Metode de tratament ale artrozei

in Sfatul medicului

Artroza reprezintă cea mai frecventă suferinţă reumatică, aproximativ 15% din populaţia de peste 60 de ani fiind afectată de această problemă. Ea se caracterizează prin deteriorarea cartilajului şi capsulei articulare. În stadiile incipiente de artroză, este recomandat tratamentul conservator, precum:
* Tratamentul cu antiinflamtoare nesteroidiene pentru reducerea durerii şi inflamaţiei.
* Reducerea greutăţii corporale şi a suprasolicitării. Efortul, ortostatismul prelungit, cît şi greutatea mare au ca efect agravare a artrozei.
* Fizioterapia ajută la reducerea inflamaţiei, edemului şi a durerii.
* Kinetoterapia ajută la creşterea mobilităţii articulare.
* Infiltraţiile cu acid hialuronic ajută la lubrifierea articulaţiei, care reduce frecarea, edemul, dar şi durerile articulare.
* Infiltraţiile cu PRP (Plasmă îmbogăţită cu tromocite) reprezintă metoda uşoară, care ajută la regenerarea de cartilaj; aceasta constă în obţinerea de plasmă îmbogăţită cu trombocite direct din sîngele pacientului, care se recoltează într-o eprubetă şi se prelucrează pentru a obţine o soluţie concentrată de plasmă şi factori de creştere. Această soluţie se injectează la nivelul articulaţiei pentru a ajuta la regenerarea cartilajului uzat.
* Infiltraţiile cu celule stem – acestea se pot recolta din os sau din ţesutul adipos al pacientului, celulele mezenchimale obţinute avînd o putere foarte mare în regenerarea cartilajului şi în reducerea durerii. Studiile au arătat că sînt recomandate şi în cazurile mai avansate de artroză, avînd rezultate foarte bune.
Toate metodele enumerate sînt non-chirurgiucale, iar atunci cînd acestea nu au prezentat eficacitate în tratarea artrozei, se apelează la tratamentul chirurgical, care poate să fie pe cale artroscopică, folosind diferite tehnici de refacere a cartilajului, sau pe cale clasică, unde se pot realiza diferite metode de refacere a cartilajului sau prin artroplastia totală a articulaţiei.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii