Noul guvern, recunoaşterea clară a statutului de colonie

in Editorial

Motto: „Puterea românilor stă în instituţiile lor. Tot ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi”.

 (Nicolae Bălcescu)

Scriam săptămîna trecută despre Nicolae Ceauşescu. Azi, scriu despre actualitatea polului opus. Ceauşescu a fost simbolul independenţei totale – sau ce puţin purtătorul idealului respectiv – cei de azi sînt ienicerii subjugării, copiii de suflet ai unui neocolonialism care ne-a „integrat”, precum o meduză gigantică prada, iar acum ne dizolvă…

Azi se discută despre PSD, „marele partid”, dar care, aşa cum voi arăta, a ajuns un mare decor de carton, o butaforie. Concret, sintagma „guvernarea PSD” este lipsită de acoperire. În sensul că, de fapt, marele partid NU guvernează – în adevăratul sens al cuvîntului! – decît… aproape nimic! Ceea ce duce la o singură concluzie – faptul că partidul de guvernămînt nu guvernează este specific coloniilor. Numai acolo există aparenţe, butaforii, de genul acesta. Scurtez introducerea şi trec direct la argumente.

Într-un guvern, fie el al unei ţări independente sau al uneia care „şi-a cedat parţial independenţa”, cum a spus un fost preşedinte despre integrarea României în structurile europene, cel mai important este Ministerul de Finanţe.

De acest minister depind toate proiectele celorlalte domenii, mai ales într-o guvernare implicată, cum scrie la carte că ar trebui să fie una de tip socialist sau social-democrat. Spre deosebire de ceilalţi miniştri, cel de Finanţe lucrează cu cifre exacte, nu cu promisiuni şi metafore, cu impresii date oamenilor prin apariţii TV. „Ori ai bani, ori n-ai”, asta e legea care conduce totul în acest domeniu. Or, acum, la Finanţe a fost instalat un personaj care s-a remarcat prin prezenţa în show-uri TV, un fel de vedetă politică, nicidecum un funcţionar sobru, care să stea aplecat peste cifre. Atunci cînd a mai ocupat acest post nu era la prima oră la program, în schimb seara era la TV. Un ministru de Finanţe mai mult vedetă TV! Poate vă amintiţi şi subiectul cu care a făcut pe atunci rating: ineptul „impozit pe bacşiş”! Da, ăsta-i omul! Trebuie spus că, în ciuda impresiei generale, Teodorovici nici măcar nu este finanţist, ci a terminat Comerţul şi are un masterat în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană la „noul Ştefan Gheorghiu”, adică SNSPA. Adică… vax! A condus din 2000 pînă în 2009 programele SAPARD şi ISPA, apoi fonduri structurale, adică zonele de maxim insucces ale României pe plan european (accesarea dezastruoasă de fonduri prin SAPARD şi structurale). În plus, Teodorovici s-a remarcat printr-un anume „gică-contrism”, fiind ba în tabăra Ponta-Grindeanu, ba în cea a lui Dragnea, pentru ca apoi să dea peste cap, prin vot, cel puţin un proiect fiscal major al guvernului PSD. Mai mult, a fost poate cel mai critic demnitar la adresa politicii Ministerului de Finanţe, poate după Raluca Turcan, cu diferenţa că distinsa liberală nu este… pesedistă! Cu alte cuvinte, PSD a trimis la cel mai important minister un tip inteligent, fără îndoială, dar pentru emisiuni TV – şi nici măcar acolo nu va fi controlabil, nu se ştie cînd va evolua contra liniei şi ideilor partidului! În concluzie, PSD nu guvernează Ministerul de Finanţe, cel mai important portofoliu al guvernului! Ah, sigur, voi fi criticat că nu am scris despre diploma de la Academia SRI a lui Teodorovici… Am şi eu senzibilităţile mele, vorba filmului…

Mergînd mai departe, cel mai important domeniu pe plan internaţional este energia. Ei bine, nici aici PSD nu guvernează… ci ALDE! Vorbim de o perioadă în care energia este subiect de interese şi confruntări internaţionale majore, de investiţii colosale, ce să mai – de politică de prim rang! Or, PSD, partidul care pretinde că are guvernarea, nu are ministerul-cheie al interesului major internaţional! Cum vine asta? Simplu – se confirmă statutul de colonie! Şi nu numai prin acest aspect.

Ministerul Energiei are o mare problemă – NuclearElectrica. O instituţie peste care PSD a numit un tînăr, un puşti, de fapt, cu trecut dubios, fost angajat al Chevron, şi unde cărţile le fac americanii care controlează Fondul Proprietatea. Or, mereu bolnavul ex-ministru ALDE Toma Petcu nu s-a amestecat acolo, e de presupus că nici distinsul profesor Anton Anton nu va face vreun gest, ci se va concentra pe zona pe care o cunoaşte cel mai bine (el şi fostul său coleg de Institut, Călin Tăricenu), şi anume hidrocentralele, a căror mentenanţă a îmbogăţit cîteva firme apropiate liderului liberal. Dar, trecînd peste aceste detalii, un fapt este clar – PSD nu guvernează peste principalul domeniu strategic, energia!

Ca membri UE şi NATO am remarcat de mult că libertatea diplomatică se rezumă la a spune DA la vest – şi NU la est. De aceea un Minister al Afacerilor Externe care să redobîndească o anume independenţă a deciziei, a politicii externe, era imperios necesară. Mai ales pentru PSD, care este martelat de „parteneri” euro şi atlantici, cei care susţin pe faţă demersurile „statului paralel”, adică ale mecanismului care se ocupă de discreditarea şi chiar distrugerea liderilor PSD. Dar PSD a lăsat şi diplomaţia din mînă, ba chiar în mîna unui personaj care a condus serviciile externe la propunerea lui Traian Băsescu! De exemplu, aş pune o întrebare-cheie – a rezolvat ceva Meleşcanu în privinţa fraudei reclamate după alegerile din 2009, de la ambasadele din Occident, mai ales de la Paris? Nu? Eu unul nici nu mă aşteptam, dar PSD se aştepta, probabil, de aceea l-au şi numit la MAE pe Meleşcanu! Bref, PSD nu guvernează nici relaţiile internaţionale, mai mult, au acceptat prezenţa acolo a unui personaj cel puţin demn de luat la întrebări, dacă nu cumva chiar trecut pe linie septică.

MAI – de o importanţă covîrşitoare în ecuaţia internă, acest domeniu a fost lăsat pe mîna fermecătoarei (la propriu, iertat fie-mi elogiul) Carmen Dan… din păcate o persoană care nu se poate impune în faţa complicatului sistem poliţienesc. Carmen Dan este făcută praf de liderul sindical al MAI, Dumitru Coarnă – şi asta nu o singură dată, ci la fiecare apariţie a abilului poliţist, dacă nu prin cuvinte, atunci prin schemele dispreţuitoare, mai evidente decît orice, atunci cînd vine vorba de Carmen Dan. Carmen Dan nu a fost în stare să elucideze misterul microfonului din propria locuinţă, fapt care arată impotenţa informativă a PSD în poliţie. Cu alte cuvinte, prin Carmen Dan PSD nu guvernează poliţia, ci numeşte diverse pile în calitate de funcţionari inutili, numiţi prefecţi.

Ministerul Justiţiei, care a căpătat o importanţă maximă în războiul cu „Statul paralel”, este condus de excelentul orator Tudorel Toader, susţinut de ALDE. Practic, ministerul care ar trebui să asigure liniştea Cabinetului, prin excluderea imixtiunii „statului paralel” din actul guvernării, este condus de un ministru care a demonstrat că face NUMAI ce consideră el, fără legătură cu ideile şi solicitările PSD, ba uneori nu face nici măcar ceea ce a zis. Că are sau nu dreptate să procedeze aşa, discutăm altădată, deocamdată să consemnăm că PSD nu guvernează nici Ministerul Justiţiei.

Hai să spunem, în finalul listei, că PSD guvernează Agricultura. Da, Petre Daea e un profesionist – şi e şi un pesedist serios… dar Agricultura?! Păi în momentul de faţă paradigma agriculturii româneşti se întinde între „Dumnezeu a dat vreme bună” şi reţeaua Megaimage, care domină desfacerea internă agro-alimentară! Megaimage şi celelalte reţele de supermarket-uri au umplut piaţa cu produse alimentare străine, falimentînd producătorii români, cumpăraţi pe nimic de străini! Şi atunci, ce guvernează Daea şi PSD?

Cam atît despre ministerele-cheie; prin prisma gestionării acestora, PSD guvernează în proporţie de… să fim generoşi, să spunem 10%?… Ah, sigur, cineva ar putea să-mi spună că mă înşel, că PSD guvernează două ministere-cheie – Munca şi Apărarea! Din păcate, astea nu sînt ministere, ci pietre de moară! Munca este ministerul promisiunilor imens de greu de onorat şi al bătăliei cu vocalii şi tupeiştii lideri sindicali, deci un minister al cheltuielilor enorme şi al nemulţumirilor sociale (nici nu ştiu ce se făcea PSD fără un reprezentant cu spontaneitatea, tupeul, abilitatea şi charisma „peremistei” Oana Vasilescu!). Iar Apărarea? Este piatra de moară a cheltuielilor IMPUSE prin parteneriatul strategic, este ministerul Tributului. Mare fericire pentru PSD!

În rest, ministerele sînt pur şi simplu obligaţii faţă de liderii judeţeni, în frunte cu marele Minister al Dezvoltării Regionale. Toate ministerele au mai întîi obligaţia respectării politicii impuse de şeful de la judeţ, de organizaţie, nu reflectă, prioritar, un program de guvernare! PSD nu guvernează prin miniştrii săi, ci liderii judeţeni fac politici de interes local.

Pe scurt, despre asta e vorba – guvernarea PSD e o vorbă goală, PSD nu guvernează mai nimic. Sigur, se cîştigă din asta la diverse nivele, sigur, există nişte comunicatori care povestesc frumos – iar PSD, per ansamblu, se descurcă mai bine ca rivalii politici, dar nu guvernează, doar se descurcă! Aşa cum îi stă în normalitate celui mai mare partid… al unei colonii.

DRAGOŞ DUMITRIU

 

Centenarul Ceauşescu: 26 ianuarie, „Ziua Datoriei faţă de Ţară“

Păreri și opinii