Ne scrie un expert criminalist

in Lecturi la lumina ceaiului

Doamnelor şi domnilor din redacţia revistei „România Mare“,

Mă adresez dvs., cu felicitări pentru materialele pe care le oferiţi cititorilor.

Vis-ŕ-vis de explicaţia fotografiei apărute într-unul din numerele revistei, eu nu aş opina pentru termenul (război) „declanşat“, ci, mai degrabă, pentru acela de „apărare a unui teritoriu“. De drept, la dobîndirea independenţei sale (1810), Argentina trebuia să preia şi Insulele Falkland de la spanioli, ca drept de succesiune, numai că, în virtutea „dreptului forţei“, Marea Britanie a ocupat din 1833 şi pînă în prezent aceste teritorii.

Junta militară care era la conducerea Argentinei, în 1981, a decis rezolvarea conflictului pe cale armată, cu o motivaţie cît se poate de neprofesionistă din punct de vedere militar, şi anume că „Anglia este prea departe“.

La răspunsul militar pe care l-a dat Anglia, unde a participat şi Andrew, fiul reginei Marii Britanii, Argentina a fost umilită, numai şi pentru faptul că 15.000 de militari erau prizonieri ai forţei engleze. Comandantul Juntei militare a fost judecat de către Justiţia argentiniană şi condamnat la moarte.

Dacă Junta militară ar fi judecat cu obiectivitate, şi-ar fi dat seama că numai pe cale paşnică putea rezolva acest diferend, aşa cum a procedat China cu Hong-Kong-ul, în 1997.

Cu cele mai sincere urări de bine şi sănătate.

RADU CONSTANTIN

COMENTARII DE LA CITITORI