NU VĂ E RUŞINE?

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Motto: „Ruşinea e un fel de revoluţie“. (KARL MARX)

Am publicat, zilele trecute, un articol al scriitorului Augustin Buzura, intitulat „Mîndria de a fi slugă“. L-am găsit pe Internet, mi-a plăcut şi l-am preluat. În replică, aş putea să scriu, şi eu, „Ruşinea de a fi demn“. Fiindcă acesta e indicatorul suprem al unei epoci de decadenţă: să te ruşinezi cu virtuţile şi faptele normale. Îl cunosc destul de vag pe Augustin Buzura. Nu i-am citit cărţile. Dar, neîndoielnic, el e un publicist de forţă şi de curaj. Nutresc speranţa că, atunci cînd scria articolul respectiv, nu s-a gîndit şi la ginerele lui, George Cristian Maior. Care e un băiat inteligent, desigur, dar e perceput ca o slugă a americanilor. Care americani l-au retras, la bază, ca ambasador al României la Washington. Pînă atunci, el funcţionase ca ambasador al Americii la Bucureşti. În orice situaţie, oameni ca junele Maior se află la pupitrul de comandă. Ei îşi creează justificări şi pretexte pentru orice comportament. Important este să-şi găsească un clişeu potrivit. Şi ce alt clişeu poate fi mai potrivit decît Interesul Naţional? Cu soluţia asta face gargară, din zori şi pînă noaptea, Gabriel Oprea. Participă la tăierea pensiilor şi a salariilor de către beţivanul naţional Traian Băsescu? Interesul Naţional i-a cerut-o. Asta, deşi măsurile de austeritate barbară nu rezolvă nimic, dimpotrivă. Votează în funcţia de director al SIE pe „ciorba reîncălzită“ M.R. Ungureanu? Tot Interesul Naţional i-a cerut şi chestia asta, evident. Stă el cu fundul în două luntre – Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni – jurînd loialitate unora care se ciomăgesc non-stop? Haida-de, de Interesul Naţional auzit-aţi voi oare? Şi tot aşa. Ce soluţie miraculoasă! Te face să fii invizibil între liniile frontului, scăpînd neatins, în timp ce alţii cad seceraţi de gloanţe! Unde şi cînd a învăţat Gabriel Oprea acest comportament? În Armată, cînd ducea marmita cu mîncare şi turna bere cu guler la Căminul Haiducul? În anii ’70, cînd se ocupa de curăţenia vilelor Armatei, de la Neptun? Acum, a revenit acolo în chip de stăpîn absolut! El a transformat, ca nimeni altul, arta supravieţuirii în arta stăpînirii. El strînge tot: stele pe umăr, funcţii, averi. El este, simultan, general, prefect, ministru, prim-ministru interimar, profesor universitar, conducător de doctorate etc. Nici Nicolae Iorga n-a cumulat atîtea funcţii şi calităţi. Iar omul nu dă semne că se va opri aici. Ascensiunea lui Arturo Ui a fost oprită – a lui Gabriel Oprea nu. Nu încă.
Dar, nu despre acest personaj mi-am propus să scriu. Nu el e vinovat. El îşi urmează setea. Setea de Putere. Adică instinctul. I-aş recomanda să renunţe la mutra asta veşnic încruntată, de parcă marile probleme ale omenirii nu-i dau pace nici o clipă. Habar n-are el cît îl judecă lumea şi ce porecle i-a dat.
El repetă, pînă la un punct, experienţa lui Dan Voiculescu. Ambii şi-au făcut nişte prelungiri, sau extensii ale glandelor, pe care le-au botezat partide. Nici UNPR, nici PC n-au participat, niciodată, la alegeri. Au stat pe marginea drumului, făcînd autostopul. Ia-mă, nene! De ce nu au reuşit, şi nu vor reuşi, niciodată, aceste creaţii artificiale să se ridice şi să ia atitudine? Prima cauză e lipsa de charismă a şefilor lor. Care au Anti-Charismă, dacă îmi e permis să inventez un termen, destul de asemănător cu Anti-Christ. A doua cauză e lipsa doctrinei politice. UNPR probabil crede că are Doctrină Progresistă (?!). Iar echipa lui Dan Voiculescu nu va putea, niciodată, să explice cum a trecut de la Doctrina Umanistă (care nu există) la Doctrina Conservatoare (care e doar de faţadă, fiindcă aşa-zisul său lider, mîncătorul de „bomboane agricole“ Daniel Constantin, numai conservator nu e).
Alţi purtători de Anti-Charismă sînt: Klaus Iohannis, Victor Ponta, Liviu Dragnea, M.R. Ungureanu, Dan Mihalache, Alina Gorghiu, Vasile Blaga. Fireşte, de-a lungul timpului au existat (şi la noi, şi în lume) şi alţi politicieni lipsiţi de farmec personal, dar aşa ceva era suplinit de alte calităţi: inteligenţă, cultură, integritate morală, putere de muncă, spirit de organizare etc. Ceea ce nu e cazul în ceea ce-i priveşte pe dîmboviţenii noştri. E Vasile Blaga un om cinstit? N-am prea văzut vameşi cinstiţi. În cronicile vechi ale ţării vameşul e numit mitarnic. E Alina Gorghiu cultă şi inteligentă? Ea nu stăpîneşte bine Limba Română, egalînd-o la gafe pe Maria Grapini…
„Ăştia-s oamenii, cu ăştia defilăm!“ – era o vorbă a propagandei din anii ’50. Numai că, atunci, defilările erau obligatorii. De 23 August, de 1 Mai, de 7 Noiembrie. Acum, cine ne obligă să defilăm? Cu alte cuvinte, de ce sîntem datori să suportăm nişte surogate de politicieni, care vorbesc la televizor pînă fac scurtă la fălci şi la mîini, bătînd apa-n piuă şi isterizînd o populaţie cu nervii rupţi, care numai grija lor nu o are? Mai are cineva îndoieli că România nu are nevoie, după 25 de ani de jaf, batjocură şi anarhie, de acest gen de politică mahalagistă şi, vai, atît de sterilă? Dacă s-ar organiza, acum, un Referendum corect, cu întrebarea „Trebuie desfiinţate partidele politice?“ – cred că peste 75% din populaţie ar răspunde DA. Şi atunci, cine să conducă ţara? Păi, cine a condus-o şi în cei mai buni şi mai rodnici ani ai lui Ceauşescu: Dictatura de Dezvoltare. Dar nu te lasă Mafia Străină. Ea de unde să mai fure, în voie? De unde să procure bani albi pentru zile negre? Iar poporul doarme ca boul pe coadă. Lui, în primul rînd acestui popor, ar trebui să-i fie ruşine. Pentru halul de îndobitocire în care a ajuns. Un astfel de popor nu poate şi nici nu merită să fie salvat.
CORNELIU VADIM TUDOR
22 iulie 2015

COMENTARII DE LA CITITORI