Naţionalism sau internaţionalism?

in Lecturi la lumina ceaiului

Statele Unite au ales „Make America Great Again“, a d-lui Donald Trump, nu „Together“, a d-nei Hillary Clinton. Naţionalismul socialist masculin, de dreapta, la ordinea zilei, l-a învins, împotriva tuturor prognozelor presei mincinoase, pe cel de stînga, feminist, multicultural, internaţionalist, intelectualist, globalist.
Asta se va repeta şi în Franţa, unde candidatul la Preşedinţie, François Fillon, promite rigoare împotriva islamismului, cote la străini, promovarea hărniciei, a respectului şi restabilirea autorităţii. Tot aşa cum Trump a avut succes cu „Great Again“, Fillon e pentru suveranitate şi din nou „Grandeur“.
Europenii, după falimentul Greciei, în est şi, în vest, Brexit, vor, caută un echilibru: naţionalism sau internaţionalism, protecţionism sau globalism, provincialism sau universalism? În fond, asistăm la lupta dintre protestantism şi catolicism, din primul război de 30 de ani, 1618-1648, din vremea lui Bismarck, şi din cel de-al doilea război de 30 de ani, 1914-1945.
În acest război religios, România ortodoxă este într-o situaţie dificilă, pentru că, în afara schimbării paradigmelor politice, SUA, Anglia, Franţa vor colabora cu Rusia în Chestiunea Orientală, fără inhibiţii. Şi pentru că Germania lui Merkel, cu oamenii ei din UE, Schulz şi Junker, a eşuat, şi Klaus Iohannis caută o alternativă. Ea se va concretiza în urma apropiatei vizite a Papei Francisc în România.

Prof. Univ. VIOREL ROMAN,
consilier academic al Universităţii din Bremen

COMENTARII DE LA CITITORI