Muzica, între Dumnezeu şi Satana (5)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Ci ne mîntuieŞte de cel rău (2)

Asociaţiile de vrăjitori (WICCA) închină Satanei piesele muzicale rock în cadrul liturghiilor negre, care implică, uneori, sacrificii umane. Cînd aceste ritualuri au fost îndeplinite, iar asupra discurilor au fost aruncate puterile malefice, un număr mare de demoni sînt însărcinaţi să le ducă la îndeplinire ordinele. De aici rezultă că, ori de cîte ori cumpăraţi sau duceţi acasă un album de discuri supus magiei negre, în mod evident, duceţi cu voi, în acelaşi timp, vraja şi demonii legaţi de lucrarea aceea.

Nu e de mirare, deci, că asupra ascultătorilor se face simţită o influenţă demonică, aceasta manifestîndu-se prin: iritabilitate, spirit de revoltă, limbaj obscen, blesteme, tendinţă de sinucidere.

Din cîte se ştie, nu există nici un vrăjitor sau vreun cîntăreţ rock convertit la satanism care să fi fost eliberat înainte de a distruge discurile rock şi de a rupe orice legătură a sa cu magia.

Majoritatea oamenilor consideră că rock’n’roll-ul este o formă inofensivă de distracţie şi o modă trecătoare, la un tineret neastîmpărat. Beatleşii au o părere cu totul contrară: „Muzica noastră e capabilă să provoace o instabilitate emotivă extremă, un comportament patologic şi chiar revolta şi revoluţia“.

Un sondaj american făcut în 1981 arată că 87% dintre adolescenţi ascultă zilnic muzică rock, între 3 şi 5 ore. Într-un singur an, 90% din totalul discurilor vîndute în lume erau cu muzică rock (130 de milioane de discuri pe an), fără a mai pune la socoteală cele 100 de milioane de albume rock. Ceea ce înseamnă că fenomenul e universal şi afectează aproape totalitatea adolescenţilor de pe cele două emisfere ale Globului.

Studiile întreprinse de specialişti serioşi şi competenţi arată că nu e vorba de o formă de distracţie nevinovată; dimpotrivă, efectele acestei muzici asupra indivizilor şi asupra masselor sînt deosebit de grave şi profunde, sub multiple aspecte: fizic, psihic, mintal, moral şi spiritual.

Efecte fizice (1)

Numeroase studii făcute de medici arată, limpede, traume grave ale auzului, văzului, coloanei vertebrale, sistemului endocrin şi sistemului nervos la ascultătorii asidui ai muzicii rock.

Bob Larson, cu echipa sa medicală din Cleveland, ajunge la următoarele concluzii după un studiu făcut pe 200 de pacienţi: „Am observat că această muzică poate să aibă efecte fizice năucitoare: modificări ale pulsului şi ale respiraţiei, secreţie mărită a glandelor endocrine, în special a glandei hipofize, care reglează procesele vitale în organismul uman. Cînd melodia urcă, laringele se contractă; cînd coboară, acesta se relaxează. În cursul unei audiţii, metabolismul de bază şi cantitatea de zahăr în sînge se modifică. Prin urmare, e posibil ca în mod intenţionat să „se cînte“ pe organismul uman la fel cum se cîntă la un instrument muzical. De altfel, anumiţi compozitori de muzică electronică şi-au propus să manipuleze creierul, scurt-circuitînd facultăţile conştiente, exact cum o face drogul. Ritmul predominant în muzica rock şi în muzica pop condiţionează, în primul rînd, trupul, apoi, stimulează anumite funcţii hormonale ale sistemului endocrin“.

Aceste efecte sînt amplificate de intensitatea muzicii. Cînd aceasta depăşeşte 80 de decibeli, efectul este neplăcut; cînd trece de 90, efectul devine nociv. La anumite concerte rock s-au măsurat 106-108 decibeli în mijlocul sălii şi 120 în apropierea formaţiei.

Specialiştii descoperă, la tineri, probleme ale auzului, care, de obicei, îi afectează pe adulţi abia după vîrsta de 50 de ani, precum şi o creştere îngrijorătoare a bolilor cardio-vasculare şi a tulburărilor de echilibru.

În ceea ce priveşte văzul, intensitatea becurilor de iluminat şi folosirea razelor laser provoacă daune ireversibile pentru ochii unor participanţi. Profesorul Paul Ziemer, de la Universitatea Purdue, explică: „Într-adevăr, anumite discoteci sînt echipate cu un sistem laser. Dacă raza pătrunde în ochi, ea poate să producă o arsură pe retină, cu formarea unei pete oarbe permanente. În plus, fulgerele de lumină puternică, ce se declanşează în ritmul muzicii, provoacă, uneori, ameţeli, greaţă şi senzaţii de halucinaţie. Unele autorităţi au denunţat pericolele acestei practici, în special guvernul englez, care a tras un semnal de alarmă în această privinţă, într-o broşură avînd ca temă siguranţa în mediile şcolare“.

(va urma)

Preot CLAUDIU DUMEA

COMENTARII DE LA CITITORI