Operație de desant aeropurtat a armatei siriene, împotriva ISIS

in Polemici, controverse

În noaptea de 11/12 august 2017 armata siriană a executat o operație complexă, de cercetare prin luptă. Patru grupe din unitatea Tigrii ( forțe pentru operațiuni speciale ) au fost desantate aerian, la 21 km în spatele liniilor ISIS, la granița dintre provinciile Homs și Raqqah. Desantul, format din 50 de militari, a fost îmbarcat pe patru elicoptere de transport Mi-8/17, fiind debarcat în apropierea comunelor Bi’r Rumaylan, Khirbat Mukmān, Kadir și a orășelului Al-Qadir. Echipajele elicopterelor Mi-8/17 au fost dotate cu aparatură de vedere pe timp de noapte, iar traiectul a ocolit localitățile și căile de comunicații, zburîndu-se într-o zonă de deșert.

Pe 5 august, armata siriană eliberase orașul Sukhnah, iar operația de desant a Tigrilor s-a desfășurat la circa 40 de km nord de Sukhnah. Scopul urmărit de armata siriană fiind acela de a se elibera cît mai mult teren pentru a permite joncțiunea celor două dispozitive de luptă, cel din nord și cel din sud, tăind în două dispozitivul ISIS din centrul Siriei.

Pentru protecția elicopterelor de transport împotriva avioanelor coaliţiei anti-Stat Islamic, conduse de SUA, două avioane Su-35 ruseşti au asigurat protecţia lor, într-o zonă de serviciu în aer, la sud de orașul Raqqah. În acea perioadă de timp de pe baza aeriană rusească din Latakia a operat un avion A-50 AWACS  care a monitorizat din aer întreg traficul militar din Siria, sudul Turciei, nord-vestul Irakului și nordul Iordaniei. Tot ca misiune de asigurare de luptă, au fost trimise cu 6 ore înainte, două avioane de cercetare fără pilot ruseşti, acestea evluînd la mare înălţime. Avioanele fără pilot au monitorizat dispozitivele ISIS vizate de a fi neutralizate, urmărind totodată procedura de aterizare/decolare a formaţiilor de elicoptere, în raioanele de desantare, precum, apropierea în secret a militarilor sirieni de obiectivele ISIS, atacarea lor și rezultatele obținute.

Pentru executarea acestei misiuni au fost aleși militarii din unitatea Tigrii care au participat, la începutul lunii martie 2017, la operațiunea de eliberare a orașului Palmyra Ei au acționat atunci în cadrul grupelor de asalt mixte, alături de militarii Spetsnaz ( forțe pentru operațiuni speciale ale Federației Ruse ). Inițial, în 2014, antrenarea Tigrilor a fost începută de instructori Hezbollahului libanez, după experiența de luptă căpătată în tactici asimetrice și de gherilă urbană, împotriva armatei israeliene. De la sfîrșitul lui 2015, Tigrii au avut instructori ruși, de la care au deprins tehnici de luptă pe timp de noapte.

Tigrii sunt echipați cu uniforme de camuflaj ignifug tip MultiCam, căști de protecție balistică rusești de tip 6B47, cu vizor termal 1PN139, dispozitiv de ochire 1-P88-2, aparatură de vedere pe timp de noapte și veste anti-glont. Tigrii sunt dotați cu arma rusească cu amortizor AK-74M, prevăzută cu lunetă și telemetru laser ( Alpha 7115 ) și adaptată pentru aruncator de grenade automat AGS-30. Grupul de comando Tigrii mai dispune de mitraliera Pecheneg, pușca cu lunetă Orsis T-5000 și KSVK (de calibrul 12,7 mm) care penetrează blindate și zidurile clădirilor, lansatoarele antitanc portabile RPG -29 sau rachetele antitanc rusești Metis-M sau Kornet. Prin intermediul echipamentelor rusești primite, fiecare comandant de grupă comando poate transmite, via satelit, imagini în infra-roșu ale dispozitivelor ISIS și poate receptiona, tot via satelit, imagini transmise de avioanele de cercetare fără pilot rusești, ale acelorași dispozitive ISIS.

Odată ajunse în apropierea obiectivelor ISIS, grupele de comando Tigrii au efectuat cercetarea și au transmis în detaliu, către statul major rusesc al operației, compunerea dispozitivelor de luptă inamice. Marcînd cu echipamente ruseşti pe fascicol laser fiecare blindat, piesă de artilerie, camionetă dotată cu mitraliere, clădire fortificată apaținînd ISIS. Fascicolul laser era invizibil pentru teroriştii ISIS dar vizibil din zbor, de echipamentele de conducere a focului a celor patru elicoptere de cercetare și atac rusești Ka-52 care au asigurat protecția din aer și sprijinul cu foc al Tigrilor. Astfel, loviturile din aer au avut o precizie chirurgicală.

După ce elicopterele Ka-52 și-au terminat muniția, Tigrii au executat ambuscade împotriva lutătorilor ISIS rămași în viață. Ca urmare a atacului combinat, au fost distruse 8 puncte de control fortificate, trei tancuri, două blindate ușoare, șapte vehicule blindate capcană pline cu explozibil ( VBIED ), 17 camioane sau camionete Toyota, înarmate cu tunuri antiaeriene calibru mic sau mitraliere, patru piese de artilerie calibrul 122 mm și au fost eliminați aproape 100 de teroriști ISIS.

În zorii zilei de 12 august, trupele regulate ale armatei siriene și formațiuni de apărare națională au trecut la ofensivă împotriva ISIS, pătrunzînd prin culoarele făcute de Tigrii. Tigrii au menținut pozițiile ocupate pînă în la prînz, cînd grosul forțelor siriene au făcut joncțiunea cu ei, eliberînd o zonă de 12 k.m² de sub ocupația ISIS.

https://pbs.twimg.com/media/DHQj2X4XcAA95Je.jpg

În noaptea de 23/24 ianuarie 2017 a avut loc o operaţie de inserţie aeropurtată ruso-siriană în orașul Deir ez-Zor, încercuit de ISIS. Cele 20 de elicoptere siriene Mi-8/17 au executat un traiect de zbor cu lungimea de 250 km. Detaşamentul transportat de elicopterele Mi-8/17 a fost format din aproximativ avînd la bord militarii unui batalion din Brigada 153 a Diviziei 1  Tancuri (fără tancuri). Pe 28 iunie 2016, trei elicoptere de transport ale armatei SUA au executat o misiunede desant aerian, la 3 km sud de orașul al-Bukamal ( guvernoratul Deir ez-Zor din estul Siriei ), unde au debarcat un grup 30 de rebeli moderați FSA, instruiți de SUA. Misiunea s-a soldat cu un eșec, aproape toți membrii comandoului find uciși sau capturați de ISIS.

Ce relevanță are această operațiune limitată ? Ea demonstrează că armata siriană are forțe pentru operațiuni speciale, bine pregătite și tot mai numeroase. Aceste forțe speciale fiind antrenate să execute misiuni în adîncimea dispozitivului inamic, atît prin parașutare cît și prin desantare din elicoptere. Armata siriană mai dispune de 10-20 de avioane de transport cu trapă AN-26 ( lansează 42 de parașutiști ) și Il-76 ( capacitate 120 de parașutiști ), precum și de 40 de elicoptere de transport Mi-8/17 cu o capacitate de pînă la 24 de militari.

Cu ajutorul acestor avioane și elicoptere, armata siriană poate executa operațiuni de desant de nivelul unei brigăzi de infanterie ( aproximativ 2.500-3.500 de militari ). Susținute cu foc din aer de avioanele și elicopterele de atac rusești, subunitățile care compun brigada aeropurtată siriană, pot cuceri în mod independent intersecții de drumuri, localități, înălțimi dominante din deșert, pînă la 75 km în adîncimea dispozitivului ISIS. Ceea ce ar facilita curățarea terenului, crearea de breșe largi prin care să înainteze rapid grosului armatei siriene, către orașul  Deir ez-Zor, din trei direcții și eliberarea estului Siriei de ISIS.

DV

https://southfront.org/wp-content/uploads/2017/08/16aug_syria_war_map.jpg?x42033

Păreri și opinii