Onorariul Olguţei Vasilescu pentru Goran Bregovic, cercetat de procurorii DNA (1)

in Război corupției

Organizatorul concertului artistului sîrb Goran Bregovic a povestit într-o declaraţie de martor dată la DNA cum ar fi primit 50.000 de euro de la primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu. Procurorii spun că o parte din aceşti bani ar fi şpagă primită de la un afacerist craiovean. Olguţa Vasilescu susţine că este nevinovată. Primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu (PSD), acuzată de luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, continuă lupta împotriva denunţătorului său, Petre Becheru. Olguţa Vasilescu a declarat că acesta s-ar fi „transformat într-un hărţuitor” şi că vrea să îl dea în judecată, iar în instanţă o să ceară să fie supus unei expertize psihiatrice. De profesie matematician, Becheru este preşedintele asociaţiei de proprietari a blocului „Romarta”, şi este unul dintre denunţătorii din acest caz. De cazul acestuia se leagă solicitarea procurorilor DNA, prin care au cerut instanţei să o pună pe Olguţa Vasilescu sub control judiciar. Anchetatorii cereau ca primarul să nu se poată apropia de unii martori şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia. Totul a început după ce Olguţa Vasilescu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru corupţie. Asmuţiţi de „dezvăluiri“, fanii Olguţei l-au luat la ţintă pe cel care a denunţat-o la DNA pentru neregulile la lucrările de reabilitare a blocurilor din oraş. Acela a fost momentul în care DNA a cerut prima oară control judiciar pentru primăriţă. Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv marţi cererea DNA. Judecătorii au arătat că din actele dosarului rezultă că, din contră, Olguţa Vasilescu a intervenit şi a cerut decenţă cînd a sesizat că limbajul folosit de alte persoane, posibil simpatizanţi ai acesteia, nu era tocmai cel potrivit. „Afirmaţia că inculpata este cea care i-a incitat pe cei care comentau nu este susţinută, fiind o simplă apreciere a procurorului”, au motivat magistraţii. „În ceea ce priveşte posibilele ameninţări ale martorului denunţător nu se observă vreo legătură între inculpată şi acestea, fiind posibil ca inculpata să nu aibă cunoştinţă despre asemenea aspecte”, au mai arătat judecătorii.
Martorii cu identitate protejată
Procesul în care Olguţa Vasilescu (42 de ani) va fi judecată pentru corupţie nu a început încă. Rechizitoriul se află la judecătorul de cameră preliminară care urmează să stabilescă dacă poate fi trimis instanţei. Detalii inedite privind modul în care şi-a finanţat campania electorală din 2012, atunci cînd Vasilescu a candidat pe listele USL, apar în dosar. Practic, toată ancheta a pornit de la trei martori cu identitatea protejată, care au primit numele de cod „Mihail Radu”, „Marian Popa” şi „Marius Vasile”, şi care au denunţat cum s-au strîns fondurile electorale. Ei au povestit la DNA cum Olguţa Vasilescu, care avea funcţia de vicepreşedinte al PSD Dolj, sau oamenii acesteia ar fi contactat mai mulţi afacerişti locali şi le-au cerut să efectueze diverse sponsorizări. Martorii cu identitate protejată au arătat că afaceriştii au dat bani cash staff-ului Olguţei Vasilescu, şi au achitat mai multe produse de publicitate electorală. De exemplu, unul dintre afacerişti ar fi cotizat suma de 300.000 de lei, altul ar fi achitat materialele publicitare de 250.000 de lei, iar un alt om de afaceri ar fi plătit o parte din onorariul artistului Goran Bregovic – suma de 25.000 de euro. Plecînd de la cele trei denunţuri, procurorii DNA au încercat să găsească şi alte probe. Astfel, au descoperit firma care a tipărit şi confecţionat materialele publicitare, dar şi societatea care le-a achitat. Este vorba despre pixuri, brichete, odorizante, căni şi pungi de plastic. Acestea aveau imaginea Olguţăi Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, precum: „Primar pentru Craiova” , „Primar Lia Olguţa Vasilescu” şi „Craiova, meriţi mai mult”. Reprezentenţii şi angajaţii firmelor implicate au povestit la DNA cum a decurs totul şi cine a făcut plăţile. Totul s-ar fi făcut prin ocolirea Legii finanţării partidelor politice, aceşti bani şi materialele publicitare nefiind declarate oficial.
Bregovic, onorariu dublu
la concerte electorale

Una din mărturiile-cheie din dosar este cea dată de persoana care a organizat concertul lui Goran Bregovic, din data de 14 mai 2012. Acesta a dat o declaraţie de martor la DNA şi a spus că a tratat direct cu Olguţa Vasilescu, care, iniţial, l-a întrebat despre onorariile pe care le cer trupele din România. Cu acea ocazie, primarul l-ar fi întrebat dacă poate să-l aducă pe Gora Bregovic, să-i cînte în campania electorală. Organizatorul a luat legătura cu impresarii lui Bregovic, care au comunicat că artistul are un onorariu de 25.000 de euro. S-a bătut palma, iar Bregovic a fost „închiriat” de Olguţa. În contract exista însă o clauză potrivit căreia Bregovic nu îşi asociază imaginea cu candidaţi sau partide, iar impresarul artistului ar fi comunicat că acesta are alte onorarii atunci cînd sînt evenimente speciale, iar pentru concerte electorale preţul se dublează, 50.000 de euro plus transport şi cheltuieli adiacente. „Nici o problemă”, a comunicat staff-ul candidatei la Primăria Craiova.

(va urma)

Ionel Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI