OLIMPIADA A TRECUT, A SOSIT FOTBALUL

in Lecturi la lumina ceaiului

Ecouri olimpice
S-au produs demisii importante în fruntea conducerii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Secretarul general, Ioan Dobrescu, care îşi anunţase demisia înainte de începerea Jocurilor Olimpice, şi preşedintele COSR, Alin Petrache, care, este drept, după primul anunţ al deciziei sale, ezitase, s-au hotărît să-şi anunţe demisiile zilele trecute. Regulamentul COSR prevede, în această situaţie, ca unul dintre cei 3 vicepreşedinţi să îndeplinească funcţia de preşedinte, urmînd ca, în termen de 60 de zile, să fie ales un nou preşedinte. Vicepreşedinţi sînt Octavian Morariu, Elisabeta Lipă şi Nicu Vlad. Din cîte ştim noi şi după toate probabilităţile, Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere (din păcate, sportivul medaliat cu bronz la Olimpiadă, Gabriel Sîncrăian, a ieşit pozitiv la testul antidoping), va gestiona această funcţie.
Am avut prilejul să discutăm cu Florina Pierdevară, campioana noastră de la 800 m întoarsă de la Rio. Nu a putut concura la valoarea ei din cauza unor nopţi nedormite înainte de concurs datorate unei creme noi de masaj, care i-a provocat mîncărimi şi dureri greu de suportat. Nu-i place să se scuze, dar a venit cu o ambiţie crescută în pregătire pentru concursurile viitoare. Crede că s-a exagerat cu condiţiile proaste de organizare. După părerea ei, totul a fost bine organizat în Satul Olimpic. Ceea ce a impresionat-o negativ a fost calitatea, sub orice critică, a echipamentului de reprezentare care li s-a dat. „Ne-am bucurat cînd am aflat că echipamentul ne va rămîne nouă, dar bucuria ne-a fost de scurtă durată. Pantalonii s-au descusut cînd ţi-era lumea mai dragă; bluza şi tricoul, cînd le-am spălat, au intrat la apă, încît nu le mai pot folosi, iar etichetele de firmă s-au desprins… Păcat !“ Şi cînd te gîndeşti că meşterii care au confecţionat acest echipament nu au putut fi „deranjaţi“ să se deplaseze la locurile de pregătire a sportivilor, ci sportivii au fost nevoiţi să vină la COSR şi să piardă astfel din timpul de pregătire şi de odihnă în ajunul unei asemenea competiţii. Dar fiţi atenţi ce a impresionat-o cel mai mult la această Olimpiadă. „Nu o să uit niciodată festivitatea înălţării drapelului în Satul Olimpic. Mi se făcuse pielea ca de găină pe braţe cînd se cînta Imnul României“. Dar despre rolul COSR în pregătirea acestei Olimpiade vom mai avea prilejul să revenim.
A început fotbalul
Despre fotbal nu avem prea multe de spus, în afară de primul meci cu echipa Muntenegrului, din seria de calificări pentru Mondialul din Rusia, fiind şi primul meci în care echipa României este pregătită de un selecţioner străin, Christoph Daum. Sezonul de toamnă a început cu calificarea pentru Cupele Europene a echipelor „Steaua“ şi, mare şi plăcută surpriză, a „Astrei Giurgiu“, în dauna unei echipe englezeşti, pe care a învins-o chiar la ea acasă. În rest, se pare că „Steaua“ defilează în campionat, instalîndu-se comod în fruntea clasamentului, iar în liga secundă continuă tragedia echipelor fără fonduri care sînt în pragul falimentului.
Meciul sus amintit a avut o desfăşurare dramatică doar în ultimele 10 minute, cînd s-au înscris cele două goluri (rezultat 1 – 1) şi cînd România a ratat o lovitură de la 11 metri, acordată în ultimul minut al întîlnirii. A fost o partidă în care românii au dominat copios, mai ales în repriza a doua, dar se pare că cele 10 cornere avute, faţă de nici unul al muntenegrenilor, nu au fost suficiente pentru a fi valorificate. O lecţie pe care nenorocosul Daum mai trebuie să o repete.
Silviu Dumitrescu

COMENTARII DE LA CITITORI