Mokrițkaia, producător de film rus: ,,Toată stima pentru cinematografia românească”

in Săptămîna pe scurt

Zilele trecute a debutat Săptămîna filmului rus în România, ediția a X-a, eveniment extrem de important, la care au participat cineaști ruși, invitați speciali la ceremonia de deschidere.

Miercuri, 30 actombrie a.c., la Centrul Rus de Știință și Cultură a avut loc o conferință de presă la care au participat cineaștii ruși, invitați speciali la ceremonia de deschidere a Săptămînii Filmului Rus. Este vorba despre Natalia Mokrițkaia, producătorul filmului ,,Proiectul”, Iulia Braghina, producătorul acestui film și producătorul Săptămînii Filmului Rus în România, Evgheni Nevskii (Torres), regizorul filmului ,,Supraviețuire în condiții dificile”, Nikita Volkov, actorul care are rolul principal în ,,Proiectul”, Andrei Volghin, regizorul filmului ,,Frontiera balcanică”.

Tinerii regizori români sînt interesați să colaboreze cu rușii?

Într-un interviu acordat Sputnik, în anul 2018, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură, Natalia Muzhennikova, a explicat că, la un moment dat, regizorul rus Alexei German junior i-a spus că ,, unii critici contemporani de film din Rusia sînt pur și simplu îndrăgostiți de filmul românesc”. ,,Karen Shakhnazarov, directorul general al concernului Mosfilm, a îndemnat  tinerii regizori din România să trimită scenarii și idei de colaborare. Din păcate, acestea nu au fost primite nici pînă acum”, a declarat Natalia Muzhennikova.

Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură a precizat că, la această întrebare, se poate răspunde cu un singur cuvînt: ,,nu”. Și aceasta pentru că nu a primit de la nici un cineast român tînăr un proiect, o propunere de proiect sau o propunere de cofinanțare, ,,adică nimic, absolut nimic”.

,,Problema este că mulți tineri, din UNATC, de exemplu, nu prea știu despre această posibilitate. De unde o să afle ei că concernul Mosfilm poate să le susțină și doamna Natalia Mokrițkaia zice că de anul acesta chiar există chiar o finanțare din partea statului, în cuantum de 200.000 de euro pentru susținerea tinerilor și a celorlați producători”, a explicat Natalia Muzhennikova. Aceasta a subliniat că problema este reprezentată de faptul că informația nu prea circulă ,,de la noi către ei”.

De asemenea, Natalia Mokrițkaia a precizat că, în ceea ce privește Concernul Mosfilm, acesta nu este un producător care poate să finanțeze un film de autor. Ei produc filmele comerciale și, de aceea, ei sînt interesați numai de proiectele care pot produce bani.

,,Noi avem toată stima față de cinematografia românească pentru că, în comparație cu celelalte, România stă foarte bine”, a punctat Natalia Mokrițkaia.

A.G.

Păreri și opinii