Misterele Planetei Terra (75)

in Lecturi la lumina ceaiului

Potrivit unui comunicat emis, la începutul anului 2009, de Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH), 30 de cercetători au localizat „intrarea unui tunel care duce la o serie de galerii situate sub templul Şarpelui cu pene“ (Quetzalcoatl), în care „ar putea fi depuse rămăşiţele pămînteşti ale regilor din acea epocă“, a declarat Sergio Gomez, directorul acestui proiect arheologic.

Teotihuacan a fost capitala celui mai mare imperiu precolumbian fondat de azteci, la o distanţă de 50 de kilometri de Ciudad de Mexico.

Intrarea în tunel se află la o adîncime de 14 metri. De-a lungul celor 100 de metri, cît măsoară galeria subterană, se află o serie de camere cioplite în piatră.

Tunelul a fost descoperit graţie unei tehnologii ultramoderne, folosindu-ne radare şi scanere pentru obţinerea imaginilor tridimensionale.

El a fost realizat înainte de construirea templului Quetzalcoatl, după spusele cercetătorilor, fiind zidit în urmă cu circa 1.800 de ani, în acest imens oraş precolumbian, care, la apogeul său, în anul 650, era unul dintre cele mai mari 5 oraşe ale lumii, avînd o populaţie de 250.000 de locuitori.

Preoţii azteci, care au oficiat ceremonia de sigilare a tunelului, au decorat poarta acestuia cu mii de ornamente din cochilii şi pietre semipreţioase, ofrandele fiind descoperite de INAH, în urma recentelor săpături.

Timp de 4.500 de ani, oamenii au încercat să pătrundă secretele Marii Piramide de la Gizeh. De-a lungul timpului, multe dintre misterele care au înconjurat-o au fost descifrate, tunelurile care o traversează continuînd încă să-i fascineze pe oamenii de ştiinţă.

În consecinţă, o echipă de cercetători în robotică de la Universitatea britanică Leeds, în colaborare cu Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt, va realiza un robot pentru lămurirea misterului tunelelor, informează independent.co.uk.

Marea Piramidă de la Gizeh, terminată în jurul anului 2.560 î. Chr., este singura dintre cele 7 minuni ale lumii care a rezistat pînă în prezent. În centrul ei se află 2 camere, cunoscute sub numele de Camera Regelui şi Camera Reginei.

Din Camera Regelui, 2 tuneluri înguste pleacă, dintr-un unghi de 45 de grade, spre exteriorul monumentului. Oamenii de ştiinţă presupun că ele ar fi fost construite pentru a-i permite spiritului regelui să plece spre bolta cerească prin ele.

Şi în Camera Reginei există 2 tuneluri, la fel de înguste, dar orientate spre interiorul piramidei. Cercetătorii nu ştiu nici acum care este scopul lor. În 1992, o cameră video a fost introdusă într-unul dintre tuneluri. După 60 de metri, ea a dezvăluit prezenţa unei uşi de calcar, dotată cu 2 mînere din cupru. În 2002, oamenii de ştiinţă, forînd prin uşa de calcar, au dat de o nouă uşă, situată la doar 20 de centimetri de prima.

Deci, misiunea cercetătorilor de la Universitatea Leeds este pătrunderea dincolo de această a doua uşă, în spatele căreia nu au idee ce s-ar putea afla.

(va urma)

TIM GREEN BELLEY,

DAVID CHILDRESS

Păreri și opinii