O mojicie, de la un mitocan

in Război corupției

Motto: „Nu este nici o ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost“. (Marin Sorescu).

Octavian Paler spunea că Traian Băsescu „e un mitocan“. Această afirmaţie pare jignitoare, în raport cu ,,delicateţea” sufletească a fostului Matroz, om fin, prin excelenţă, care foloseşte un limbaj pe măsură, cu epitete suculente, precum „ţigancă împuţită“. Dar, ca un ziarist de rangul doi, adică un neica-nimeni, să o jignească pe marea actriţă Draga Olteanu-Matei, o personalitate a teatrului şi a filmului românesc, este inadmisibil. În plus, acest individ, care se crede ziarist, chiar scriitor, lăudîndu-se că a cercetat şi Istoria lumii, şi viaţa lui Ceauşescu, înfierează, cu mînie (realist) proletară, întreg comunismul. În mojicia lui băsesciană, ca fervent pupincurist al lui Pazvante, îşi permite să o acuze pe marea actriţă octogenară, care ne-a încîntat, în atîtea rînduri, pe scenă, sau pe micul ecran, de lipsă de inteligenţă şi de gust în ceea ce priveşte opiniile sale politice.

Redăm, cu aproximaţie, comentariul idiot al acestui pretins gazetar: „Doamna scenei româneşti riscă să ajungă doamna prostiei româneşti!“. De ce, bă, Ca-cartiene – parcă aşa te-a botezat cineva, un mare om, mîngîindu-te pe fruntea îngustă, de sub care izvorăsc atîtea tîmpenii -, de ce, bă, Griguţă, să fie Draga Olteanu-Matei o mostră a prostiei româneşti?! Pentru că a încîntat, şi încă încîntă, atîţia români, la fel ca pe vremea comuniştilor, pe care-i înfierezi tu, deşi habar n-ai de acea perioadă?! Pentru că domnia-sa, care a trecut prin multe şi care îşi iubeşte ţara, îşi permite să-şi exprime opinia despre iubitul tău preşedinte, care a făcut atîta rău acestui popor?!

Pentru că mintea ta nu zămisleşte decît idioţenii?! Pentru că ai fost şef la un ziar, fosta „Scînteie“ comunistă, care nu cunoaşte decît ,,adevărul” lui Chioru’?! Pentru că te-am auzit, cu toţii, cînd îi puneai întrebări tembele, pe un ton poliţisto-mitocănesc, unui avocat – care descoperise nişte afaceri necurate ale Mafiei ţigăneşti, în care este implicat şi fratele preşedintelui tău -, acuzîndu-l că a făcut afaceri cu tone de aur şi că ar fi un impostor, pentru ca, ulterior, împreună cu alţi doi jurnalişti (nu le menţionăm numele, persoane importante), să conchizi, tranşant, că e nebun?! La scurt timp, oamenii baschetbalistei Kövesi l-au şi dat afară din avocatură, pentru că devenise periculos, îndrăznind să scormonească iţele unei afaceri mafiote. Ce satisfăcut erai tu, împreună cu alţi doi băsişti de seamă, unul colonel, iar altul cam turnător al Tribunului! (Robert Turcescu şi Ion Cristoiu – nota red.)

Cum de îţi permiţi, domnule fost redactor-şef al fiţuicii (ne)„Adevărul“, să te atingi de o artistă a scenei româneşti?! Ai vorbit cu Florin Piersic, indiscutabil cel mai mare actor român în viaţă, să-i ceri părerea despre Draga Olteanu-Matei? Sau, mîine-poimîine, îl vei jigni şi pe el?! Ştim că ai scris o carte despre Gheorghe Hagi, o altă personalitate a acestei ţări, şi tocmai de aceea ne întrebăm: De ce ai uitat de bunul-simţ elementar şi te-ai transformat, subit, într-un mitocan, cuprins de extazul dragostei de Băsescu, binefăcătorul lichelelor, nicidecum al românilor adevăraţi?! În această ţară, de cînd cinstea tinde să se transforme, pe bani grei şi pe interese meschine, în necinste, iar adevărul, în neadevăr, nulităţile au scos capul din pămînt, şi mint, şi înjură, după bunul plac.

George Militaru

COMENTARII DE LA CITITORI