NU VĂ PIERDEŢI SPERANŢA – EXISTĂ VIAŢA DE APOI! (4)

in Lecturi la lumina ceaiului

Atlantida (2)

Multă vreme s-a crezut că Platon se referea la civilizaţia minoică, din Creta. Aceasta a fost denumită astfel în vremurile din urmă, necunoscîndu-se denumirea pe care o avea în perioada lui Platon. Civilizaţia minoică se mîndrea cu palate frumoase, cu drumuri pavate şi cu apă curentă. O erupţie vulcanică extrem de puternică, în Insula Thera, aflată la 100 km de Creta, a provocat distrugerea regiunii, însă nu a şters urmele civilizaţiei minoice. Dovezile arheologice arată că reprezentanţii ei au supravieţuit valurilor de tip tsunami şi norilor toxici de sulf care au urmat după explozia vulcanică, dar s-au descurcat mult mai greu în condiţiile schimbărilor climatice care au survenit ulterior. În anul 1450 î. Chr., civilizaţia minoică dispăruse, locuitorii ei sucombînd în faţa foametei, a tulburărilor sociale, sau a invadatorilor. E posibil ca Platon să se fi referit la minoici?! Totuşi, datează existenţa Atlantidei într-o perioadă cu mult anterioară celei a civilizaţiei minoice din Creta. În acest caz, se pune întrebarea: Unde locuiseră aceşti oameni înainte de a migra şi de a se stabili pe insulă?

S-au propus diverse alte locuri pentru Atlantida: Spania, America de Sud, Caraibe, Cipru şi Mările Chinei de Sud. Argumentele în favoarea Spaniei sînt susţinute de fotografiile din satelit, care par să prezinte nişte cercuri concentrice asemănătoare cu cele descrise de Platon. Deşi dimensiunea cercurilor nu corespunde descrierii filozofului, această diferenţă ar putea fi explicată printr-o eroare de transpunere a unităţii lui de măsură – stadia – în unităţile de măsură actuale. Locul respectiv se află în mlaştinile sărate din apropiere de Cadiz. Scrierile antice vorbesc despre atacurile Oamenilor Mării contra Egiptului şi zonei Mediteranei de Est. Conform unei alte teorii, Oamenii Mării şi locuitorii din Sudul Spaniei din Epoca Fierului, numiţi ,,tartessos“, sînt unii şi aceiaşi. O altă posibilă localizare a Atlantidei este Tiahuanaco, din Anzii Bolivieni ai Americii de Sud. Fotografiile din satelit au scos la iveală mult lăudatele sute de canale interioare. Se crede că locuitorii ar fi fost membrii tribului Aymara, o civilizaţie preincaşă. Această impresionantă investiţie în cursuri de apă justifică presupunerea că locuitorii erau navigatori, care probabil că făceau comerţ cu Europa şi Africa. În general, se consideră că civilizaţia de la Tiahuanaco datează de la mijlocul Mileniului I (aproximativ 500 î. Chr.), dar un cercetător, pe nume Arthur Broznansky, este convins că aceasta este cu mult mai veche.

Incertă în timp şi în spaţiu, localizarea geografică a Atlantidei nu poate fi stabilită nici măcar astăzi, în pofida mijloacelor tehnologiei moderne. Cu toate acestea, au apărut nenumărate credinţe legate de eventuala existenţă a Atlantidei. Foarte mulţi cercetători au considerat că aici se află rădăcina unică a tuturor civilizaţiilor. Coincidenţele ciudate ale Istoriei străvechi, de exemplu modul în care au fost construite piramidele, de ambele părţi ale Atlanticului, precum şi faptul că mai multe triburi au folosit scrierea hieroglifică pot fi explicate prin existenţa unei Atlantide mari. Dar nu există nici o dovadă cu privire la o civilizaţie de legătură, iar ştiinţa a respins astfel de afirmaţii.

(va urma)

Lucy Doncaster, Karen Farrington,

Andrew Holland

COMENTARII DE LA CITITORI