O dezvăluire despre George Maior aruncă în aer totul: Coldea, Kövesi, Iohannis, Sörös și „domnii”

in Polemici, controverse

Prolog: La finele lunii august, actualul ambasador în SUA, dr. George Maior, a fost audiat la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul aducerii în țară a fostului șef al FNI, Nicolae Popa. „Vedeta” dosarului este Laura Codruţa Kövesi, inculpată după ce Sebastian Ghiță a denunțat-o că ar fi cerut și folosit bani din surse private pentru această operațiune.

Maior nu comentează… doar dă în vileag!

Spre uimirea celor care au fost atenți la declarația dată presei după audieri de fostul director al SRI, Maior NU a desființat afirmațiile/acuzațiile lui Ghiță și a spus clar că (SRI) NU a știut nimic de plățile făcute de firmele private în această operațiune „inter-instituțională”. Cu alte cuvinte, în fața evidenței probelor depuse de Ghiță, rezultă, din declarația lui George Maior, că Laura Kövesi a ascuns de partenerii instituționali din această operațiune (SRI) „combinația” cu Ghiță!

„Eu nu pot să comentez ce spune Sebastian Ghiţă, eu precizez lucruri pe care le ştiu în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii”, a spus Maior care, aflăm acum… a aflat ulterior ceva mai multe. Mai mult, Maior a confirmat în fața presei că între el și Kövesi a existat numai „comunicare pur instituţională” și nu „discuții private”. Or, avînd în vedere că, așa cum corect spune Maior, SRI a cunoscut că operațiunea s-a derulat în „contextul clar, legal, definit de legislaţia românească” – înseamnă că Laura Kövesi a înșelat buna credință a partenerului?

Deci, la acuzațiile anterioare la care Kövesi trebuie să răspundă în fața SIIJ în cazul Nicolae Popa, s-ar putea adăuga și aceasta – a ascunderii unor componente ale operațiunii față de parteneri – și chiar față de cei ce asigurau securitatea și siguranța informativ (operativă?) a demersului – SRI! (Reamintim că doi ofițeri SRI au făcut deplasarea la Djakarta cu un avion de linie, cu cîteva zile înainte de aducerea lui Popa – și au revenit cu avionul privat închiriat). Ce mai înseamnă asta? Că ambasadorul român în SUA, George Maior, NU (mai) e dispus să acopere eventualele combinații ale Laurei Kövesi! Onestitate – sau ruptură în „Sistem”? Dar… oare se referă George Maior numai la Laura Codruța Kövesi?… Iată că a apărut o surpriză!

Ce știa Maior și nu știa Coldea

Cunoscuta agenție „Știri pe surse” a publicat o informație bombă, care răstoarnă toată schema de lucru, inclusiv poziționarea lui George Maior față de generalul Florian Coldea. „Potrivit unor surse judiciare, George Maior a recunoscut în faţa anchetatorilor că a ţinut legătura cu Sebastian Ghiţă în ultimii ani, inclusiv după momentul în care fostul deputat PSD a fugit din România”, scrie sursa citată. Or, aici apare cel puțin o problemă: serialul difuzat de RTV, care avea să ducă la pensionarea puternicului general Florian Coldea. Concret, Sebastian Ghiță a dispărut în decembrie 2016, după ce pe 19 decembrie 2016 fusese la o reuniune de bilanț a SRI cu parlamentarii Comisiei parlamentare de control a activității SRI, comisie în care deputatul PSD Ghiță fusese secretar. La circa o săptămînă după dispariție, RTV, post patronat de Sebastian Ghiță, a început difuzarea unor casete înregistrate anterior de Ghiță. Care… nu se știe cum ajungeau la post! Așa cum spuneam, înregistrările au dus la căderea generalului Coldea și au lovit-o puternic pe Laura Kövesi.

Cu alte cuvinte, dacă informația expusă de „Știri pe surse” se confirmă, înseamnă că Maior ar fi fost cel puțin informat despre intențiile lui Sebastian Ghiță care îl vizau pe Coldea. O situație cel puțin… greu de explicat. Întîmplător, concomitent cu „dezvăluirea pe surse”, a apărut, în „Jurnalul național”, publicație apropiată la un moment dat de „Știri pe surse”, un articol despre averea și datoriile suspecte ale lui George Maior.

Mică paranteză… moldovenească

Pe de altă parte, din surse de la acea dată, de plecarea lui Ghiță din țară nu ar fi fost străin un alt Serviciu românesc, care ar fi avut legătură și cu un om de afaceri apropiat de Ghiță, cel puțin ca profil și ca traseu – Vladimir Plahotniuc. Adică, au dorit oare unii din SIE să scape de „concurentul” Florian Coldea? Firesc… există o concurență între „domnii” din SIE și „băieții cu ochi albaștri”! Iar căderea lui Coldea, cu toate păcatele lui, a scăzut nivelul de putere al SRI. În cazul acesta, vorbim de o veritabilă „extragere” al lui Sebastian Ghiță – cu un scop final, Florian Coldea?

Bilanț clar: toți cu Sörös, mai puțin Coldea

Dar să analizăm o altă variantă: poate… a dorit puterea de la Cotroceni să scape de… puternicul general?  A dorit oare și cineva din afară? Hai să ne amintim un aspect esențial, mai bine zis un personaj-cheie în nebunia combinațiilor din lumea actuală – inclusiv din România: George Sörös. 

Să nu uităm că atît Eduard Hellvig, cel care l-a „pensionat” pe Florian Coldea, cît și Constantin Dudu Ionescu,  directorul Oficiului Informaţiilor Integrate din cadrul Departamentului Securității Naționale de la Președinție, au legături puternice cu ONG-urile din zona Sörös. La fel ca și cea pe care o vedem acum în spatele lui Iohannis și care a realizat „programul” PNL, Violeta Alexandru, (fosta) asociată a lui Dudu Ionescu. Vedeți ce mică e lumea… și cum din ea nu face parte și Florian Coldea?… Dudu Ionescu și Violeta Alexandru au creat influentul ONG „Institutul de politici publice”, o organizație care a pus presiune pe politicieni, insinuîndu-se în spațiul public ca un fel de barometru al activității politice. În realitate, este o creație (cu sprijinul) sistemului lui George Sörös.

Eduard Hellvig este el însuși o creație a sistemului George Sörös, de la formarea sa și pînă la activitatea publică și politică. Pe de altă parte, Hellvig a fost o țintă a „Sistemului” – fiind dat jos din funcția de ministru și anchetat ca urmare a unei acțiuni a Agenției Naționale pentru Integritate. Fostul șef al ANI mărturisea la Comisia pentru controlul activității SRI (din Parlament) că Florian Coldea manifesta un interes special pentru cazul lui Eduard Hellvig, ministru la vremea aceea, și lider liberal.

Deci, o încrengătură care ne duce la o concluzie – la nivelul adevăratelor structuri de putere s-a dus o luptă teribilă, din care generalul Florian Coldea a căzut, iar rolurile în această bătălie ies, pe rînd, la suprafață.

Concuzia – „Domnii” sînt peste tot!

Să mai adaug doar că, din aceeași zonă de putere par a fi și cei care o îndrumă la ora actuală pe Viorica Dăncilă. Se spune că premierul primește des vizite ale șefului SIE, Gabriel Vlase, cel care a și aranjat primele vizite ale cuplului Liviu Dragnea – Viorica Dăncilă în Israel. Tot Gabi Vlase a susținut parcursul pro-Netanyahu al Vioricăi Dăncilă, contribuind și la credibilizarea premierului român în fața puternicului om politic israelian. În plus, ziarul „Adevărul”, patronat de Cristian Burci – considerat ca avînd legături puternice cu
SIE – i-a acordat spații ample președintelui PSD. Și să mai amintim că jocul politic contra lui Tăriceanu a fost făcut de și prin fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu – dar și prin „capcana” ofertei lui Victor Ponta, cel despre care Traian Băsescu afirma deschis că este „acoperit” al SIE.

Desigur, sînt date „în oglindă” – sau din spațiul public. Dar, pînă la ora actuală, nimeni nu le-a contrazis. Tăcerea e regula de aur, nu?… Și pentru „domni” – și pentru „băieți”.

Dragoș Dumitriu

Păreri și opinii