O bătălie internă inutilă, cărţile au fost făcute la Washington

in Editorial

Motto: „Societatea nu face nici o afacere dacă permite degeneraţilor să-şi perpetueze specia”.

     (Theodore Roosevelt)

Pe scurt, s-ar putea spune că în timp ce Dragnea, liderul principalului partid, era asaltat surprinzător chiar din interiorul propriei grupări, la Washington, aşa-zisul său om de încredere, ministrul Fifor, cînta după muzica tuturor celor care au creat şi susţin Statul Paralel – pentru a oferi România celor care NU au interes ca unul ca Dragnea să fie la butoane. Iar această situaţie nu e singulară pentru PSD, dar sigur, în structura politică românească, restul partidelor contează mult, mult mai puţin. În schimb, la Washington o altă voce răsună mai puternic decît oricare din România, cea a lui George Maior, omul cu care se bat Dragnea şi întreg Aliotmanul pesedist de ani de zile. Degeaba!

„În acest moment, bugetul nostru, chiar cuantificat în cash, cum spun americanii, este mai mare decît al oricărui stat din regiunea sud-est europeană”. Este vorba de bugetul pentru Apărare, iar citatul este din George Maior, care anunţa că, în septembrie, Mihai Fifor este aşteptat de James Mattis, secretarul Apărării al SUA. Întîlnire pe care el o aranjase, sau o mijlocise. „Mattis ştie care este potenţialul României, ştie ce rol avem de jucat, ştie cum poate fi dezvoltată relaţia dintre România şi SUA pe planul apărării, inclusiv în cadrul NATO”, a completat George Maior. Şi da, experimentatul general american ştie bine potenţialul României, inclusiv cel financiar. Şi da, în toiul bătăliei din PSD, cînd liderii îşi scoteau ochii în şedinţa CExN, Mihai Fifor se afla, la Washington, pentru a se întîlni cu Mattis, dar şi cu producătorii de arme. Urmarea, România va plăti, iar Dragnea poate va mai avea puţină linişte, sau poate Fifor a fost deja… numit. „România va plăti încă 1 miliard de dolari pentru achiziţionarea celui de-al doilea sistem de rachete Patriot din Statele Unite, la începutul lunii septembrie”, a declarat Fifor cu aplomb. În plus, Fifor a anunţat cu satisfacţie că „România recepţionează anul acesta primele 36 de transportoare blindate 8×8 Piranha 5, din care 6, cu mîndrie pot spune, vor fi produse la Uzina Mecanică din Bucureşti”. Întoarcem banii în industria naţională de apărare, a declarat Mihai Fifor. Deci, bucuria lui Fifor constă în faptul că o uzină românească va construi 6 transportoare din 36! Iar toate sînt pe banii noştri, care se duc, în proporţie de peste 90%, la americani… dar în înţelesul fostului bibliotecar din Caracal asta înseamnă „Întoarcem banii în industria naţională”!

Dar, dacă rostul nu ar fi fost decît unul comercial, rămîne desigur întrebarea: în condiţiile în care banii pentru Patriot existau, iar plata era aprobată, ce a mai căutat Fifor la Washington? Aflăm tot de la Maior, cel care a orchestrat manevra. Concret, în iulie, în plin scandal cu protocoale, Giuliani etc., Maior făcea o propunere americanilor. Într-un interviu acordat publicaţiei americane „Politico“, Maior anunţa faptul că Mihai Fifor va efectua o vizită în SUA, în septembrie. „Conform lui Maior, ministrul Fifor se va întîlni cu secretarul Apărării, James Mattis, cu care va discuta mai multe aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul apărării, printre care oferta României de a găzdui un contingent militar american permanent la Baza aeriană «Mihail Kogălniceanu»”, transmitea Agerpres. Dar hai să citim un pasaj semnificativ din interviul acordat de ambasadorul George Maior publicaţiei americane „Politico“ – un adevărat mesaj de la Washington pentru ceea ce urmează să se petreacă în România: „Ambasadorul român a susţinut ideea ca forţele militare americane să îşi mute concentraţia din centrul continentului european către flancul estic: Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forţe, din centrul Europei spre graniţa estică a NATO, care este cea mai expusă”. De asemenea, subliniind excelenta cooperare româno-americană în planul securităţii şi apărării, ambasadorul României a susţinut ideea găzduirii de către ţara noastră a unei prezenţe permanente americane. „Întotdeauna dorim să vedem o prezenţă americană mai mare”, a declarat George Maior.

Deci Maior, considerat unul dintre fondatorii „Statului Paralel”, face politica relaţiei cu SUA în sensul că ne spune clar că România e gata de a fi ocupată de baze militare NATO şi americane! În condiţiile în care Germania şi nordul Italiei sînt pline de baze americane – peste 100! – „mutarea concentraţiei” în România ar transforma ţara noastră într-un fel de… megabază militară?! Sigur, poate s-a exprimat greşit ambasadorul şi nu e vorba chiar de aşa ceva. Sau cum?…

În orice caz, se impune o întrebare: oare aşa ceva s-a discutat la nivelul CSAT, MAE, MApN? Oare aşa ceva, o prezenţă militară sporită – de nivelul unei ocupaţii militare, s-ar spune, după interviul lui Maior – oare aşa ceva nu ar trebui să constituie subiectul unei consultări populare? Al unui referendum?

Cert este că deocamdată treaba se face pas cu pas, cu complicitatea ministrului PSD Fifor. „Vă rugăm, aşezaţi-vă permanent la Kogălniceanu!”, cam asta îi spune Fifor lui „Mad Dog” Mattis, urmînd strategia „promovată” de Maior. Sigur, aşa cum am declarat, îl respect şi îl preţuiesc în multe privinţe pe fostul meu coleg, George Maior – şi cred sincer că, din punct de vedere al pregătirii şi relaţiilor, Fifor nici nu există pe lîngă el! În plus, îmi permit să afirm că iluzia că în relaţia cu SUA România are liberul arbitru, sau că decide altcineva din România decît Maior pe această linie, ei bine, aşa ceva nu poate subzista decît în mintea lui Dragnea – de aceea el trebuie îndepărtat. (Tăriceanu, deh, e mai maleabil, mai previzibil, exemplul concret e legea off-shore.) Ar trebui să ne întrebăm ce joc face Fifor? Personaj misterios, oportunist – a acceptat orice post i s-a oferit – şi a deprins imediat limbajul de lemn şi stilul paranoic al trompetelor NATO: sîntem zi de zi provocaţi de ruşi, Marea Neagră nu este un „lac rusesc”, România e în pericol, ba chiar visează la „rachete balistice”! În plus, hai să ne amintim ce „pesedişti” preferă Iohannis? Păi Grindeanu, Tudose, Vlase şi… Fifor. Au primii trei legături cu serviciile? Clar, da! Cine a susţinut Statul Paralel? „Partenerii noştri au susţinut şi finanţat Statul Paralel”, a declarat Dragnea acum cîteva luni. În concluzie, în timp ce Dragnea este asaltat de diverse contingente din partid, la Washington, Fifor cîntă după muzica celor care susţin Statul Paralel şi joacă după compoziţia lui Maior, pentru a oferi România celor care NU au interes ca persoane ca Liviu Dragnea să fie la butoane. Punct! Aşa că Firea & Co. nu sînt chiar cea mai mare problemă a lui Liviu Dragnea. Cum titra istoricul american Larry Watts, „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”. Dar, şi „din păcate”, nu sînt doar problema lui Dragnea, ci a noastră. Pentru că generaţia mea a crescut în „România, ţara păcii”, iar acum ne transformăm în România, ţara bazelor militare străine. România, prima ţară din estul Europei care a scăpat de armatele URSS, a intrat sub ocupaţia armatelor „partenerului strategic”. O ocupaţie care nu se mai încheie, vezi cazul Occidentului – şi care înseamnă multe, mai precis control în toate cele, chiar şi înlocuirea modului naţional de a-ţi trăi viaţa, cu cel american. Ca într-o colonie, evident.

DRAGOŞ DUMITRIU

 

Paşi prin Templul din care îi alunga Vadim

Păreri și opinii