Muntele Olimp şi Cada lui Zeus

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Zilele de început de iulie le-am petrecut în frumoasa Grecie, vechea Eladă, leagăn al Antichităţii, alături de un grup format din tineri şi din seniori, dornici să cunoască, la faţa locului, istoria şi frumuseţile naturale ale acestui pămînt mitic, dar şi pe oamenii lui de azi, ce se confruntă cu controversata politică financiară internaţională (FMI-UE).
Am fost cazaţi la Hotelul ,,Akti Musson“, din Paralia Katerini, pe litoralul Mării Egee, în apropiere de Salonic (o oră cu autocarul) şi de Muntele Olimp (cca. 2 ore), cel care, alături de Meteora, Muntele Athos, Acropole şi multe alte locuri legendare, dă farmec şi sporeşte renumele actualei Grecii. De la început trebuie spus că atmosfera de voie bună a pus stăpînire pe grupul de turişti români, stare generată de condiţiile de confort excelente şi de comportamentul amiabil al gazdelor. De asemenea, plaja, peisajele naturale, excursiile organizate în zonă – toate acestea au contribuit din plin la buna dispoziţie a turiştilor. Excursia de o zi la Muntele Olimp ne-a dat posibilitatea (inclusiv prin profesionalismul doamnei-ghid care ne-a însoţit) să aflăm multe momente din istoria străveche a Eladei. Mi-a reţinut atenţia, între altele, Legenda lui Zeus, cel despre care se spune că, din dorinţa de a ţine legătura cu pămîntenii, venea, periodic, la Muntele Olimp, unde obişnuia să se îmbăieze. Povestea este inspirată şi de îmbinarea armonioasă a condiţiilor naturale ale ţării cu evoluţia naţiunii greceşti. Cada de îmbăiere a lui Zeus se găseşte sus, în vîrful muntelui, în locul de unde pleacă aducţiunea de apă pentru oraşul de la poale. Aici venea, adeseori, Zeus (poate că vine şi acum…) să se îmbăieze, împreună cu zeiţele sale, dar, mînat de verva lui de îndrăgostit, obişnuia să se înconjoare şi de drăguţele de pe pămîntul Eladei. Aşadar, se poate spune că legăturile zeităţilor cu pămîntenii erau cordiale, iar efectul lor s-a dovedit benefic pentru acest popor înzestrat, izvor de istorie şi de civilizaţie al întregii omeniri.
Noi, cei din Europa, vecini cu Grecia, ne mîndrim că în această parte a planetei s-a dezvoltat şi a înflorit o astfel de civilizaţie, că această frumoasă ţară i-a dat omenirii pe Platon, pe Aristotel, pe Socrate ş.a., că aici s-a născut democraţia.
VOICU ANTON
P.S. – Fie ca poporul grec prieten, cu dîrzenia care îl caracterizează, să reuşească să iasă cu bine, cît mai curînd posibil, din actuala criză cu care se confruntă.

COMENTARII DE LA CITITORI