Mozaicoplastie

in Sfatul medicului

Mozaicoplastia este o tehnică chirurgicală minim invazivă, care constă în recoltarea cilindirilor de cartilaj din părţile laterale ale cartilajului articular şi transportarea acestora în zonele cu defect de cartilaj. Cele mai afectate articulaţii sînt genunchiul şi glezna, aceste fiind cele mai mari suprafeţe articulare de sprijin care suportă greutatea corpului.
Indicaţii pentru mozaicoplastie
* Defect de cartilaj în zona mai mică decît 3 cm în diametru.
* Vîrsta pacientului mai mică de 50 ani.
* Zona donatoare prezintă cartilaj sănătos fără semne de deteriorare.
* Leziunea să fie unică. Nu este recomandat dacă exista multiple defecte de cartilaj în aceeaşi articulaţie.
Procedura chirurgicală
În primul pas, prin efectuarea a două incizii mici, se introduce o cameră şi instrumente chirurgicale pentru a inspecta articulaţia şi a identifica zona cu defect de cartilaj. Se observă alte leziuni associate, precum leziunea de menisc sau de ligament. În cazul în care avem leziuni associate, acestea se rezolvă primele.
În următorul pas se debridează zona lezată şi se pregăteşte pentru transfer. Apoi se decid dimensiunea şi numărul cilindrilor de cartilaj care necesită transplantaţi, se identifică zona donatoare de cartilaj, apoi folosind instrumente speciale se recoltează cartilajul sănătos şi se transferă în zona afectată. Gaura din cartilajul afectat trebuie să corespundă ca dimensiune cu diametrul grefei recoltate (grefa trebuie să fie mai mare cu 1 mm faţă de gaură pentru a crea efectul de presiune şi impactare); aici joacă un rol foarte important experienţa medicului operator. Grefa trebuie să fie cît mai mare în diametru, să aibă o lungime suficientă de aproximativ 1,5 cm, iar cartilajul să fie sănătos.
Recuperare
După operaţie pacientul nu are voie să calce pe piciorul operat timp de 6 săptămîni pînă la Moziacoplastie – o metodă modernă şi eficientă în tratarea leziunilor de cartilaj ce implică o tehnică de transplant a cartilajului din zonele neportante în zonele cu defect de cartilaj.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii