,,Năzdrăvanii” din pădure

in Poanta Săptămânii

În general, cînd este vorba de conspirații și implicări ale Serviciilor în viața politică, economică, socială etc., majoritatea, dacă nu chiar toți românii, se gîndesc la SRI, recte Serviciul Român de Informații. Rareori alte Servicii sînt luate în vizor, și acelea, în majoritate, sînt tot „băștinașe” gen DIPI, DGIA, STS și, uneori, chiar SPP. Există, însă, bine ascuns într-o pădure, discret cînd este vorba de România și de cei de la conducere, un serviciu, tot românesc aparent, Serviciul de Informații Externe – SIE,  pe numele lui. Un fel de CIA românesc, sau poate o extensie a celebrei agenții americane. Scopul acestui serviciu este să adune informații în favoarea Statului român, de pe acolo de pe unde își face veacul, să apere România cu mult înainte ca inamicul, de orice fel e el, să ajungă în interiorul granițelor.

Acest serviciu nu are dreptul, zice-se, să acționeze pe teritoriul țării, aici tartori fiind SRI și restul de acest gen, fie că vorbim de direcții ale MAI sau ale SPP sau cine știe ale cui. Este, cum ziceam, discret, bine ascuns, nu știu, însă, cît de eficient, dar asta este o altă poveste.

De ce vorbim de SIE? Simplu! Începînd cu 2000, continuînd cu 2004, 2009 și terminînd cu 2014, alegerile prezidențiale au fost cîștigate în afara țării. Nu în interior. Dacă e să ne gîndim bine, în zona aceea nu acționează nici pe departe SRI, legal vorbind, și nici alte Servicii românești, în afară de SIE. Armarea diasporei a fost făcută cumva, și nu cu presa fadă din România și nici cu zona online, care nu sînt nici pe departe atît de active precum vor să ne facă să credem cei care s-au implicat în ultimele patru alegeri prezidențiale. Cum s-a ajuns aici, cum se armează dispora românească, cum se manipulează la nivel de masse o națiune, cu minciuni atît de ușor de depistat, dar foarte greu de dovedit? Cum am ajuns să trăim un asemenea nivel de tensiune electorală pe un fond în totală neconcordanță cu dorința populară? Cu mesaje simple, care nu stau în picioare la o analiză mai atentă, cu sloganuri ieftine, cei care au cîștigat alegerile, Traian Băsescu de două ori, și Iohannis, o dată, au dezamăgit crunt românii, fie că vorbim de cei care muncesc în afara țării, fie de cei care se află aici, între granițele românești. Și acest lucru se va mai întîmpla o dată, la finalul acestui an, cînd turistul Klaus Iohannis are să fie reales. Întrebarea rămîne aceeași: cum? Chiar atît de proști sînt românii? Chiar atît de ușor de mințit sînt, după atîția ani? Chiar atît de naivi sîntem? Cine sînt cei care îi armează, cine sînt cei care îi pun pe drumuri, cine îi mediatizează pînă la extrem, cînd tot ei sînt cei care, după o lună de la alegeri, sînt, din nou, uitați? Și aici apar trei răspunsuri: 1. SIE; 2. Guvernul străin; 3. Companiile private de consultanță.

Indiferent de factorul care iese la numărătoarea de mai sus, fie că e SIE, fie că sînt alte Servicii sau companii străine de consultanță, SIE are o vină în tot. Dacă sînt ei responsabili, asta înseamnă că se află în serviciul unui politician, al unui partid și, automat, sînt în afara legii. Dacă responsabili sînt ceilalți factori, SIE e de vină oricum pentru că nu știe să contracareze și să asigure un teren stabil și echilibrat de vot pentru cetățenii români din diaspora. Oricum o iei, oricum o dai, lucrurile nu sînt deloc confortabile pentru cei care trebuie să fie ochii și urechile României în afara țării, care să ne apere de necazuri și de sărăcie. Ascunși acolo, în pădure, aproape de Otopeni, ei trăiesc la adăpostul obscurității totale, în spatele unei legi care le oferă drepturi și responsabilități, dar care, în fapt, nu se proiectează absolut deloc asupra prosperității românilor de rînd. Nu văd, nu simt nimic palpabil din partea acestui Serviciu care să mă facă să mă simt mîndru că sînt român. Mai degrabă cred că ei, cei de la SIE, spionii, au ajuns fie să pactizeze cu aliații, fie să se limiteze la rutina zilnică de lucru în cadrul ambasadelor, ca lucrători ai Ministerului de Externe. Încă un fapt ciudat, apropo de SIE, este derapajul total al europarlamentarilor români de la Bruxelles. Înșiși belgienii au recunoscut că acolo, la Parlamentul European, este concentrată cea mai mare densitate de spioni pe metru pătrat. Cum naiba se face că toți românii de acolo, cu mici excepții, ajung să devină de-a dreptul piedici în dezvoltarea propriei țări? De ce SIE nu îi protejează de a fi racolați de către alte Servicii? Și de ce nu se face o listă neagră, fie ea și secretă, cu cei ,,atinși”, ca ei să nu mai candideze la următoarele alegeri? În fine, ce faceți, măi băieți, voi, acolo, prin țări străine? Pactizați cu dușmanul, vă faceți rețele în diaspora și le armați cînd vin alegerile? Că de aici, din România, cam așa se vede.

Luna aceasta vor fi alegeri europarlamentare și, mai apoi, prezi­dențiale. Vom vedea din nou isteria votului diasporei, vom vedea un Meleșcanu activ, mai ales că el a fost și șef al SIE o perioadă, așa că, teoretic, cei din subordinea lui ar trebui să acționeze operativ și în favoarea țării, a României adică, nu a altor țări. Sper să se întîmple ceva bun cu acest Serviciu, să facă puțină curățenie în lumea celor care trădează Statul român și să asigure protecția cetățenilor, pacea și prosperitatea acestui neam. Eu așa cred că este corect. Voi nu?

Tano

Păreri și opinii