Noi NU mai sîntem români!

in Editorial

Motto: ,,Merg cu lipsa de prejudecăţi pînă la graniţa unde începe lipsa de bun-simţ”. George Pruteanu

Da, știu, sună… lipsit de pre­judecăți: președinte – Iohannis, premier – Orban, șeful Servi­ciilor Secrete – Hellvig, lide­rul partidului ,,generației #REZIST” – Barna, ,,simbolul dreptății” – Kövesi. Numai nume… românești. Economia e pe mîni străine, ba chiar și agențiile de stat au manageriat străin! Și se pare că nimic nu domolește acapararea României de elementul străin, sau de esență, ori exprimarea externă. Iar lumea pare a dori asta… Nu doar în politică, dar și în modul de vorbire, de manifestare. Dumnezeu să-l odihnească pe George Pruteanu – cred că ar fi murit zilnic în perioada asta!…

Cu toate acestea, eu unul nu pot accepta nați­onalismul etnic, pentru că națiunea aceasta a avut părinți din multe neamuri – nu doar români ,,puri”. Originea neamului nostru nu e precum ar dori obtuzii ,,puriști”, ci e spectaculosul re­zultat al unei multiple și benefice combinații etnice de la granița imperiilor romane, cel de apus și cel de răsărit. Și zău că ar trebui să ne mîndrim că sîntem veri primari cu turcii, prin vitejii cumani, cu mîndrii osetini caucazieni, prin sîngele moștenit de la cei care poate ne-au dat și numele de valahi, sarmații alani – sau ,,iașii”, de unde și numele capitalei culturale a românilor.

Sau rudenia directă cu popoarele slave, al căror sînge ne curge prin vene și ale căror cuvinte ne încîntă sufletul – ,,iubire”, ,,dragoste”, ,,duh”… – și formează cel puțin un sfert din ceea ce rostim zilnic. Și astea sînt doar cîteva exemple… De fapt, toată istoria noastră excepțională a fost scrisă și cu mintea, sudoarea sau sîngele unor ,,străini”, dar care s-au dovedit – prin fapte! – mai români decît… românii! Povestea țărilor române începe cu voievozi cumani, cultura trece prin georgianul Antim Ivireanul, prima portretizare a României a fost scoțiana Maria Rosetti – pictată de evreul ungur Rosenthal!, la Mărăști, Oituz și Mărășești românii înving pentru România Mare alături de ruși, sub conducerea mareșalului Averescu, găgăuz (cuman) după mamă! Sau poate cineva spune că regina (anglo-rusoaică) Maria și regele (german) Ferdinand nu au fost modele de patriotism? Nu, toți acești eroi sînt, prin transcendentul destinului lor și al nostru, ,,ai României”! Toți aceștia au avut o patrie – sau un vis care avea să se numească România! Țara de la marginea imperiilor romane, moștenitoare a milenarelor rădăcini traco-pelasge, altoi al Orientului și latinității, loc al frumosului și al atîtor suflete neliniștite… mereu în căutarea și apărarea piciorului de plai, acea identitate unică a gurii de rai. ,,Miorița” noastră folosește, în majoritatea variantelor, termenul turanic ,,cioban”, venit aici odată cu păstorii nomazi și războinici (og)uzi, pecenegi și cumani, iar ,,Meșterul Manole” are multe rădăcini în Grecia, inclusiv sacrificiul Anei, fără legături în autohtonul creștin.

Dar marea deosebire dintre aceste figuri, fapte și idei transcendente ale istoriei și străinii de neam care azi au ajuns în frunte – este că nimic din ceea ce au făcut sau măcar gîndit acele lumini ale temeiniciei noastre nu se referea la supunere, la tîrguirea libertății, la pierderea identității națiunii! Oricît de străini de origini ar fi fost, acei oameni ai destinului istoric NU au pus niciodată problema înstrăinării! Or, asta se petrece acum. Mai mult ca niciodată.

Otomanii nu ne-au islamizat, dar ,,partenerii europeni” vor să renunțăm la credință – cel puțin ca la un factor determinant în societate. ,,La nivel politic, decizional, instituțional, în Uniunea Europeană e o rușine să recunoști că Europa e un spațiu creștin”, e concluzia la care a ajuns Mircea Diaconu, după 5 ani de Parlament European. Spațiul european își distruge sistematic propriile valori, spunea fostul europarlamentar. Și încearcă să le distrugă și pe ale noastre. ,,E atît de grav, cît nu ne putem imagina”, explica marele actor. Renunțarea la religie, ca fundament al moralei societății și al spiritualității, ca pas esențial în pierderea identității națiunilor! În alienarea pe care structurile transnaționale ale puterii mondiale o doresc pentru membrii lor, în special pentru cei din Est!

Paranteză: cît va mai trece pînă cînd ortodoxia va fi asociată – indirect – cu habotnicia și chiar fanatismul, deocamdată ,,apanaj” al Islamului? Occidentul ,,civilizat”… rîurile de sînge ale Ierusalimului (evreu, arab și creștin) ,,eliberat”, flăcările autodafe-urilor, sclavia africanilor, genocidul nativilor americani… cuptoarele Holocaustului, bombele atomice spun totul, de 1.000 de ani de cînd Occidentul și-a impus propria morală!

Revin și atrag atenția că situația noastră nu e simplă – Occidentul nu acceptă nimic din Est! Nu știu care e ținta finală, dar remarc că tot ce vine din Orient – uneori chiar și Israelul – poartă antetul ,,așa nu!”, sau… pur și simplu e trecut sub uitarea mistificatoare. Dictatură, metode ,,nedemocratice”, corupție, ,,terorism” etc. etc. – totul ,,vine” din Orient, asta vor să credem! Aminteam mai devreme de România Mare; am văzut manifestațiile din Vrancea, și nu numai, celebrarea unor momente de glorie – dar cum e posibil să nu se pomenească de faptul că în ,,Triunghiul de foc” au murit un număr egal de ruși, luptînd alături de eroii Armatei Române? În schimb, sînt invitați reprezentanții SUA, țară care nu a avut nici o legătură cu România Mare – dimpotrivă, nu a recunoscut-o niciodată oficial!… Aici nu e vorba doar de istorie, ci de alienare programată… strategică!

Uitați-vă la demnitarii noștri cum se comportă atunci cînd e vorba de SUA și UE! Fața li se luminează ca lampa lui Ilici, ochii ies din orbite de zici că e criză de Basedow, zîmbetul pare conectat direct la 380!…  Cît despre vorbe… Probabil că așa se petrecea pe vremea lui Stalin! Glorie marelui frate! Cînd rostesc America, ai impresia că sînt gata de război, că s-ar pune în fața gloanțelor… pentru cei de acolo, nu pentru țara lor! Ce rușine! Și, culmea, vorbim de persoane cu pretenții, de jurnaliști, de intelectuali, nu de muncitorii care așteptau cu flori armata sovietică! Sincer, nici nu înțeleg de ce mai stau în România, de ce nu pleacă în raiul lor? În fond, ei nu vor decît o țară supusă total SUA – și care să asculte total, orice spun SUA! Deci, de ce să se mulțumească doar cu copia sau colonia de aici? Să meargă acolo, la original, să vadă cum e! Ce să mai… din anii ‚50 nu am mai avut parte de asemenea politruci penibili – care, ca și atunci, fac prozeliți! Fiindcă această atașare de valorile altora, această alienare și imbecilizare au succes! Cum altfel ar putea fi votat un Iohannis, un Orban?! Cum altfel, decît într-o societate imbecilizată, o adunătură de șmecheri s-ar putea aduna să creeze ,,un partid naționalist”?! Cît de penibil sună ,,partidul naționalist al lui Borza”, căruia i s-a alăturat ,,naționalistul” Meleșcanu! Cît de alienat – de imbecil chiar! – să fii, să crezi (în) așa ceva?!

Ceea ce scriu în titlu e foarte serios – nu mai sîntem români! Chiar dacă pe buletin scrie cetățenia română, noi nu mai avem nimic în comun cu ideea de care aminteam, a celor care, indiferent de etnie, au luptat, au trăit și au murit pentru națiunea română! Nu pentru colonie, nu pentru starea de alienare! O stare probată prin dezastrul de la Referendumul pentru familie, de faptul că guvernul nu e lăsat să pună în aplicare proiecte de suveranitate economică și politică de către grupări cu finanțări oculte, protejate de Occident, o țară în care ambasadorii străini fac legea, o țară care și-a redus la minim armata, dar acceptă baze militare și trupe străine pe teritoriul său. O țară care trimite mercenari în războaie imperialiste – și îi numește ,,eroi” cînd vin morți acasă… ce ironie sinistră și, vai, ce ușor o acceptăm! Ca niște alienați! Toate vulgarități americane le acceptăm drept… cultură, toate filmele și piesele muzicale pline de obscenități, de o nerușinare cumplită, comportamentul contra naturii, stilul de viață golănesc, moda femeilor transformate fizic și comportamental în curve… toate astea le-am preluat ca mod de viață, de ,,gîndire” – și sîntem mîndri cînd le vedem… implementate la copii! ,,Gay it’s okay!”, spus la copii! Fete care nu au ajuns la adolescență umblă machiate și îmbrăcate nu senzual, ci chiar obscen! – asta ca să nu mai spun de cuvintele muzicii pe care o ascultă… Filmele, Dumnezeule, în serialele noastre fie e ridiculizată societatea românească, fie, invariabil, sarea și piperul, ba chiar axa filmului pleacă de la povestea cuiva de etnie țigănească! Românii… nu mai sînt interesanți nici măcar ca subiect!

Am mai dat exemplu Turcia lui Erdogan; da, știu, dictatorul, vai, contraexemplul mondial! Ei bine, turcii au început un ciclu de seriale, excepțional realizate, bazate pe principalii eroi ai măreței lor istorii. Se bucură de un succes enorm în lumea întreagă, ba chiar sînt un adevărat fenomen, pentru că, pe lîngă excepționala realizare – regie, actori, scenariu, toate de cel mai înalt nivel – sînt un vector moralizator cum nu am mai văzut pînă acum! Învățătura și, mai ales, morala credinței lor (într-o formă bazată pe înțelepciunea sufită, fără fanatism) sînt insuflate spectatorului cu fiecare scenă și întîmplare, încît te impresionează și pe tine, creștin, dar fără a face prozelitism! Practic, prin această ecranizare a epopeii naționale, turcii fac un act de educație pe mai multe planuri – și mai ales se reapropie de valorile lor tradiționale – nu de promiscuitatea occidental-progresistă în care ne afundăm noi!

Oare noi nu putem face asemenea acte de cultură? Oare noi nu avem istorie, nu avem eroi, nu avem înțelepciunea religiei noastre?… Și dacă avem, trebuie doar să ne batem joc de toate aceste fundamente sacre ale națiunii? De fapt, care națiune?… Ce se întîmplă cu superbele romane istorice ale lui Viorel Știrbu, Radu Theodoru, Dana Dumitriu… asta așa, ca să vorbesc doar de cîțiva contemporani… Oare doar mizeria ne caracterizează, filmele cu bande și mafioți, cu golani și curve?… De ,,filmul” acesta avem parte zilnic – să mulțumim din inimă democrației și partenerilor strategici care o apără! Doamne ferește, altfel s-ar putea ridica și dintre noi vreun Erdogan, vreun Putin, și ne-ar aduce aminte că sîntem români! Ceea ce, sigur, nu e bine, pentru că noi sîntem ,,membri NATO și UE”, care sînt ,,protejați de articolul 5” în ,,spațiul NATO” și trăiesc pe ,,teritoriul Uniunii Europene”, la ,,fruntariile estice ale lumii civilizate”!  Sau, pe scurt, ,,Noi sîntem NATO”. Nu România.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii