Necroza de cap femural

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Necroza de cap femural este o afecţiune care se produce prin întreruperea aportului de sînge la nivelul acestei structuri, ce duce la distrugerea suprafeţei articulare şi provoacă durere şi redoare articulară a şoldului.

Care sînt cauzele?
Cele mai frecvente cauze pot fi:
* Traumatismele şoldului (fractura sau luxaţia şoldului) care pot dezvolta o necroză de cap femural dacă fluxul sangvin a fost afectat. Această necroză apare la aproape un an după un traumatism.
* Adminstrarea de cortizon timp îndelungat.
* Consumul excesiv de alcool afectează vasele capului femural.
* Alte cauze idiopatice şi ereditare.

Care sînt simptomele?
Pacientul se prezintă la medic atunci cînd apare durerea, însă, din păcate, în general durerea se manifestă în stadiile avansate; ulterior apare limitarea mobilităţii şoldului şi şchiopătatul.
Diagnosticul se pune pe baza examinării clinice, însoţit de efectuarea unei radiografii sau a unui examen imagistic de tip RMN al şoldului, unde se văd modificările secundare necrozei.

Care este tratamentul?
În cazurile incipiente, tratamentul este conservativ, pacientul nu calcă pe partea afectată timp de 6 săptămîni pentru a reduce stresul de pe zona afectată. În cazurile moderate se poate efectua decompresia capului femural prin foraje şi grefă vascularizată. În cazurile avansate se recomandă artroplastie totală de şold prin care se schimbă articulaţia şoldului cu o proteză.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI