O nouă teorie răstoarnă identitatea lui Shakespeare

in Lecturi la lumina ceaiului

Anul acesta, s-au împlinit 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, dar zvonurile despre identitatea misterioasă a poetului continuă să circule, ba chiar sînt mai frecvente ca niciodată.
Un specialist în operele şi personalitatea lui Shakespeare pretinde că dramaturgul englez a fost, de fapt, o femeie evreică cu părul negru, care locuia la Londra. Cartea lui John Hudson, intitulată „Femeia brună a lui Shakespeare“, explorează teoria că adevărata identitate a scriitorului este aceea a unei femei, pe nume Amelia Bassano Lanier. Conform părerii acestuia, Amelia s-a născut, în 1569, într-o familie de evrei veneţieni, care erau muzicienii de curte ai Reginei Elisabeta I. Adolescenta a devenit amanta lordului Chamberlain, a lui Henry Carey şi a primului baron Hunsdon, patronul companiei teatrale care a pus în scenă piesele lui Shakespeare. Amelia a fost, prin urmare, foarte bine ancorată în realitatea de atunci şi deţinea toate cunoştinţele şi contactele necesare pentru a produce conţinutul operelor atribuite lui Shakespeare.
Hudson, care conduce compania teatrală „The Dark Lady Players“, cu sediul la New York, crede, de asemenea, că Amelia a avut o aventură cu dramaturgul Christopher Marlowe, autorul cărţii „Doctor Faustus“, şi a rămas însărcinată înainte de a muri în sărăcie, în 1645.
Unul dintre principalele motive pentru care se bănuieşte că Amelia a scris piesele lui Shakespeare este faptul că multe dintre acestea se bazează pe scenarii care se petreceau în afara Angliei, în timp ce se afirmă că Shakespeare nu şi-a părăsit niciodată ţara. Cîteva dintre piesele lui, sau ale ei, dezvăluie o cunoaştere bună a Italiei, de unde ar fi venit familia Ameliei. Concluzia lui Hudson este următoarea: „Deoarece lumea noastră devine, încet, mai puţin rasistă, mai puţin sexistă şi mai puţin dogmatică din punct de vedere religios, probabil, că a venit timpul ca, în cele din urmă, să fie auzită povestea ei“. Cu toate că teoria lui Hudson nu este acceptată de către cadrele universitare, există numeroase teorii ale conspiraţiei, care circulă pe Internet, despre identitatea lui Shakespeare. Mulţi au ajuns la concluzia că este mai mult decît o coincidenţă între faptul că există o Emilia, în Othello, şi a unui Bassan(i)o, în Neguţătorul din Veneţia (The Merchant of Venice).
Recent, experţii au concluzionat că este posibil ca, în urmă cu peste 200 de ani, craniul poetului să fi fost furat de către vînătorii de trofee. Drept confirmare, arheologii care utilizează radarul de penetrare a solului (GPR) au făcut cercetări sub placa mormîntului considerat a fi a scriitorului.
Kevin Colls, care a condus studiul de la situl din Biserica Sfînta Treime din Stratford-upon-Avon, a declarat că ceea ce au descoperit se referă la o „istorie“ conform căreia craniul a fost furat în anul 1794.

MailOnline

COMENTARII DE LA CITITORI