Monografia Bisericii Sfîntul Gheorghe-Nou, din Bucureşti (32)

in Pagină creştină

– Volum omagial la împlinirea a 300 de ani de la martirizarea sfinţilor Brâncoveni (1714-2014) –

„Este a treia oară în ultimul secol cînd a fost deschis acest mormînt. Nu erau foarte multe emoţii, să spunem, academice, dar spiritual vorbind a fost un moment cu totul deosebit, unic în viaţă. în momentul în care antropologii ne-au dat explicaţiile, am văzut în faţa ochilor, efectiv, momentele menţionate în cronici, în care Sfîntului Constantin Brâncoveanu, cel din urmă executat,
i-a fost tăiat capul, iar osemintele rămase arată cum partea de jos a feţei a fost tăiată. Gaura din craniu era de fapt capătul prin care a ieşit suliţa din cap, după ce a fost decapitat, pentru a se putea purta capul Sfîntului Constantin prin cetatea Constantinopolului şi pentru a se prezenta această oribilă crimă pe care au făcut-o. Paginile de istorie şi de sfinţenie s-au desfăşurat în faţa ochilor noştri într- un mod foarte viu. După deschiderea mormîntului şi reidentificarea Sfîntului Constantin Brâncoveanu, a avut loc rînduiala bisericească a depunerii în racla special pregătită în Atelierele Patriarhiei, a cinstitelor moaşte identificate în respectiva criptă, potrivit poziţiei anatomice. Această rînduialî a avut loc în Biserica Sfîntul Gheorghe – Nou”, a precizat Pr. Ionuţ-Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal, membru al Comisiei Patriarhiei Române pentru dezvelirea mormîntului Sfîntului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu şi al lui Ioan Vodă Mavrocordat.
„Trăim momente cu o încărcătură istorică şi spirituală deosebită, pentru că ştim cu toţii că Sfîntul Martir Constantin Brâncoveanu este o măsură a demnităţii noastre naţionale şi creştine. Trebuie să arătăm lumii cine este şi ce este acest sfînt român, pentru că aceasta ne caracterizează drept creştini ortodocşi şi români. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate şi mulţumim Sfîntului Constantin Brâncoveanu pentru buna ocrotire!”, a spus Pr. Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfîntul Gheorghe – Nou din Capitală.
Carte despre istoricul mormîntului
În cadrul conferinţei de presă unde s-a realizat prezentarea cercetărilor arheologice de la Biserica Sfîntul Gheorghe – Nou din Capitală, a fost lansat volumul Mormîntul Sfîntului Constantin Brâncoveanu, semnat de Pr. dr. Emil Nedelea Cărămizaru. Volumul, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române, a fost prezentat de istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti. Acesta cuprinde documente referitoare la autentificarea mormîntului şi osemintelor Sfîntului Constantin Brâncoveanu, rezultatele cercetărilor făcute de profesorii Rainer şi Minovici, textul conferinţei istoricului Nicolae lorga, precum şi fotografii inedite, realizate în cadrul procesiunii din 1934 pe străzile Bucureştiului. Osemintele Domnitorului Constantin Brâncoveanu au fost identificate în anul 1932, în urma cercetărilor arheologice din acelaşi an, în Biserica Sfîntul Gheorghe – Nou din Bucureşti, sub coordonarea istoricului Virgiliu Drăghiceanu (secretar al Comisiei Monumentelor Istorice). „Marţi, 13 mai, după identificarea moaştelor Sfîntului Voievod Constantin Brâncoveanu, Prea-sfinţitul Părinte Episcop Varsanufîe Prahoveanul a spălat osemintele muceniceşti, după o rînduială specială, şi le-a aşezat, potrivit poziţiei anatomice, într-o raclă confecţionată din argint aurit la Atelierele Patriarhiei Române. În acest timp, în biserică a fost săvîrşită slujba Acatistului Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
După aşezarea sfintelor moaşte în racla de argint aurit, aceasta a fost dusă şi aşezată temporar în Paraclisul istoric Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa patriarhală, pentru ca ulterior să fie purtată în procesiune, în ziua de 21 mai, praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale.

(va urma)
Preot dr. Emil Nedelea Cărămizaru

COMENTARII DE LA CITITORI