Oameni de cultură

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Motto: „Pentru mine, Varujan Vosganian este unul dintre cei mai importanţi oameni ai culturii contemporane” (Mircea Coşea), la o emisiune TV, din februarie 2015.

 

Bine că fostul politician şi actual profesor universitar n-a precizat dacă ex-ministrul liberal, recent demisionat, se numără printre giganţii oameni de cultură din lume, ori doar din ţară. Aici avem o nelămurire. Afirmaţia, puţin cam destul de aberantă, se aseamănă ca două picături de apă cu tîmpenia cretinoidă, cu iz greu de pupincurism şi chiar de inconştienţă, că sasul Klaus Iohannis ar fi scriitor european. Dacă aş fi fost Corneliu Vadim Tudor, aş fi comis un mic plagiat şi-aş fi spus: „Ia mai duceţi-vă-n sloboz, băi, haimanalelor!”. Dar nu sînt, aşa că tac, ca fostul primar al Sibiului, cînd i se pune cîte-o întrebare dificilă, ca pentru elevii de şcoală primară. Sau aş plagia iarăşi, inocent şi simplu: „Ghinion!”. Mărturisesc că n-am avut plăcerea să citesc întreaga operă a genialului scriitor „îmbătrînit în rele”. Dacă ne-am lua după faptul că a fost acuzat de unele fapte nepotrivite cu măreţia sa intelectuală, pe cînd era ditamai şeful Ministerului Economiei României, nu am simţi chiar deloc o aşa stare de entuziasm, ca acel şoc estetic despre care vorbea Marin Preda cînd îi lectura pe Dostoievski, Tolstoi ori Balzac. Dar, dacă spune profesorul Coşea, să-l credem pe cuvînt. Dumnealui bănuim că ştie ce dă pe gaura gurii, aşa că… Însă, stop cronometru! Am auzit noi sau am visat? Nu, domnul scriitor Varujan Vosganian a fost propus, ori s-a propus el însuşi, la Premiul Nobel? Avem noi un lapsus memorial?

Da, se poate. Avem o imagine despre cultură potrivită cu adevărul crud şi dureros de la noi, acela că valorile au devenit nonvalori şi viceversa, vorba adevăratului scriitor european Ion Luca Caragiale. Dacă dom’ scriitor, om politic, economist, fotbalist etc. Varujan Vosganian a fost sau s-a propus candidat la cel mai mare premiu internaţional în domeniul Culturii, ce-o fi zis eternul aspirant la Premiul Nobel Mircea Cărtărescu? Tare mult am vrea să ştim ce-o fi zis şi ăla mic cu capul mare, Aurelian Pavelescu, şi el om de cultură. Cum, nu-l cunoaşteţi? Uzurpatorul de tron al ochiosului Victor Ciorbea, de la cel mai mare partid istoric, renăscut mort (l-a ajutat şi dom’ Chioru vîrtos). Se spune că pensionarul de la Cotroceni ar cam vrea să se urce în jilţul iluştrilor Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu. Oare de ce? Aşa, să pîngărească şi amintirea sacră a morţilor iluştri.

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI