NASA a prezentat noile costume spațiale pentru următoarea misiune pe Lună

in Lecturi la lumina ceaiului

NASA a prezentat noile costume spațiale pentru programul lunar și pentru zborurile către Marte, din viitor. Agenția a decis să schimbe conceptual sistemul de protecție a cosmonauților în expedițiile viitoare, posibilitățile și numărul de opțiuni pe care le oferă noile costume fiind cu adevărat impresionante. Dacă înainte, în timpul primelor misiuni pe Lună, un singur compartiment universal oferea protecție individuală – atît pentru utilizare în zbor, cît și pentru acces pe suprafața Lunii – în privința echipamentelor actuale aceste funcții vor fi separate.  Acest lucru permite ca fiecare dintre opțiunile de protecție să fie mai sigure pentru oameni și – ceea ce este la fel de important – mult mai confortabile. Cea mai interesantă din punct de vedere al echipamentului tehnic a fost secțiunea destinată utilizării costumului în spațiul exterior navei.

Pe parcursul elaborării sale a fost luată în considerare experiența utilizării primelor costume spațiale lunare. S-a ținut cont și de alte aspecte, precum faptul că și femeile vor folosi aceste costume spațiale, nu doar bărbații. Utilizarea celor mai moderne tehnologii de fabricație a dus la realizarea unui costum spațial cu detalii de design deosebite, fără precedent, realizat la cel mai înalt nivel în mai multe privințe.

1. Securitate. Spre deosebire de primele costume lunare, în cazul celor mai recente există mai multe niveluri de securitate. Aceasta implică faptul că, dacă un circuit (extern sau intern) este încălcat, sistemul însuși va urmări aceste erori și le va neutraliza automat. În acest caz, cosmonautul nici nu va percepe din punct de vedere fizic că s-a întîmplat ceva, costumul îi va raporta informații doar despre incident. Specificațiile tehnice sînt, de asemenea, impresionante: costumul spațial este capabil să mențină un microclimat intern pentru om la temperaturi externe de la -250 grade Farenheit, la +250 grade în vid complet. Aceasta se traduce în grade Celsius de la aproximativ -160 de grade la +120. Poate rezista la temperaturi mai ridicate, dar cu anumite pierderi pentru climatul din interior. Cu alte cuvinte, pentru a asigura condiții umane nu tocmai confortabile, dar admisibile pentru supraviețuire, costumul poate funcționa în condiții externe mai severe. La prezentare, termenii autonomiei unui astfel de costum spațial nu au fost anunțați, s-a spus doar că această perioadă depășește semnificativ durata de viață a bateriei anterioare a costumului lunar. Poate, din anumite motive, NASA a decis să păstreze acest parametru secret.

2. Caracteristici. În primul rînd, a fost remediată problema efectului gravitației scăzute. Probabil că toată lumea își amintește imagini din secolul trecut, cînd astronauții au fost obligați să sară pentru a se deplasa în jurul Lunii, sau felul în care și-au pierdut echilibrul și au căzut cînd încercau să se aplece și să ridice ceva de pe suprafață. După cum au declarat specialiștii NASA, această experiență a fost luată în considerare, iar astronauții vor putea să meargă și să alerge pe Lună, aproape la fel de bine ca pe Pămînt. Această problemă a fost rezolvată de un întreg sistem de dispozitive cinematice, similar cu cele ale exoscheletelor. Cu anumite setări, sistemul neutralizează efectul gravitației scăzute și creează pentru persoană (și pentru conștiința sa, și pentru mușchii săi) sentimentul că se află în condițiile obișnuite ale gravitației terestre. În momentul folosirii unui costum spațial pe Marte, sistemul poate fi reconstruit cu ușurință pentru un alt nivel de gravitație. Dacă acest lucru este adevărat (și prima experiență de utilizare a acestuia în 2024 ne va arăta acest lucru), atunci mișcarea în spațiul exterior navei nu va mai fi atît de greoaie. Este clar că, în cazul oboselii unei persoane, costumul va putea prelua toate încărcăturile musculare. În plus, în mișcări, el are grade de libertate mult mai mari decît cele oferite de costumele anterior folosite, iar persoana care a prezentat acest costum spațial a arătat flexibilitate la aplecare, precum și la îndoirea picioarelor și a brațelor.

La finalul conferinței de presă, la întrebarea unuia dintre jurnaliști despre costul minim aproximativ al unui astfel de costum, prezentatorul nu a putut oferi cifre specifice.

nasa.gov

Păreri și opinii