Ne daţi, sau nu ne daţi?!

in Lecturi la lumina ceaiului

Peste drum de Catedrala Neamului se află Ministerul Apărării. Puţin mai sus, Marriott. Puţin mai jos, Parlamentul şi, alături, Academia Română. Printr-un tunel, Victor Viorel s-ar putea deplasa, în deplină siguranţă, între aceste puncte, vitale pentru sănătatea şi viitorul lui politic. La MApN îşi rezolvă afacerile, la Catedrală se roagă să nu fie afurisit, iar la Academie poate spera la un loc, mai tîrziu, că doar are Doctoratul luat.

În ultimii 25 de ani, românul a dovedit că are încredere oarbă în Biserică şi Armată. Ceea ce a aflat şi şeful Guvernului. Dacă şi-a făcut birou la Ministerul Apărării, evacuîndu-l pe şeful Statului Major General, cetăţeanul premier a zgîriat cu unghiuţele şi la vecinul de construieşte vizavi. De mînuţă cu alţi doi socialişti, Dragnea şi Oprea, altfel oameni cu frica lui Dumnezeu şi, mai ales, a procurorilor, Victor Viorel l-a luat, pe post de buchet de flori, pe guvernatorul Isărescu şi a mers la Patriarhie. Pe lîngă onorata adunare, s-a rătăcit şi ăla micu’, al lui Felix. Despre socialişti şi Biserică, numai de bine, de la toţi liber-cugetătorii!

Vizita a fost simplu explicată de mireanul Ponta Victor Viorel: „Am fost pentru binecuvîntare”. Ce nu am aflat este dacă a primit-o. Dacă Întîi Stătătorul Bisericii Ortodoxe, aflat în oarece strîmtoare financiară în privinţa costurilor la construirea Catedralei Neamului, a putut fi tentat, în vreun fel.

Că povestea candidatului Ponta face parte dintr-un scenariu de laborator a fost limpede, din Ziua Izvorului Tămăduirii. Şeful PSD a mers la Mînăstirea de la Nucet (Dîmboviţa), unde, puhoi de credincioşi, votanţi, de altfel, erau la slujbă. Mai mult, era şi hramul Mînăstirii. În casa lui Dumnezeu, oamenii nu cutează să huiduie. Şi, aşa, frumos, credinciosul Ponta a părut că face o baie de mulţime. Dar, mulţimea avea treabă cu slujba, cu Dumnezeu şi cu tămăduirea. Nu cu PSD, nici cu Victor Ponta, nici cu euroalegerile, nici cu prezidenţialele.

Dacă slujitorii Bisericii Ortodoxe vor îndrăzni să adune voturi şi să propovăduiască social-democraţia, rămîne să vedem. Nu ştim dacă primul-ministru a citit, atent, ce spun cele şapte păcate de moarte. Şi, ar fi interesant de aflat ce a vorbit, marţi, sursa tuturor relelor pentru Ponta Victor Viorel, cetăţeanul Băsescu Traian, încă preşedinte, cu Patriarhul Daniel, la Palatul Cotroceni. Cică şi cetăţeanul Ponta Victor Viorel, încă premier, ar da aproape orice să afle.

Anca Hriban

(„Puterea“, nr. de miercuri, 30 aprilie 2014)

COMENTARII DE LA CITITORI