Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal

in Război corupției

Lovitură grea pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal. Dacă Tribunalul Constanţa îl condamnase la trei ani şi jumătate de închisoare, cu executare, Curtea de Apel i-a mărit astăzi pedeapsa la cinci ani de închisoare, cu executare.
Adus de la penitenciarul Poarta Albă la Tribunalul Constanţa, unde are înfăţişare în alt dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, alături de fostul său consilier, Cristian Zgabercea, actual producător general al TVR, Nicuşor Constantinescu, a apucat să strige la coborîrea din dubă că a fost condamnat în ziua sfinţilor Petru şi Pavel.
„Vin la instanţă pentru că sînt arestat cu duba pentru 17.000 de euro în dosarul Centrului Militar Zonal. Eu şi cu Vlad Filat”, a spus Nicuşor Constantinescu. Despre decizia definitivă a Curţii de Apel Constanţa, care i-a majorat pedeapsa la 5 ani de închisoare, a zis că nu el trebuie să-şi dea cu părerea „de sfîntul Apostol Pavel şi Petru”, strigînd la final : „De 40 de zile sînt arestat abuziv!”.
Nicuşor Constantinescu a venit însoţit de un medic de la Spitalul Penitenciar Poarta. La scurt timp după începerea şedinţei de judecată în care este cercetat pentru finanţarea ilegală a unor fundaţii culturale şi asociaţii sportive, cu un prejudiciu de 8 milioane de euro, Nicuşor Constantinescu a spus, brusc, că nu vrea să participe la proces şi a părăsit sala. „Este o ruşine Justiţia, judecătorii care m-au condamnat la 5 ani cu executare, domnul (Dan) Nastase şi doamna (Andreea) Ianca. Iar doamna (Iulia Cezara) Suciu face parte din binomul SRI-DNI a lui Dumbravă şi a lui Coldea. Mă simt foarte rău. Mă duc la Spitalul (Penitenciar) Poarta Albă. Nu mă duc la Spitalul Judeţean Constanţa, că dacă ajung acolo, îi ia DNA-ul pe doctori“.
Soluţia pe scurt a Curţii de Apel Constanţa
„Respinge ca nefondată cererea de repunere pe rol a cauzei formulate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel. În temeiul art.421 pct.1 lit.b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi partea civilă Ministerul Apărării Naţionale prin Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică împotriva sentinţei penale nr.387/28.10.2015, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.14182/3/2014.
În temeiul art.421 pct.2 lit.a Cod procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecînd:
Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 5 alin.1 Cod penal de la 3 ani şi 6 luni închisoare la 5 (cinci) ani închisoare.
Pedeapsa principală se execută în regim privativ de libertate”.

Feri Predescu

COMENTARII DE LA CITITORI