Nu daţi cu pietre în Ilie Năstase!

in Polemici, controverse

Motto: ,,Mai întîi, el, ca bun naţional sportiv, chestie din ce în ce mai rară la noi, trebuie apărat, protejat de prostia românească a unor jurnalişti slugarnici şi inculţi, născuţi alaltăieri”. (George Stanca)

A fost, la vremea lui, un mare campion. La tenis, nu la atletism sau la fotbal. A fost mîndria noastră şi trebuie să rămînă la fel. A fost sportivul care a făcut să se vorbească la superlativ despre România. A fost şi este un mare patriot.

Nu daţi cu pietre în Ilie Năstase. El face parte dintr-o triadă de aur a sportului românesc, alături de zeiţa de la Montreal, Nadia Comăneci, şi de regele fotbalului, Gică Hagi. A fost Numărul Unu mondial în tenis, a cucerit Turneul Campionilor, învingîndu-i pe toţi americanii care voiau să-l răpună, în frunte cu Stan Smith. A fost un geniu sau, dacă ne acuzaţi că exagerăm, a avut, sigur, sclipiri de geniu. Juca dezinvolt, strălucitor, încîntător. A fost un adevărat artist şi primul Număr Unu în lumea tenisului. El, un român, care a dus faima ţării sale pe mapamond.

A fost totdeauna un artist. El ne-a arătat frumuseţea sportului alb, dincolo de orice rigiditate specifică altor mari tenismani. El a fost mare şi pentru că dădea impresia mai mult că se joacă, şi nu că joacă. Partidele sale erau pigmentate cu unele ieşiri nelalocul lor pentru unii, dar pline de savoare pentru alţii. A fost distractiv şi tandru, chiar dacă a mai sărit calul prin unele gesturi ori inadvertenţe lingvistice.

I-a plăcut să dea replici spontane, cînd considera că era cazul. Uneori, a putut părea cam dur în această privinţă. Da, aşa s-a întîmplat şi acum, în staţiunea Mamaia, la întîlnirea de Fed Cup cu Marea Britanie. Ilie Năstase mai înjura şi înainte, o fi înjurat şi la noi acasă. Dar pe noi oare cîţi nu ne-au înjurat şi ne înjură încă, la modul grosolan, şi nimănui nu-i pasă? Iată ce spune Adrian Mutu – cinste lui, pentru faptul că a luat atitudine: ,,Noi, românii, ce să mai zicem?! De cîte ori am fost jigniţi, făcuţi în toate felurile, pe toate stadioanele din Occident, ne-am oprit? Deci, era normal, domnilor occidentalişti, să strige un stadion întreg «ţigane, trebuie să mori!», sau să fim făcuţi în toate felurile, atît eu cît şi ţara mea? Era, nu? Acum, faceţi pe lupii moralişti şi, cum a început să se simtă lezată una de-a voastră, cum ne acuzaţi pe noi de ceva ce voi aţi inventat şi aţi tolerat atîta timp! Ipocriţilor! Prin ce au trecut handbalistele de la CSM în Ungaria? Aţi zis ceva?”.

Păi cum era să zică, atunci cînd e vorba de Ungaria? Alţii pot, au dreptul să ne bălăcărească. În ochii lor, noi nu sîntem români, sîntem ţigani, de la marginea Europei. Noi trebuie să fim batjocoriţi şi să nu crîcnim. Cînd Irina Spârlea şi Sorana Cârstea au fost jignite, n-a fost nici o problemă. De ce? Că sînt românce?

E timpul să înţelegem că trebuie să ne apărăm valorile. Iar Ilie Năstase are, în fiinţa lui, în sufletul lui, mîndria de a fi român. Român de-al nostru, dar care, ca tot omul pe lumea asta efemeră, mai poate greşi. În tot cazul, nu daţi cu pietre. El a fost, este şi va rămîne marele, inegalabilul, imprevizibilul Ilie Năstase. Oameni ca el se nasc la depărtări de veacuri în existenţa – chiar şi în domeniul sportului – a unui popor. Nu daţi cu pietre. E păcat. Şi e nedrept.

Sus inimile, români!

GEORGE MILITARU

P.S. 1 – Lamentabil şi penibil a fost indignatul cu ţîfnă, care face pe ironicul – e vorba de ,,maestrul” Tudor Octavian – atunci cînd a afirmat despre Ilie Năstase: ,,Bietul fost, el crede că este cine este, adică general şi parlamentar cu drept de a ne decide soarta” (,,Gazeta Sporturilor” din 26 aprilie a.c.).

P.S. 2 – Ca o confirmare parcă a gîndurilor noastre, Cristian Ţopescu, şi el o mare valoare, cel mai mare crainic sportiv, invitat la o emisiune TV moderată de fiica sa, Cristina Ţopescu, a spus, clar şi răspicat: ,,Noi, în general, ne judecăm foarte sever marii campioni”. Quod erat demonstrandum, dragi prieteni!

COMENTARII DE LA CITITORI