Oprea rămîne fără imunitate: 102 voturi „pentru“, 30 „împotrivă“

in Război corupției

Poate fi urmărit penal

Marţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea, cu nouă voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi o abţinere. Deputaţii jurişti nu au ţinut cont de cererea fostului ministru de Interne privind o amînare a întocmirii raportului, care are caracter consultativ, decizia finală urmînd să fie luată de plenul Senatului.

Amînarea a fost formulată în contextul în care Oprea a contestat ancheta DNA şi a cerut, printr-un memoriu, declinarea cauzei către Parchetul General. Adică tocmai instituţia condusă de Tiberiu Niţu, cel care a beneficiat, de asemenea, de coloană oficială prin bunăvoinţa lui Gabriel Oprea. În cadrul şedinţei, care s-a desfăşurat în spatele uşilor închise, Oprea a declarat că nu se consideră vinovat de nimic şi că s-a aflat doar „la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit“. De asemenea, Oprea a ţinut să precizeze că s-a prezentat în faţa comisiei „din respect“ pentru activitatea membrilor ei. La ieşire, fostul ministru de Interne a precizat, pentru jurnalişti, că înţelege foarte bine „jocurile de putere“ şi „momentul politic“ în care se află, punctînd faptul că şi miniştrii de Interne anteriori au beneficiat de coloane oficiale şi că nu a cerut nimic în plus faţă de ei.

„Cer să merg la Parchet ca să aflăm adevărul. Am spus (n.r. – în faţa Comisiei) faptul că, în momentul în care am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus, mă refer la coloane, faţă de ceilalţi miniştri de Interne. (…) Sînt un om care, în toate funcţiile, am respectat legea. Înţeleg, sînt şi om politic. Înţeleg foarte bine jocurile de putere. Întotdeuna am respectat legea. Referitor la protocolul semnat între cele două instituţii, Parchetul General şi mai sînt zeci de protocoale de-a lungul anilor între mai multe instituţii, semnate de titularii lor, repet, zeci de protocoale care, conform legii, au nivel de instrucţiuni, deci sînt legale. Sînt un om care a ajutat Justiţia şi un om căruia nu i-e frică de nimic. Cine nu munceşte poate mai şi greşeşte“, a spus Oprea, la ieşirea de la Comisie.

Concret, Gabriel Oprea a formulat o plîngere pe care i-a adresat-o procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, prin care cerea declinarea cauzei către Parchetul General, condus, pînă marţi seară, de Tiberiu Niţu, cel căruia Oprea i-a aprobat coloana oficială, ilegal, după cum spun procurorii. Oprea cerea să fie lămurite trei aspecte: competenţa procurorilor DNA în soluţionarea cazului său, identificarea celui care a semnat protocolul dintre MAI şi Parchetul General, în baza căruia Tiberiu Niţu a primit coloană oficială, dar şi declasificarea unui ordin al ministrului Internelor din 1999, invocat într-o mărturie dată de un şef din Brigada Rutieră. Liderul UNPR le solicita, săptămîna trecută, senatorilor să voteze pentru aprobarea solicitării DNA, prin intermediul unei Scrisori Deschise adresate preşedintelui Senatului şi preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, fără a menţiona, însă, posibilitatea demisiei. PNL, PSD şi UDMR au anunţat că vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului ministru de Interne. Fostul ministru de Interne este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, pentru folosirea excesivă a coloanelor oficiale. Concret, Oprea este acuzat că a fost însoţit de coloana oficială de 1.607 ori în doar 10 luni, în condiţiile în care acest privilegiu este acordat, în mod normal, doar preşedintelui, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Realitatea.net

COMENTARII DE LA CITITORI