Oameni noi, valoroşi. Salvarea naţiei

in Război corupției

În satul lui Mihai Eminescu a fost primar unul Gireadă Verginel. Deşi condamnat pentru corupţie, aşa cum am aflat din ziarul „Click“ (numărul din 5 noiembrie a.c.), el a ajuns deputat. Acum vrea iarăşi în Parlament, desigur, pe listele liberalilor. Pentru merite deosebite, nu? Ce ironie! Un aşa om cult, bine pregătit! Precis c-a fost şi comunist. La vremuri noi, oameni noi, după cum spunea Mihail Kogălniceanu. Individul e de apreciat. Are mare voinţă. A muncit, şi-a luat Bacalaureatul la vîrsta de 40 de ani, a făcut şi facultate. Că bani avea, din atîta trudă onestă. Ne întrebăm: oare ce-ar fi zis Eminescu, din eternitatea lui amară? Că Gireadă ăsta e chiar demnul urmaş al liberalilor de odinioară, pe care multu îi iubea inegalabilul poet şi ziarist. De’aia tuna şi fulgera în vitriolantele sale pamflete din „Timpul“ şi în inegalabila sa poezie „Scrisoarea III“! Să ne reamintim înălţătoarele versuri: „Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,/ De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?“…
Nu ne-am fi oprit deloc la această ştire, dacă nu ne-am fi adus aminte de o cerinţă/ dorinţă a preşedintelui Klaus Iohannis, care tot clamează înnoirea clasei politice. Şi cine să dea curs dorinţei sale, dacă nu PNL-ul Alinei Gorghiu, al lui Buşoi, Voicu, Atanasiu, care se revendică drept urmaşii liberalilor de altădată? Cică ei se înnoiesc cu astfel de oameni, precum Gireadă Verginel: şi oneşti, şi culţi la cap. Nu mai vorbim că partidul s-a ,,împrospătat” cu ceata lui Băsescu (asta da înnoire!): Blaga, Anastase, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Flutur, Oltean, Berceanu, Videanu – toţi, ,,liberali” de soi, unul şi unul. Numai figuri încîntătoare! Cine-a zis că ar fi şi niţel sinistre? Şi poate şi puţin penale? Doar că, pînă acum, Codruţa-finuţa n-a dat semn de nici o chemare/ strigare! Pe unii i-a chemat aşa, de formă, ca martori, iar pe alţii pare că i-a făcut uitaţi.
A! Sincere scuze. Îl omiteam pe ăl mai mare şi mai tare nou liberal, pe nume Emil Maximus Boc. Ăsta da vînă de liberal. Conduce cu mînă forte Primăria Clujului, mai dihai de cum a condus guvernul lui Traian Băsescu, cînd a luat ,,necesara” măsură de tăiere a salariilor şi a pensiilor. Ca să ne scape de criză, n-aşa?
Încolo, sîntem sincer mişcaţi de faptul că noul PNL l-a chemat să conducă noul guvern, după alegeri, pe ,,mesianicul” Dacian Julien Cioloş, cel mai tare om al liberalilor, care, la capătul unui an de guvernare, a obţinut marea performanţă de a absorbi fonduri europene zero! Toţi îl laudă, care mai de care, că e cel mai dotat, că e blînd şi bun. Dar, în practică, s-a văzut clar ce realizări a avut şi de ce este în stare.
Interesant apare faptul că domnul prezident şi liberalii îl vor neapărat pe Cioloş. Altul nu se poate. Au uitat de Predoiu… Sărmanul, a fost sacrificat, fiindcă, iată, s-a ivit acest Dacian, os de ardelean, care s-a văzut cît îi iubeşte el pe români. A declarat limpede că ne aşteaptă o perioadă de austeritate; mărirea pensiilor – ioc!, a salariilor, aşijderea. Ce-ţi pasă ţie, chip de lut, cînd şefii de la Bruxelles mă umplu de euro ca să-mi fac cu cinste datoria?! Întrebarea este: faţă de cine, oare? Faţă de ei, ori faţă de noi?
Şi mai interesant este că domnul Dacian Julien nu prea miroase a liberal. Şi totuşi, fără el nu se poate. Guvern liberal, cu şef neliberal. Adică tehnocrat, nevotat. Cum vine asta?
Surprinzător e şi faptul că acest Nicuşor Dan şi ONG-iştii lui (evident, toţi nişte ,,capete luminate”), care sug vîrtos din mana bietei ţări şi care se pretind ,,salvatorii” naţiei, îl vor tot pe Cioloş premier.
Concluzia: Oameni noi, valoroşi. Salvarea naţiei.

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI