Mircea Băsescu, condamnat DEFINITIV la 4 ani cu executare

in Război corupției

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul privind mita de 600.000 de euro pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Marian Căpăţînă, complicele lui Băsescu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă. În cel mai rău caz, Mircea Băsescu va putea cere eliberarea condiţionată după doar un an de închisoare, pentru că are peste 60 de ani şi a stat peste un an în arest preventiv şi arest la domiciliu. El trebuie să stea totuşi minimum 4 luni în penitenciar, perioadă după care, dacă prestează şi activităţi care îi reduc pedeapsa suficient de mult, poate cere eliberarea condiţionată. Mircea Băsescu a părăsit reşedinţa din Constanţa, plecînd spre arest.
Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţînă, dar şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu. Mircea Băsescu va putea cere eliberarea condiţionată după doar un an petrecut în închisoare, pentru că are peste 60 de ani, deci se califică pentru executarea unei jumătăţi din pedeapsă (adică 24 de luni), iar din perioada de încarcerare i se mai scade şi perioada în care a stat în arest preventiv şi în arest la domiciliu, care este de un an şi cîteva zile – de la 19 iunie 2014 la 24 iunie 2015. Mircea Băsescu poate însă presta şi activităţi în penitenciar care să îi scadă şi mai mult pedeapsa, el putînd astfel cere eliberarea condiţionată nu mai devreme de 4 luni de închisoare, în funcţie de cîte activităţi apucă să presteze.
În prezent, efectul legii privind lucrările ştiinţifice scrise în peniteniciar, care duc la scăderea a 30 de zile de pedeapsă pentru fiecare scriere, este suspendat pînă la 1 septembrie 2016.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat pe Facebook la vestea condamnării fratelui său, declarîndu-se mulţumit că instanţa nu l-a pus şi să plătească bani pe Mircea Băsescu: „În privinţa condamnării fratelui meu, nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărîre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată, din cîte înţeleg”, a scris Traian Băsescu.
Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanţa, mai mulţi membri ai familiei Anghel, audiaţi ca martori, au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel. Pe de altă parte, instanţa a respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susţineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni pentru obţinerea unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial.
Mircea Băsescu a fost judecat, alături de Marian Căpăţînă, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării. Cei doi au fost arestaţi preventiv în 20 iunie 2014, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului. Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lîngă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză. Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţînă şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop.
Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpăţînă, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro. Marian Căpăţînă este acuzat că şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.
În cauză a fost instituit sechestrul asigurător pe bunuri imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă.
Pe de altă parte, în urma unei plîngeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj cu circumstanţe agravante.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Andrei Luca Popescu

COMENTARII DE LA CITITORI