima regretul pentru pierderea marelui OM, care a fost Corneliu Vadim Tudor. N-a fost apreciat la adevărata sa valoare.

  1. POPESCU

* * *

Sincere condoleanţe şi Dumnezeu să-l odihnească în pace.

L.M.

* * *

Omul bun trăieşte puţin. Pentru cel care a fost Corneliu Vadim Tudor, sincere condoleanţe familiei. Lipsa lui se va resimţi curînd. Dumnezeu să-i asigure odihna veşnică. Cu toată sinceritatea.

ION NICOLESCU

COMENTARII DE LA CITITORI