Nesimţirea oamenilor cu bani

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Motto: „Mă piş pe banii voştri, mitocani!/ De unde aveţi, mă, atîţia bani?”

 

Am ajuns la concluzia că într-o ţară în care economia nu funcţionează şi doar o singură lege e în vigoare – Legea Junglei – nu poţi să faci avere în mod cinstit. Efectiv, n-ai cum. Aşa că o concluzie logică se impune: toţi cei care au avere acum, în România, sînt nişte hoţi. N-am să intru în amănunte şi, evident, n-am să dau nume. Luaţi cataloagele cu clasamente: cine şi cît are. De ce ei şi nu alţii? Americanii au o vorbă: nu mă întrebaţi cum am făcut primul milion de dolari. Astăzi, ruşii i-au depăşit şi par a spune: nu mă întrebaţi cum am făcut primul miliard de dolari. Şi unii, şi alţii umilesc lumea prin bogăţia lor. Lume care e mai săracă, în primul rînd, din pricina lor. Există şi în România cîţiva miliardari în euro, sau în dolari (după estimările mele, cam 20-25!). Există şi cîteva mii de milionari. Mai toţi se laudă că au creat locuri de muncă. Dar nu suflă o vorbă despre locurile de muncă pe care le-au distrus, cu mult mai multe. În urmă cu cca. 2 ani, am primit o Listă cu cca. 30 de indivizi din România, care au conturi bogate în off-shore-uri din Cipru. Evidenţa asta a fost stabilită de o echipă mixtă, SRI-SIE. Desigur, era incompletă, fiindcă e foarte dificil să afli tot adevărul. Dar, şi aşa, ceea ce am văzut m-a cutremurat. Acolo era România Paralelă. Sau România Ascunsă. Acolo erau specimenele care cerşesc voturi, sau se bat cu pumnii în piept că sînt cinstiţi şi patrioţi, dar, în realitate, sînt nişte HOŢI. Am să-mi calc pe inimă şi vă dau, totuşi, un nume: Gruia Stoica. Individul a fost găsit cu două conturi: unul de 300.000.000 de euro şi altul de 600.000.000 de euro! Adică 1 miliard de dolari! El fiind cine? Un ţigan analfabet, fost potcovar (?!). A tăiat industria ţării şi a vîndut-o la fier vechi. Dar s-a băgat în masonerie, ca şi celălalt ţigan, Gh. Florea (poreclit de mine Fulgerică Bragadel), şi ca atîţia alţii, aşa că nu l-a deranjat nimeni. Pînă la urmă, l-a deranjat Traian Băsescu, care s-a supărat că bulibaşa din Toflea nu finanţează partiduleţul lui cu cîteva milioane de euro. Aşa că l-a închis. Nu pentru multă vreme. Mai mult ca sigur că banditul a cedat şi a „cotizat”. La fel cum au făcut şi alţii. De-aia s-a inventat arestul la domiciliu, ca paravan şmecher: vedeţi, el e închis, dar… acasă! În realitate, e o stratagemă, pentru a se închide gura lumii şi a fi făcuţi scăpaţi marii borfaşi.

Şi populaţia? Populaţia stă la coadă, la pupat moaşte. Iar la vot, în loc să-i trîntească, violent, pe derbedei, întinde mîna la pomană. Nici un pic de demnitate. Nici o tresărire de revoltă. „Lasă-i, maică, or fi ei hoţi, dar sînt hoţii noştri. Ne dă şi nouă”… Mă întreabă lumea pe stradă, sau cîte-un şofer de taxi: „Mai e vreo speranţă să-şi revină poporul ăsta şi să dea de pămînt cu mafioţii?”. Nu, în ritmul acesta nu mai e nici o şansă. Iar confiscarea averilor n-o poate face decît acel partid care a mai făcut-o: PCR.

Dar tînărul inginer Virgil Zbăganu, care a încercat să readucă la viaţă acel partid, a fost ucis, în 1992. De cine? De cei care îşi vedeau primejduite interesele – români şi străini. Acest jug infernal poate fi scuturat doar într-o conjunctură externă favorabilă, care să-i trezească pe români „din somnul cel de moarte”.

CORNELIU VADIM TUDOR

18 august 2014

Păreri și opinii