Oile din Parlament vs. Ciobănescul mioritic! (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

În Parlament s-au dezbătut toate chestiunile grave şi importante ale naţiunii şi mai rămînea doar problema cîinilor de pază ai turmelor de oi, cîinii ciobăneşti, frumoşii ciobăneşti mioritici! Cît de cretin să fi fost acel parlamentar care să propună limitarea numărului acestor patrupede mult mai inteligente decît toţi cei adunaţi sub cupola forurilor legislative? El a fost cum a fost, dar toţi ceilalţi care au votat „pentru“, ce să fi fost în mintea lor? Cu siguranţă, nimic! În lipsa lor de inspiraţie şi, mai ales, de activitate,  parlamentarii au stabilit: la şes, ciobanii pot avea la stînă doar un cîine. La deal, sînt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult 3 cîini. Sînt prevederile unei legi absurde. Cine o încalcă, riscă amenzi de pînă la 1.500 de lei. Crescătorii de oi sînt revoltaţi şi spun că nu pot păzi 600 de ovine cu doar 3 cîini, aşa cum cred parlamentarii.

Crescătorii de animale sînt revoltaţi pentru că, spun ei, nu au cum să-şi apere oile de lupi. Ioan Moga are două turme cu 900 de oi, păzite de 4 cîini. Conform legii, doar un cîine mare şi unul mic ar trebui să găsim la stînă, dar proprietarul spune că nu poate să se descurce, mai ales cînd vin lupii. Ioan Moga, crescător de oi: „Cine a mai pomenit aşa ceva. Eu de 50 de ani cresc oi şi mereu am avut cîte 6, 7 chiar 8 cîini la turmă. Să rămîn cu 2? Ce fac? Au venit lupii chiar aici şi mi-au atacat oile. O să vină să ne dea şi amenzi din alea mari”.

Scandaloasa lege are şi un număr: 149/2015 şi, din păcate, subiectul discuţiilor îl reprezintă cîinii. Tot cîinii, şi mai ales cei fără stăpîn, sînt cei care au mai fost în nenumărate rînduri damnaţi şi ostracizaţi, situaţii în care Federaţia Societatea Civilă Românească a luat, de fiecare dată, atitudine, aceste fiinţe fiind considerate şi ele ale lui Dumnezeu şi doar El poate hotărî soarta lor.

Că vor fi mai puţini la stînă, asta nu ştim cît le vor afecta pe credincioasele şi atît de utilele patrupede, dar că stăpînii lor vor avea de suferit, asta va fi sigur – fiarele pădurii nu vor mai avea nici o reţinere să atace în haită.

Se lucrează de mult timp la această lege şi ea se pare că a fost impusă de necesităţile unei categorii elitiste: vînătorii de la Balc, speriaţi că viitoarele lor trofee sînt alungate de cîinii ciobăneşti. E incredibil, dar asta e una dintre explicaţii!

(va urma)

PETRE RĂCĂNEL

COMENTARII DE LA CITITORI