Ministerul de Interne şi Poliţia de Frontieră din Serbia, printre clienţii grupului Teamnet

in Război corupției

Ministerul de Interne din Serbia, Poliţia de Frontieră sîrbă şi Comisia de Valori Mobiliare din Serbia figurează în portofoliul de clienţi al grupului Teamnet, compania avînd birouri în România, Serbia, Belgia, Republica Moldova, Elveţia, Turcia şi Croaţia, potrivit site-ului Teamnet.ro.

În ultimii şapte ani, grupul Teamnet şi-a extins activitatea în centrul şi estul Europei, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, în prezent deţinînd birouri de lucru în oraşele Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Belgrad, Bruxelles, Chişinău, Lausanne, Istanbul şi Zagreb, se arată pe site-ul companiei.

Din portofoliul clienţilor grupului Teamnet fac parte şi trei instituţii ale statului sîrb: Ministerul de Interne din Serbia, Direcţia Poliţiei de Frontieră din cadrul Ministerului sîrb de Interne şi Comisia de Valori Mobiliare din Republica Serbia.

Potrivit sursei citate, directorul executiv al grupului Teamnet este Bogdan Padiu, societatea fiind fondată de Sebastian Ghiţă, reprezentant al acesteia pînă în 2012.

În luna februarie, Bogdan Padiu a fost adus cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti pentru a fi audiat în dosarul în care Sebastian Ghiţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălarea banilor în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat. Ulterior, Bogdan Padiu a fost reţinut şi pus sub urmărire penală.

„S-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începînd cu data de 27 februarie 2017, a inculpaţilor (…) PADIU BOGDAN, director general al S.C. Teamnet International S.A., pentru săvîrşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat“, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, în acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat că ar fi cerut peste 50 de milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul.

„În perioada 2007 – 2014, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, împreună cu inculpaţii Padiu Bogdan şi Anastasescu Cristian, a disimulat adevărata natură a provenienţei sumelor de bani menţionate anterior, prin înregistrarea, în evidenţele contabile, a unor operaţiuni comerciale fictive avînd ca obiect pretinse prestări de servicii IT, de către S.C. Teamnet International S.A., S.C. Asesoft International S.A. şi alte firme aparţinînd aceluiaşi grup, cunoscînd că banii provin din săvîrşirea infracţiunilor de trafic de influenţă. Totodată, începînd cu anul 2010, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, împreună cu inculpaţii Padiu Bogdan şi Anastasescu Cristian, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a continuat să îşi desfăşoare activitatea pînă în anul 2014.

Grupul infracţional a fost iniţiat şi condus de către inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, iar ceilalţi doi au avut atribuţii bine definite şi repartizate pe membri în cadrul grupului, scopul fiind acela de a obţine foloase materiale din săvîrşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani. Grupul a avut o structură ierarhică, iar în ceea ce priveşte sarcinile membrilor, acestea erau următoarele:

– Ghiţă Sebastian Aurelian a fost acela care a iniţiat constituirea grupului infracţional organizat şi, ulterior, a avut rolul de a pretinde sume de bani reprezentanţilor unor firme IT, în scopul facilitării obţinerii de contracte finanţate din fonduri publice şi derulării în bune condiţii a acestora;

– Padiu Bogdan, în calitate de reprezentant al S.C Teamnet International S.A. şi inculpatul Anastasescu Cristian, în calitate de reprezentant al S.C Asesoft International S.A., aveau rolul să asigure primirea sumelor de bani pretinse de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian şi să le introducă într-un circuit financiar, dîndu-le o aparenţă de legalitate, prin dispunerea şi/sau semnarea unor documente justificative fictive“, se arată în comunicatul DNA.

La începutul lunii aprilie, DNA Ploieşti a cerut Tribunalului Prahova interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare sau lichidare a firmelor SC Asesoft International şi SC Teamnet International, pentru 60 de zile, avînd în vedere că societăţile sînt cercetate pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

„Prin sentinţele pronunţate de Tribunalul Prahova – Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de debitoarele S.C. Asesoft International S.A. şi S.C. Teamnet International S.A. Pînă la acest moment, nu a fost iniţiată procedura falimentului şi dizolvarea celor două persoane juridice. În cererea adresată Tribunalului Prahova, procurorii arată că măsura propusă are caracter urgent şi se raportează strict la considerentul bunei desfăşurări a procesului penal (prin asigurarea existenţei pe mai departe a celor două persoane juridice, a prezenţei lor la termenele de judecată şi a activului patrimonial necesar pentru plata sancţiunii şi a sumelor confiscate în cazul în care se va pronunţa o hotărîre de condamnare definitivă)“, transmit procurorii într-un Comunicat de Presă.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constînd în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile aparţinînd inculpatelor S.C. Asesoft International S.A. şi S.C. Teamnet International S.A. pînă la concurenţa sumelor de 13.299.972 de lei, respectiv 23.195.578,2 de lei.

În acest dosar, pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Alexandra Stroe

Păreri și opinii