Oameni cu vederi de dreapta

in Război corupției

“Ce să (ne) facem cu doi penali în fruntea Parlamentului?”, cam aşa titra ziarul “Adevărul” în nr. din 26 mai a.c. Enunţul ne-a enervat atît de tare, încît n-am mai lecturat, aşa cum se cuvenea, conţinutul articolului. Vasăzică, pe prima pagină, dai, cu litere de-o şchioapă, o astfel de formulare (sublinierea ne aparţine), ca să iei faţa eventualului cititor. Apoi, din poze, îţi dai seama că este vorba de Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. O metodă simplă: ai pus ştampila neagră pe doi politicieni, aruncînd cu noroi prin epitetul dezgustător „penali“, şi gata. Omul de rînd, naiv, asta a reţinut. S-a terminat. Nici nu mai contează eventuale argumente.
Să fie presa noastră (o mare parte a ei) atît de ticăloşită? Atît de vîndută şi de iresponsabilă? Nu cumva acei ziarişti s-ar putea numi, ei înşişi, penali? Există, în legile noastre, un fapt acceptat de toată lumea: prezumţia de nevinovăţie. Deocamdată, fostul lider PSD şi ex-premier – care a condus un guvern performant, înregistrînd, în opinia multor români, rezultate dintre cele mai bune pentru ţara noastră şi pentru acest popor – nu a fost dovedit ca penal. A fost chemat la DNA-ul doamnei Kövesi, fără motive serioase, mai mult pentru că… ar fi de stînga. Şi pentru că ar avea gura cam slobodă şi s-ar împotrivi practicilor ,,binomului” şi ambiţiilor politice ale domnului preşedinte Klaus Iohannis, cel care, dacă e să facem o comparaţie, nu este mai puţin suspect decît fostul lui rival din campania electorală. Problema cu casa/casele pe care dumnealui le deţine este, pentru orice om de bună credinţă, una foarte serioasă, iar culpa a fost dovedită, în justiţie, de un tribunal. Faptul că, dînd dovadă de înaltă ,,moralitate”, dom’ prezident nu vrea deloc să recunoască o sentinţă clară nu face decît să ne pună serios pe gînduri. Sau, poate, chestia asta cu casa, intrată în proprietatea familiei Iohannis pe baza unor documente de retrocedare falsificate, n-are nici o legătură cu corupţia? Şi, dacă se tot spune că, inevitabil, ,,corupţia ucide”, să înţelegem că ea ucide doar la alţii?! Preşedintele ar fi mai presus de lege? Dar, hai să-l lăsăm pe „penalul“ Ponta (care, între timp, a şi declarat că nu intenţionează să devină preşedinte al Camerei Deputaţilor) şi să ne ocupăm puţin de „penalul“ Tăriceanu. În cazul lui – au spus-o oameni avizaţi -, se vede de la o poştă că avem de-a face cu o făcătură. Nu ar fi nici un motiv să i se intenteze un proces. Probabil, vă deranjează ieşirile curajoase ale şefului ALDE, care dezvăluie nedreptăţile şi abuzurile unui stat pe cale să devină unul poliţienesc, dacă nu cumva a şi devenit deja?
Păi, dacă cei doi lideri care vă demască sînt atît de incomozi, atunci vă sugerăm să-i să-i puneţi lideri la Parlament pe Blaga, Videanu, Berceanu, la alegere, că nici nu mai contează. Sau pe Alina Gorghiu, că dumneaei este onestitatea, frumuseţea şi tinereţea întruchipate din liberalismul actual, PNL-ul însemnînd, cică, forţele de dreapta ale politicii româneşti, de care onor (in)Justiţia noastră nu vrea neam să se atingă. Sau puneţi-o pe doamna Udrea, ori pe Blejnar, ce mama naibii! Toţi sînt de dreapta. Sau ungeţi, în înaltele funcţii, nişte tehnocraţi din ,,guvernul meu”: forţe proaspete, precum doamna Prună, doamna Dragu, de la Finanţe, ori pe doamna Şuteu, noua numită de la (in)Cultură. Ori chiar pe domnul de la Educaţie, pe care nu l-am auzit luînd vreo poziţie faţă de doleanţele dascălilor.
Hai, aveţi curaj! Puneţi oameni oneşti şi competenţi. Dar cu vederi de dreapta. Neapărat. Sau puneţi-l pe ministrul Tobă, că tot este el tobă de carte, are şi doctorat. Ori, mai bine eternizaţi-l pe Valeriu Zgonea, ce dacă a fost de stînga! Poate trage pe dreapta, subit! Că tot e el de americani iubit!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI