Omar Hayssam, jignit de acuzaţii şi uimit de pedeapsa primită în dosarul „Manhattan“

in Război corupției

Sirianul Omar Hayssam a fost audiat la Curtea de Apel Bucureşti în faza de apel a procesului în care este acuzat de infracţiuni economice prin grupul de firme „Manhattan”.
Omar Hayssam a fost condamnat de instanţa de fond la 12 de ani de închisoare în dosarul „Manhattan”, pentru delapidare, în prezent acesta fiind închis după condamnarea definitivă la 20 de ani de închisoare pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. După contopirea celor două pedepse, sirianul urmează să execute 23 de ani şi 4 luni de închisoare. „Este inadmisibil cum pedeapsa aplicată de instanţa de fond să fie reală”, a spus din boxă Omar Hayssam, flancat de patru mascaţi din Structurile Asociate de Securitate Specială (SASS).
Sirianul venise pregătit pentru a fi audiat, iar în momentul în care a fost întrebat de judecătoarea Irina Raluca Bădescu dacă doreşte să dea o declaraţie, a scos un teanc de hîrtii şi a început să citească. „Nu citiţi de pe foaie, vorbiţi liber”, l-a întrerupt judecătoarea.
Sirianul a susţinut că e nevinovat, că nu s-a putut apăra la instanţa de fond şi că procurorii „au interpretat probele”. „Creditele de la băncile Ţiriac şi Bancorex au fost făcute de foştii acţionari între ’92 şi ’99, înainte ca fratele meu, Mohammad Omar, să preia societăţile Bucovina Mineral Water SA şi Rio Soft Drinks. Din expertiză a rezultat că au fost folosite mai multe gajuri”, a declarat sirianul, judecătoarea punîndu-i în vedere să nu analizeze probele.
Întrebat de instanţă ce are de spus în legătură cu faptele de constituire de grup infracţional organizat, Omar Hayssam s-a arătat contrariat de acuzaţiile procurorilor. „E ruşinos pentru mine să se spună că am făcut grup infracţional cu un simplu sudor, Adnan Khatib, fost coleg de şcoală cu fratele meu. (…) Despre aşa-zisa fraudare aş vrea să mai adaug un lucru: mi-ar fi ruşine să fac fraude cu o linie (n.r. – de îmbuteliere) care nu face mai mult de 200.000 de euro, în condiţiile în care în perioada aceea eram în Top 300 cei mai bogaţi români şi îl însoţeam pe preşedinte în delegaţii, încheind afaceri de zeci şi sute de milioane de euro”, s-a lăudat Hayssam în faţa instanţei.
Profesor în spălare de bani
Întrebat în legătură cu acuzaţia de spălare de bani, sirianul a continuat în aceeaşi notă, scoţînd o carte scrisă de el şi arătînd judecătoarei că e „profesor” pe tema asta. „Termenul de spălare de bani este foarte, foarte, foarte larg. Eu am scris o carte despre aşa ceva. Eu am adus 1 milion de euro şi l-am transferat în contul Bucovina Mineral Water Enterprise şi am anunţat Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor pentru a nu exista nici o problemă. (…) Nu se poate reţine în sarcina mea că am indus în eroare organele fiscale. Eu nu sînt contabil, sînt un simplu investitor. Doamnă preşedinte, onorată instanţă, vă rog să nu mă judecaţi ca pe un terorist!”, a mai spus sirianul.
În acest dosar Omar Hayssam a fost acuzat de înşelăciune şi delapidare, alături de fratele şi cumnatul său, prin intermediul grupului de firme „Manhattan”.

Ionuţ Mureşan

COMENTARII DE LA CITITORI