NOAPTEA PROCURORILOR

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „Hei-rup, hei-rup, cad stînci de fier

În lupta dusă de brigadier“…

 

Astăzi, miercuri, 15 octombrie, motoarele Procuraturii au duduit pînă la incandescenţă. Dacă nemţii au avut Noaptea Generalilor, de ce să nu avem şi noi, românii, Noaptea Procurorilor? Televiziunile ne-au prezentat un adevărat du-te-vino pe la Parchetele din mai multe oraşe ale ţării. Numeroase persoane publice, mai ales politicieni, au făcut potecă – unii la DNA (adversarii lui Traian Băsescu), alţii la Parchetul General (adversarii lui Victor Ponta). Am intrat deja în faza trambalării familiilor. Astfel, socrul lui Victor Ponta a fost anchetat la DNA Braşov. Iar Ioana Băsescu şi Elena Udrea vor fi anchetate la Parchetul General. Atunci cînd există două Justiţii paralele, suferă însăşi ideea de Dreptate. E o premieră pentru România şi, după ştiinţa mea, chiar pentru Europa. Se adevereşte, din nou, zicala „Ca la noi la nimeni“. Nu vreau să mă pronunţ, pe fond, asupra cazurilor respective. Ilegalităţi şi retrocedări necinstite s-au tot făcut, de 25 de ani încoace. Cele mai barbare au fost acelea săvîrşite sub deviza „Restitutio in integrum“, pe care pamfletarul din mine a botezat-o „Prostitutio“… Îmi aduc aminte că întîia victimă a acestui jaf fără sfîrşit a fost generalul de aviaţie Gh. Catană. Cred că era prin 1994. Pe acel oştean, veteran al celui de-al II-lea război mondial, l-a adus la mine în birou un alt general, Valeriu Buzea. Temerarul aviator fusese azvîrlit în stradă (fără paraşută!) de către Mafia rapace a ţărăniştilor. Îi era rău, fiindcă stătuse în ploaia rece a toamnei. L-am omenit, cum am putut, l-am invitat să se întindă pe canapeaua din birou, să-şi mai tragă sufletul. Apoi, s-a întors în stradă, să păzească modestele lui lucruşoare. Dar, după cîteva zile, a murit. La fel au murit şi alţi oameni cunoscuţi, tot victime ale PNŢCD: actorul George Constantin (de inimă), soprana Magda Ianculescu (de congestie cerebrală). Atunci s-a sinucis PNŢCD-ul, fără îndoială. Să mai pomenesc de jaful colosal săvîrşit în pădurile ţării? Sau de crimele comise de unguri, în Ardeal? Cine le-a permis tuturor acestor asasini să jupoaie ţara, să facă victime omeneşti? Cum a fost posibil ca Tăriceanu şi Adrian Iorgulescu să caute, cu lumînarea, prin lumea largă, un „moştenitor“ al Castelului Bran, brandul turistic nr. 1 al Europei? L-au găsit, în persoana unui specimen dubios, care nu ştie o boabă româneşte şi care n-avea nici un drept asupra acelei bijuterii de Ev Mediu. O avalanşă de ilegalităţi s-a produs şi în ceea ce priveşte uriaşele proprietăţi ce i-au fost puse în braţe fostului rege, Mihai de Hohenzollern: o veritabilă hemoragie a Patrimoniului Naţional. Pe ăsta de ce nu-l anchetează nimeni?

Justiţia americană a arestat-o pe handicapata de fiică-sa, Irina, pentru organizarea luptelor de cocoşi, din care storcea bani frumoşi – dar pe impostorul şi escrocul Radu Dudă de ce nu îndrăzneşte Justiţia din România să-l ia la întrebări, fie şi numai pentru şpaga încasată la achiziţionarea celor două fregate britanice ruginite? Nu-mi pare rău nici de Paul Lambrino, pe care l-am sfătuit să nu comită marea greşeală a vărului său nonagenar, Mihai, de a revendica bunuri şi valori de la un popor care nu mai are nici după ce bea apă. Nu m-a ascultat. După ce a tras targa pe uscat, prin lumea largă, pe post de fotograf, nepotul lui Carol al II-lea şi-a zis că a sosit momentul să dea lovitura vieţii sale. Şi a dat-o. Acum, îi dă şi viaţa o lovitură lui. Să fie sănătos, dar a pierdut totul, românii îl privesc cu dispreţ.

Cîteva cuvinte despre Paltin Sturdza. L-am cunoscut, la Braşov, pe vremea cînd mă documentam pentru scenariul meu de film „Candele de zăpadă“. L-am invitat la masă, pentru a-mi spune, chiar el, cum a fost arestat de Armata Roşie, în martie 1945, pe cînd era în vîrstă de… 8 luni! Neîndoielnic, acesta a fost cel mai tînăr prizonier din lume! Vina lui? Era fiul fostului ministru legionar Sturdza şi nepotul generalului erou Gh. Avramescu, ucis de ruşi cu cîteva ore înainte, pentru a nu deveni prim-ministru al României. Copilul a crescut, e om în toată firea, avînd, acum, 70 de ani. Nu ştiu, deocamdată, ce este cu acele păduri, anchetate de DNA, în care apare şi numele lui.

Ar fi multe de spus. Procurorii muncesc pe brînci. Dacă dăm la o parte partizanatul politic şi ne uităm doar la fondul problemei – e foarte bine ce se întîmplă. Dar să se facă o curăţenie generală! Nu „ai mei sînt cinstiţi şi ai tăi sînt corupţi“. Nu trebuie să existe o dublă măsură. Nici o Justiţie dublă. N-avem două Constituţii, ci una singură. Aştept ca oamenii Legii să depăşească faza hei-rupistă şi să facă ceea ce ei, sau predecesorii lor n-au făcut: să pună cătuşe tuturor celor care au tîlhărit acest popor. Încă nu-i prea tîrziu să se facă dreptate, ceea ce, pentru sănătatea morală a populaţiei, e un balsam miraculos. „Mă bucur cînd bogaţii ajung la puşcărie“… – scriam nu demult. Gaudeamus igitur – Să ne bucurăm, aşadar.

CORNELIU VADIM TUDOR

15 octombrie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI