Nostalgici

in Război corupției

Sînt cîţiva moderatori tineri (unii născuţi, poate, după 1989) care, în goana după senzaţional, ori, poate, pur şi simplu, din ignoranţă, nu scapă nici un prilej să-l denigreze, cu orice preţ, pe dictatorul, zic ei, Nicolae Ceauşescu. Şi asta, în pofida faptului că mulţi români, nu neapărat săraci, care au trăit acele vremuri, susţin că au dus-o mult mai bine decît în ,,epoca de aur” capitalistă, de după decembrie 1989. S-a ivit ocazia, iată, să-l mai ponegrească, încă o dată, pe fostul preşedinte, de curînd, cînd fosta reşedinţă din Primăverii a familiei Ceauşescu a devenit muzeu şi, astfel, oricine doreşte poate vizita vila. Cum caută dumnealor să-l ia în derîdere pe fiul de ţărani din Scorniceşti! C-a fost cam analfabet, lucru de care mă îndoiesc: avea o memorie excepţională (recita, spun cei ce l-au cunoscut, sute de versuri), o capacitate de sinteză rară, o minte vioaie. Da, n-a avut diplomele lui Băsescu, de pildă, dar cu el oricum nu ne putem lăuda: a mărturisit că nu prea i-a plăcut cartea şi nici nu s-a omorît cu învăţatul. Hă! Hă! Dar tot se remarcă prin perseverenţă: nu mai termină, neam, „Levantul“ ăla genial, al lui Cărtărăscu (aşa pronunţă ’mnealui).
Ceauşescu a fost, însă, un autodidact, mai deştept ca toţi cei ce i-au urmat în fruntea ţării. Cît despre patriotism, nici că se poate discuta. Şi-a apărat ţara şi poporul cu o energie şi un curaj extraordinare. A stat drept şi demn, alături şi pe picior de egalitate, cu toate mărimile lumii: Richard Nixon, Leonid Brejnev, regina Angliei ş.a. Nu ca aceia de după el, care au înţeles să slujească neamul şi patria doar în genunchi. Şi să uite de cei care i-au ales.
Vorbesc moderatorii ăştia în derîdere de Nicolae Ceauşescu. Îl poreclesc Ceaşcă, îl numesc dictator, iar pe cei care-l apreciază şi-l regretă îi categorisesc drept nostalgici. Ei nu prea au proprietatea termenilor, că nu-i dă nici pe ei învăţătura afară din casă. Una-două: dictatorul; una-două: averile lui Ceauşescu. Păi, pe lîngă domnii Traian şi Klaus Werner, Ceauşescu era chiar sărac, măi aceştia. Şi uitaţi un lucru esenţial: nimic nu era al lui. Nici vila din Primăverii, de care vă legaţi voi, nici alte reşedinţe. Le-a lăsat poporului şi celor care i-au succedat în scaunul de la Cotroceni. S-a lăfăit domn’ Băsescu în ele, ca un paşă. La fel, şi domn’ Iohannis.
Bine ţi-a spus, tinere moderator, domnul Ion Popescu, la emisiunea TV de sîmbătă, 12 martie, a.c.: ,,Casele în care locuia Ceauşescu nu erau ale lui. Îi luăm la rînd pe cei care conduc acum. S-au îmbogăţit prin fraudă. Prin furtişaguri“. Ai zis apoi de regele Mihai, că n-a avut şansă în ’90. Păi lasă, c-a avut mai tîrziu. Şi-a regăsit toate castelele, moşiile, pădurile. Nu-l plîngeţi voi, regalişti de doi lei. Apoi, vorbeai de muncitori, de românii care stăteau la blocuri, spuneai dumneata, ca în nişte cutii, în vremea preşedintelui de atunci. Şi domnul Popescu iar ţi-a tăiat elanul stupid: „Acum (muncitorii) stau în stradă. Atunci aveau un acoperiş deasupra capului, acum?“… Avocatul A. Pavelescu, invitat şi el în platou, a confirmat opinia sindicalistului de la „Meridian“: „După 25 de ani, mulţi români sînt mult mai săraci…“
Citatele noastre, sigur, sînt aproximative. Reţinem, însă, ideea domnului Popescu, care vine să pună lucrurile la punct: „Eu cred că trebuie să scoatem din discuţii cuvîntul nostalgic“. Iar noi spunem că, dacă nu să-l scoatem, măcar să nu-l mai folosim în sens peiorativ. Căci, dacă stăm să facem comparaţie, ăştia, într-un sfert de veac, n-au construit nimic. Doar au dărîmat. Şi-au furat. Şi s-au îmbogăţit. În timp ce poporul a sărăcit.
România nu mai este liberă şi independentă. E a lor, a hoţilor, a mafioţilor. A băieţilor deştepţi. Dinăuntru şi din afară. Şi e, vai!, o colonie. Aşa cum ne-a spus-o mereu stimabilul economist Ilie Şerbănescu şi cum, atît cît a trăit, pornind de la această realitate, s-a tot străduit să ne trezească din amorţire şi din indiferenţă Tribunul nostru, Corneliu Vadim Tudor, de la a cărui plecare în eternitate s-a scurs – incredibil! – o jumătate de an. În clădirea în care s-a aflat sediul partidului său se lăfăie acum, am înţeles, Claudiu Florică, nimeni altul decît capul reţelei ,,Microsoft”, care a scăpat de urmărirea penală după ce l-a denunţat la DNA pe un alt şmecher ,,sărac”, Dorin Cocoş.
Iată de ce mai avem dreptul, da, dreptul să fim oarecum nostalgici, măi aceştia, măi! Treziţi-vă, şi ciocul mic apoi!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI