Oameni buni, că or mai fi şi din aceştia în România de azi

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Motto: ,,Democraţia: un mecanism care are grijă să nu fim guvernaţi mai bine decît merităm” – GEORGE BERNARD SHAW

 

N’ or fi toţi ca nenea ăla, care a spus că-l vrea la Cotroceni pe ,,Cîrlanul” lui Ion Iliescu – bine că nu-l vrea pe ,,Prostănacul”! Ce mi-a fost dat să văd la tembelizor: un mare sportiv – jos pălăria! – cu gradul de general cu două stele. De ce amestecaţi voi lucrurile? Cine vă dă dreptul acesta? Sînt implicat sentimental, fiindcă la vîrsta de 11 ani şi 7 luni, adică în 15 septembrie 1942, eram şi eu militar, într-un colegiu de profil. Armata e cea care a eliberat, chiar şi pentru 4 ani, Basarabia şi Bucovina. Nu mai vorbim de minunata conjunctură favorabilă din primul război mondial (1916-1918), cînd ţara a fost întregită – un vis de veacuri, împlinit. Cine nu ştie de luptele eroice purtate de militarii români la Oituz, Mărăşeşti şi Mărăşti? În pămîntul acela zace şi bunicul meu matern. Ca să-mi înţelegeţi indignarea, vă relatez o întîmplare. O ştiu de la generalii care mi-au fost ,,colegi” la Aiud.

În perioada primului război mondial, membrii organizaţiei de tineret se numeau cercetaşi. Carol al II-lea a hotărît să-i denumească străjeri. Iar comuniştii – care s-au dovedit a fi cei mai tari, fiindcă rezistă, iată, de mai bine de 70 de ani! – au vrut să aibă pionieri. Nu am avut bucuria să asist cînd l-au făcut pe fiul meu, ,,Puiuţu”, pionier – avea aşa o grijă de cravată… că nu ar fi plecat la şcoală fără ea. Mareşalul a decis să li se dea cercetaşilor, în mod onorific, gradul de ofiţer, pînă la cel de căpitan. Profitînd de împrejurare, Mihai Antonescu şi-a tras, şi el, gradul de căpitan. Atunci au început atacurile împotriva abuzului – fiindcă era, desigur, un fel de abuz. Mareşalul i-a spus lui Mihai Antonescu: ,,Ce-ţi trebuia asta, domnule? Eşti viceprim-ministru, ministru de Externe…”.

În opinia mea, aceste grade se dau pentru ca Poporul Român să nu mai iasă din comunism. Aţi văzut şi dvs. cazul locotenentului-colonel autodemascat… Am aflat din ziarul de partid ,,Adevărul” că, în aceşti ultimi 10 ani, au fost avansaţi în grad 1.000 de generali! Deşi nu a fost nici un război (deocamdată).

ION BAURCEANU

COMENTARII DE LA CITITORI