O lecţie de umanitate

in Lecturi la lumina ceaiului

Un tînăr jurnalist francez a postat pe pagina personală de Facebook o Scrisoare Deschisă adresată teroriştilor care i-au ucis soţia în timpul atacurilor de vineri, 13 noiembrie. În acest mesaj, el îi avertizează pe aceia care, în numele unei aşa-zise religii, nu respectă viaţa, nici Legea şi nimic din ceea ce înseamnă civilizaţie, că nu au reuşit să-l înfrîngă şi că el nu va renunţa niciodată să creadă în valorile umanităţii, în dragoste şi libertate.

PAG 8 O LECTIE DE UMANITATE

,,Nu vă veţi bucura de ura mea. Aţi furat viaţa unei fiinţe de excepţie, dragostea vieţii mele, mama fiului meu, dar nu veţi avea şi ura mea. Nu ştiu cine sînteţi şi nici nu vreau să aflu, sînteţi suflete moarte. Dacă acest Dumnezeu, pentru care voi ucideţi orbeşte, ne-a făcut după chipul său, fiecare glonţ din corpul soţiei mele va fi o rană din inima lui. Aşa că nu vă voi face darul urii mele. Aţi încercat din greu să-l obţineţi, dar ca să răspund urii cu furie ar însemna să cedez aceleiaşi ignoranţe care a făcut din voi ceea ce sînteţi. Voi vreţi să-mi fie frică, voi vreţi să-mi privesc concetăţenii cu neîncredere, să-mi sacrific libertatea, pentru siguranţă.

Am văzut-o în această dimineaţă. În sfîrşit, după nopţi şi zile de aşteptare. Era la fel de frumoasă ca atunci cînd a plecat vineri seară, la fel de frumoasă ca atunci cînd m-am îndrăgostit de ea acum 12 ani. Sigur că sînt devastat de durere, vă acord această mică victorie, dar ea va fi de scurtă durată. Ştiu că ne va însoţi în fiecare zi şi că ne vom regăsi în paradisul sufletelor libere, cel pe care voi nu îl veţi cunoaşte niciodată.

Sîntem doi, fiul meu şi cu mine, dar sîntem mai puternici decît toate armatele din lume”. În încheierea mesajului, jurnalistul francez Antoine Leiris scrie: ,,De altfel, nu mai am timp pe care să vi-l dedic vouă, trebuie să mă alătur lui Melvil, care se trezeşte din somnul de după-amiază. Are abia 17 luni, îşi va lua gustarea, ca în fiecare zi, apoi, ne vom juca împreună, ca în fiecare zi, şi, întreaga lui viaţă, acest băieţel vă va aduce afrontul fericirii şi libertăţii sale. Căci nu, nu veţi avea nici ura lui”.

COMENTARII DE LA CITITORI