O istorie a farselor (10)

in Lecturi la lumina ceaiului

Lobsang Rampa (1)

Publicată pentru prima dată în 1956, şi încă tipărită în zilele noastre, cartea ,,Al treilea ochi” s-a transformat rapid într-un best-seller. Gîndită ca autobiografie a unui lama tibetan, Lobsang Rampa, ea descrie cum autorul, născut într-o familie nobilă, a început, la vîrsta de 7 ani, iniţierea pentru a deveni călugăr specializat în medicină. Povestea amănunţită a vieţii sale la mînăstire, sub îndrumarea guru-lui Lama Mingyar Dondup, este descrisă pînă în momentul operaţiei avînd ca scop deschiderea „celui de-al treilea ochi” al său. Asociat, în tradiţia orientală, cu glanda pineală, sau epifiza (un organ foarte mic, aflat în sistemul limbic al creierului), acest ochi reprezintă aşa-zisul centru al activităţii psihice umane. În cazul lui Rampa, el a fost deschis prin perforarea capului chiar deasupra rădăcinii nasului, apoi, prin introducerea, în orificiul creat, a unei bucăţi subţiri de lemn tratat cu foc şi ierburi. Acesta a generat „o sclipire orbitoare” şi „spirale de culori”. Guru i-a spus: „Acum eşti unul de-al nostru, Lobsang”. Mai tîrziu, Rampa descrie experienţele sale de clarviziune, călătorii stelare, telepatie, levitaţie şi prietenia cu Dalai Lama.

Publicat ca roman bazat pe fapte reale – în pofida opiniei a cel puţin unui expert în orizontul tibetan că este, evident, un fals – şi făcîndu-se promisiunea că va fi continuat şi de alte lucruri minunate, pînă la sfîrşitul anului 1957, ,, Al treilea ochi” a devenit cea mai bine vîndută carte din 12 ţări. Cît priveşte continuarea, cel puţin 20 de cărţi au mai apărut pînă în 1990, stilul literar sau vînzările înregistrate nefiind deloc sau foarte puţin afectate de revelaţia, din 1958, că „Lobsang Rampa” este, de fapt, Cyril Henry Hoskins, fiul unui instalator englez din Plymton, Devon. Demascat de un detectiv angajat de către erudiţii tibetani (printre care şi Heinrich Harrer, autorul cărţii ,,Şapte ani în Tibet”), care nu au fost deloc amuzaţi de această fraudă, Hoskins s-a dovedit a fi un tip neobişnuit care, la începutul celui de-al II-lea război mondial, se mutase în Surrey, se răsese în cap şi îşi lăsase barbă. Schimbîndu-şi numele în „dr. Kuan”, le-a spus vecinilor că fusese crescut în China, unde lucrase apoi ca instructor de zbor în cadrul aviaţiei militare chineze. Capturat de către japonezi, ar fi fost supus unor torturi groaznice ca prizonier de război.

Acuzat de fraudă, Hoskins a dat dovadă de o imaginaţie debordantă. În aprilie 1958, recunoscînd că, într-adevăr, se născuse cu numele de Cyril Henry Hoskins, a declarat că în urmă cu 9 ani a început să fie posedat de spiritul unui lama, „Lobsang Rampa”. Acest eveniment alarmant apăruse atunci cînd, urcîndu-se într-un copac pentru a fotografia o bufniţă, căzuse şi suferise un şoc. Revenindu-şi cu greu în simţiri, încă nesigur pe picioare, îl văzuse pe lama, în roba lui de culoarea şofranului, plutind către el. Tăind cu abilitate legătura astrală a viitorului autor de best-seller, lama şi-a tăiat apoi propria legătură, trimiţînd-o ca un curent înapoi în Tibet. Unind capătul liber al firului de capătul ce provenea de la Hoskins, lama luase apoi în stăpînire trupul englezului. Aşa ajunsese el într-o astfel de situaţie.

(va urma)

STUART GORDON

O istorie a farselor (8)

COMENTARII DE LA CITITORI