Pagini amuzante despre delincvenţi (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

– Americanul Emmit Scott a fost arestat de poliţiştii din Roanoke, Carolina de Nord, după ce a sunat la secţie să anunţe că i s-a furat întreaga cultură de cannabis, din curtea casei. Poliţiştii au găsit, într-adevăr, resturi de cannabis, din care se obţine marijuana, în curtea bărbatului. „Paguba” produsă de hoţi a fost estimată la aproape 1 milion de dolari. Cultivatorul plantelor halucinogene va sta ani buni în spatele gratiilor.

– O consumatoare de droguri din New York a telefonat, nervoasă, la o secţie de Poliţie şi a reclamat faptul că un traficant de stupefiante i-a vîndut cocaină de proastă calitate. Rugată să-şi precizeze numele şi adresa, femeia nu a ezitat să le ofere poliţiştilor datele personale, astfel încît oamenii legii nu au avut altceva de făcut decît să o aresteze.

– Doi hoţi din Edmonton, Canada, au atacat şi jefuit o benzinărie din Vancouver. Deoarece nu erau din zonă, infractorii s-au rătăcit cu maşina pe străzile din oraş. După ce s-au învîrtit fără ţintă cîteva zeci de minute, cei doi s-au oprit în dreptul unei benzinării, să ceară informaţii despre cum pot ieşi din Vancouver. Infractorii nu şi-au dat seama că era vorba de aceeaşi benzinărie pe care o jefuiseră cu puţin timp înainte. Acolo se aflau deja mai multe echipaje ale Poliţiei. Autorii jafului au fost arestaţi imediat.

– Trei bărbaţi din Rothesay (Scoţia) au atacat o bancă din localitate, de unde au jefuit aproximativ 8.000 de dolari. S-au îndreptat, apoi, spre uşa rotativă de la ieşire. Cu toate că pe uşă era lipit un afiş, scris cu litere de-o şchioapă, în care persoanele erau sfătuite să iasă prin altă parte, deoarece uşa era stricată, hoţii s-au încăpăţînat să forţeze ieşirea. Spre disperarea lor, au rămas blocaţi în interiorul uşii, poliţiştii arestîndu-i după ce un lăcătuş, chemat la faţa locului, i-a eliberat pe autorii jafului din „închisoarea” provizorie.

– Trei infractori din localitatea daneză Munkebo au intrat, într-o noapte, în clădirea unei bănci. Pentru a jefui seiful cu bani, ei l-au aruncat în aer, folosind o cantitate impresionantă de dinamită. Explozia violentă a distrus acoperişul clădirii, rănindu-i grav pe hoţi, care au fost găsiţi de poliţişti printre dărîmături. Singura care nu a avut de suferit în urma exploziei a fost casa de bani.

– În timp ce-şi petrecea concediul într-un camping din San Diego (California), americanul Fitzgerald F. a pus ochii pe lucrurile de valoare ale familiei care se instalase în cortul alăturat. Într-o zi în care vecinii erau plecaţi din camping, Fitzgerald a intrat în cortul lor, de unde a furat un aparat de filmat, nişte bijuterii şi o undiţă. Hoţul nu şi-a dat seama că, la plecare, a agăţat cîrligul undiţei de marginea cortului. Poliţiştii nu au trebuit decît să urmeze firul desfăşurat al undiţei, care i-a condus la cortul infractorului. El a fost imediat arestat.

– Un hoţ din Germania, care reuşise să evadeze din arestul Poliţiei, nu s-a jenat să intre, cu mîinile în cătuşe, într-un bar din apropiere, unde a comandat cîteva halbe de bere. Chelnerul a observat „brăţara” evadatului şi, după ce acesta a plătit consumaţia, a chemat Poliţia.

– Doi nemţi, după ce au jefuit cu pistoale automate un supermarket din Magdeburg, şi-au parcat maşina pe o stradă lăturalnică şi au plecat să îşi ascundă prada, uitîndu-şi, pe bancheta din spate, pistoalele folosite pentru jaf. O patrulă de poliţie a ridicat autoturismul, întinzîndu-le celor doi o capcană. După scurt timp, hoţii s-au prezentat la Poliţie: „Se pare că am parcat greşit. Autoturismul nostru a fost ridicat”. Bineînţeles, au fost imediat arestaţi.

– Un bărbat s-a înfăţişat în faţa Tribunalului din Duisburg (oraş din vestul Germaniei), după ce a furat 33 de ceasuri de mînă. Judecătorul a pronunţat, în timpul prezentării cazului, şi numele unui complice al hoţului, neprins, încă, de Poliţie. Nu mică i-a fost mirarea magistratului, cînd, din sală, s-a auzit o voce: „Da. Sînt aici!”. Bărbatul a fost imediat arestat.

– Sergio L. a vrut să-şi sărbătorească, neapărat, cea de a 5-a spargere de bancă reuşită. Imediat după ce a comis furtul, el a intrat într-un restaurant, unde s-a „omenit” cu cîteva sticle cu şampanie. La un moment dat, a văzut 2 poliţişti care treceau prin faţa localului. Fiind ameţit şi cu chef de bravură, după şampania băută, Sergio s-a dus la oamenii legii, arătîndu-le masca şi pistolul cu care dăduse spargerea. Urmarea a fost una firească: infractorul a fost arestat pe loc.

– Anton Freckel, un bărbat de 67 de ani, din Belgia, obişnuia să închirieze unul dintre apartamentele sale doar femeilor tinere. Ele habar nu aveau că, în spatele oglinzii de la baie, individul instalase o cameră video care le înregistra în timp ce se îmbăiau. Cînd acestea nu erau acasă, voyeur-ul înlocuia caseta din aparat. El a fost prins în urma unui act de generozitate: i-a împrumutat uneia dintre chiriaşele sale camera video, uitînd să scoată ultima casetă pe care înregistrase imaginile din baie.

– Un neamţ s-a prezentat pe Aeroportul londonez Heathrow, avînd asupra sa numai o geantă de golf. Întrebat de vameşi la ce-i foloseşte, „turistul” a spus că intenţionează să-şi petreacă vacanţa, practicînd cît mai mult timp acest sport, pe care îl adoră. Aproape că trecuse testul cu bine, cînd unul dintre funcţionarii aeroportuari i-a pus, într-o doară, o întrebare despre golf. Văzînd că nu ştie să răspundă, vameşii s-au hotărît să-i controleze mai amănunţit geanta, în care au găsit ascunse mai multe kilograme de stupefiante.

– Un bărbat din Wichita (statul Texas, SUA) a venit la sediul central al Poliţiei pentru a reclama că îi fusese lovită maşina, iar vinovatul fugise. În timp ce stătea de vorbă cu şeful Poliţiei, în dreptul biroului acestuia i-a scăpat, din greşeală, un pacheţel cu marijuana, incident care trece, însă, neobservat. Ajunsă la faţa locului pentru a face constatarea, o echipă de poliţişti descoperă pe bancheta din spate a maşinii un pachet cîntărind peste 1 kilogram de marijuana, pe care omul uitase să îl ascundă. Evident, a fost arestat pentru deţinere de stupefiante.

– Anthony Collela (49 de ani) a reuşit să fure dintr-o bancă suma de 2.100 de dolari. În timp ce alerga pe stradă, strîngînd la piept preţioasa pradă, s-a izbit de un trecător, care l-a deposedat de bani, aproape pe nesimţite. De ciudă, hoţul păgubit s-a prezentat la sediul Poliţiei şi a raportat jaful, predîndu-se.

– Un alt jefuitor de bănci, Kevin Thompson (26 de ani), a fost capturat cu uşurinţă de Poliţia din Bloomfield, statul New Jersey, pentru că a lăsat în urma sa o notă scrisă pe cotorul unui carnet de cecuri, pe care se putea citi clar numele său. În plus, poliţiştii s-au distrat copios la citirea aşa-zisului avertisment adresat funcţionarului de la ghişeu, dar din care reieşea cu totul altceva, din cauza greşelilor de ortografie. Nota suna cam aşa: „Acesta este un jaf. Păstraţi-vă calul (a vrut să spună calmul) şi nimeni nu va fi cănit (a vrut să spună rănit)”.

– Thomas Lancaster (21 de ani) a jefuit o gogoşerie din Oxnard, California, folosind ca armă un cuţit de bucătărie. Apoi, brusc, i s-a făcut foame şi s-a aşezat la tejghea. După ce a înfulecat cîteva gogoşi, a comandat şi o cană de cafea, ca şi cînd nimic nu s-ar fi întîmplat. În timp ce Lancaster se ospăta, chelnerul a reuşit să-i facă semn unui poliţist care, întîmplător, trecea pe lîngă gogoşerie, aşa că, la ieşire, hoţul a nimerit exact în braţele omului legii, care deja se gîndise la modul în care va întocmi raportul.

– Earleen Davis (47 de ani) a fost acuzată de furt, după ce şterpelise, pe rînd, din 3 mari magazine din Houston, o haină din blană de vulpe, una de nurcă şi un televizor portabil, pe care le-a ascuns… între picioare.

– Un alt infractor, Georges M., de 32 de ani, se specializase în furturi din locuinţele luxoase din apropierea Turnului Eiffel. Poliţia nu reuşea să dea de urma hoţului, acesta nelăsînd nici o amprentă în locurile în care opera. Georges lucra, de fiecare dată, cu mănuşi chirurgicale. În cursul ultimului său furt, a lăsat la locul faptei cutia în care fuseseră ambalate mănuşile. Aceasta „mustea”, după cum s-a exprimat unul dintre poliţişti, de amprentele infractorului, care a fost, în sfîrşit, arestat.

– Poliţiştii din statul american Carolina de Sud au anunţat că au arestat 2 indivizi care merită să fie trecuţi în „Cartea Recordurilor”, drept cei mai stupizi hoţi din lume. Cei doi pungaşi, în vîrstă de 26 şi, respectiv, 38 de ani, au furat cîteva porţii de pizza taman din localul ai cărui clienţi fideli erau, uitînd că vînzătorii le notaseră adresa cînd ceruseră să li se livreze mîncarea acasă.

– Un hoţ „versat”, însă nepriceput în tainele matematicii, a intrat liniştit într-un supermarket din statul american Missouri, cerîndu-i casieriţei să-i schimbe o bancnotă de 20 de dolari. În momentul în care aceasta a deschis casa de marcat, individul a scos o armă, ameninţînd-o pe biata femeie, speriată de moarte, să-i dea toţi banii din aparat. În mod surprinzător, casieriţa s-a conformat rapid, neschiţînd nici un gest de împotrivire. De ce? Pentru că, din toată această tîlhărie, ea a ieşit în cîştig. În aparatul de marcat erau doar… 15 dolari, iar hoţul, părăsind precipitat magazinul, i-a lăsat pe tejghea bancnota de 20 de dolari pe care voia să… o schimbe.

– La compania „Guns for Hire” (Arme de închiriat), din Arizona (SUA), cunoscută pentru colaborarea sa cu marile studiouri de filme americane, cărora le închiriază arme pentru filmări, s-a primit, într-una din zile, un telefon ciudat. O femeie, în vîrstă de 47 de ani, dorea să închirieze o armă, pentru… a-şi ucide soţul. În final, femeia, care i-a transmis vînzătorului toate datele legate de identitatea sa, în loc de armă, s-a ales cu… 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru tentativă de omor.

– Tradiţia din satul bulgăresc Nikov cere ca, la capul mortului, să se afle cel puţin o bocitoare, care să fie bine răsplătită şi, cu cît sînt mai multe astfel de femei, cu atît faima rudelor mortului creşte. Iovanka Popova şi alte 4 bocitoare profesioniste au fost chemate la o înmormîntare, unde au bocit mortul timp de două nopţi. Cînd să se facă plata, ele au primit cîte o sumă oarecare, dar în monedă mică. Neavînd loc în buzunar pentru mărunţiş, Iovanka şi-a scos, de sub şorţ, o pungă de hîrtie, din care au căzut un cercel şi un lănţişor din aur. Părîndu-i-se cunoscute ambele obiecte, gazda a căutat în sertarul unde ţinea bijuteriile şi a constatat că mai bine de jumătate dintre acestea dispăruseră. Au fost găsite, toate, la bătrîna hoaţă bocitoare.

– Doi spanioli s-au gîndit să fure casa de marcat dintr-un magazin. Pentru a-şi duce la bun sfîrşit planul, au legat-o cu un lanţ de bara de protecţie a camionului cu care veniseră la furat. În loc să smulgă partea din faţă a aparatului, aşa cum plănuiseră, s-au trezit că, din cauza vitezei, a fost smulsă… bara de protecţie a camionului. Speriaţi, cei doi au părăsit locul faptei. Acasă, au constatat că, pe lîngă bara de protecţie, le-au lăsat „cadou” poliţiştilor şi numărul de înmatriculare al maşinii. Restul a fost floare la ureche. Pentru poliţişti, bineînţeles.

– Tot cu camionul au mers la furat şi 2 americani, dintr-o localitate din statul Virginia, care puseseră gînd rău unui frigider, dintr-o casă nou-construită. Totul a mers… ca pe roate, pînă cînd roţile camionului au rămas blocate în noroiul de pe drumul încă neasfaltat. Crezînd că de vină este frigiderul, a cărui greutate apăsa platforma camionului, hoţii au dus obiectul înapoi, în casa din care îl scoseseră… la plimbare. Cînd s-au reîntors la camion, au constatat că uitaseră cheile în contact, iar portiera o trîntiseră bine la plecare, de teama… hoţilor. Neavînd ce face, au abandonat maşina şi au pornit pe jos către casă. Din urmă, i-a ajuns Poliţia…

– Doi bandiţi înarmaţi au intrat într-un supermarket din Detroit. Unul dintre ei a strigat spre cei aflaţi în magazin: „Cine face vreo mişcare va fi împuşcat”. Nimeni nu a avut curajul să schiţeze măcar un gest, toată lumea rămînînd pe loc. Însă celălalt atacator a continuat să fugă spre casele de marcat. Colegul lui l-a împuşcat în cap.

– Şapte din cei 10 membri ai unei bande de răufăcători au fost ucişi de Poliţia braziliană, după ce tentativa acestora de a jefui o bancă din oraşul Inaja (în nordul provinciei Pernambuco, din Brazilia) a luat o întorsătură nedorită. Poliţia locală a precizat că 10 bărbaţi înarmaţi cu revolvere au intrat în sediul băncii şi au cerut casierului toţi banii. În timp ce bandiţii s-au urcat într-o dubiţă, poliţiştii au reuşit să-i împuşte pe doi dintre ei. După o urmărire ca în filme, maşina infractorilor a nimerit în mijlocul unui schimb de focuri dintre Poliţie şi o altă bandă de „colegi de breaslă”, din oraşul Ibimirim, situat în apropiere. Aici au mai fost omorîţi 5 bandiţi, ultimii 3 reuşind să dispară. Intervievîndu-i pe cei rămaşi în viaţă, Poliţia a aflat că bandiţii nu se documentaseră în prealabil despre activitatea băncii. Altminteri, ar fi putut vedea că paza băncii fusese recent întărită, şi sediul fusese prevăzut cu sistem de alarmă.

– Supărat pe sora lui că nu împărţise cu el cîştigul de la Loterie, ci îi dăduse numai 1.000 de dolari din totalul de 71.000, John Allen, din Franchtown, Ohio, s-a dus, într-o noapte, să-i dea foc la maşina nouă, care valora cît jumătate din cîştig. După ce a stropit cu benzină tot garajul, a ieşit din încăpere să aprindă făclia cu care venise pregătit. Din neatenţie, flacăra i-a atins hainele, care au luat foc într-o clipă. Din păcate, viaţa răufăcătorului nu a mai putut fi salvată.

– Vrînd să fure piese metalice dintr-o mină din judeţul Hunedoara, 3 hoţi au fost aruncaţi în aer de o explozie. Ionel Ovidiu Dîndea (19 ani), Petru Gheorghe Crisman (28 de ani) şi Sorinel Avram (37 de ani) au plecat la furat, pentru a face rost de bani pentru jocul de poker. Deoarece voiau să se asigure că aceasta va fi o sursă de venit nesecată, cei 3 prieteni au săpat un tunel pe sub placa de beton a exploatării miniere din Lupeni, pătrunzînd, astfel, în zona de producţie „Ileana”. Grăbiţi să ia cît mai multe piese metalice şi avînd ustensile nepotrivite, hoţii au provocat, în subteran, o explozie de gaze. La locul accidentului, echipa de salvare i-a găsit pe Ionel Ovidiu Dîndea şi Sorinel Avram plini de arsuri, pe faţă, mîini şi şolduri. La cîţiva metri de ei, Petru Gheorghe Crisman zăcea mort.

– Încercarea, ratată, a unui individ de a jefui sucursala Băncii ,,Devin”, din localitatea slovacă Trencin, s-a terminat tragic: în timp ce banca era înconjurată de poliţişti, hoţul s-a sinucis în încăperea seifului. Potrivit Poliţiei slovace, tînărul (25 de ani) o sechestrase, seara, cu ajutorul unui pistol, pe o angajată a băncii (51 de ani) şi, după orele 23, a adus-o la bancă, obligînd-o să deschidă uşa de la intrare şi, apoi, pe cea de la seif, unde se aflau aproximativ 8 milioane de coroane (cca. 200.000 de dolari). Hoţul a închis femeia într-un birou, de unde aceasta a putut, totuşi, să activeze, pe ascuns, sistemul de alarmă, conectat direct la Secţia de Poliţie cea mai apropiată. Poliţiştii au înconjurat imediat banca şi hoţul s-a ascuns, de frică, în seif, dar, cînd a văzut că situaţia devine din ce în ce mai gravă pentru el, şi-a tras un glonţ în cap cu pistolul pe care îl avea asupra sa.

Un criminal se dă singur de gol…

Televiziunea franceză are o emisiune numită „Pierdut din vedere”, în cadrul căreia oamenii care se pierd, din diferite motive, de familie îşi caută rudele. 9 septembrie 1993. Un tînăr corpolent, privind cu ochi blajini prin lentilele groase ale ochelarilor, relatează că suferă de amnezie şi că speră să-şi regăsească familia, în cazul în care va fi recunoscut. E poreclit Marco şi locuieşte la Căminul de handicapaţi Saint-Dizier.

La cîteva minute după apariţia lui Marco, sună telefonul în redacţia studioului TV. O voce de femeie îndurerată se recomandă Chantal, sora amnezicului, căutat, zadarnic, de familie, vreme de 3 ani. Realizatorul emisiunii preia convorbirea telefonică, cerîndu-i femeii semnalmentele tînărului. Şi află că Marco are un mic tatuaj cu 3 puncte negre la baza degetului mare al mîinii drepte. Simultan, un inspector de poliţie din Bruxelles este la fel de bucuros ca şi sora handicapatului, dar din alte motive: îl recunoscuse, în persoana lui Marco, pe Daniel Kindermans, un criminal periculos, căutat de mai mulţi ani. În acelaşi timp, însă, în mintea poliţistului încolţise un sîmbure de îndoială: dacă e vorba doar de o asemănare izbitoare între Marco şi cel căutat? Cum se putea, oare, ca un criminal dat în urmărire să se afişeze la televizor? E imprudenţă, ori sfidare? Organizatorii emisiunii contactează familia lui Marco şi află amănunte despre acesta. Se născuse în 1958, în Schaerbeck, lîngă Bruxelles, într-o familie cu 10 copii. A fost trimis la o şcoală specială, întrucît avea dificultăţi la învăţătură. La 18 ani, fusese angajat la Primăria din localitatea natală, după care a rămas şomer. A locuit la una din surorile sale, dar, în scurt timp, a început să vagabondeze. Fără domiciliu stabil, cu firea sa închisă, nu avea nici prieteni, nici vreo o iubită. Daniel, alias Marco, poposea, din cînd în cînd, la cîte o soră, spre a lua o mîncare caldă. După care, dispărea fără urmă. În vara lui 1991, se găseşte la Gashoren, lîngă Bruxelles, unde o ajută pe bătrîna Lea la gospodărie şi-i face cumpărăturile. Marco are un căţeluş, Pegasse, de culoarea caisei, acesta fiind cel mai bun prieten al său. Bătrîna, deosebit de simpatizată de comunitatea din acel orăşel, unde conducea o echipă de teatru ce dădea spectacole pentru handicapaţi, îi oferise vagabondului masă şi adăpost, la fel şi căţeluşului, precum şi bani de buzunar.

A venit şi ziua de 4 noiembrie, cînd Daniel, singur în casă cu bătrîna Lea, s-a repezit la ea din senin. Luînd-o la bătaie, i-a spart toţi dinţii şi, după ce a doborît-o la pămînt, a încercat să o sugrume. I-a furat carnetul de cecuri, şi dus a fost. Între timp, Poliţia avea să descopere că el mai subtilizase, fără violenţă, un carnet de cecuri şi de la altă bătrînă. Lea a rămas în casă, zăcînd, leşinată, într-un lac de sînge, iar Daniel a început să colinde prin toate prăvăliile, făcînd diverse cumpărături cu teancul de cecuri. Descoperită de un vecin, femeia a fost transportată la spital, unde s-a zbătut între viaţă şi moarte. Cînd şi-a revenit din coma prelungită, le-a spus poliţiştilor cine era persoana care a încercat să o ucidă. Mai mulţi localnici îl văzuseră pe Daniel plecînd liniştit, cu Pegasse în braţe, însă Poliţia belgiană, în ciuda cercetărilor întreprinse în toată ţara, nu l-a putut descoperi.

După emisiunea „Pierdut din vedere”, Justiţia belgiană, alertată de Poliţie, a înaintat autorităţilor franceze o cerere de extrădare. Între timp, la căminul din Saint-Dizier, după emisiune, lui Marco i s-a rezervat o primire triumfală. Toţi handicapaţii îl iubeau pe Marco – un om serviabil, slab de minte, dar cu o inimă de aur. Era un adevărat ,,băiat de zahăr”, care lucra la spălătorie chiar şi peste orele de program, astfel încît toţi să aibă rufele curate. La două zile de la emisiunea buclucaşă, poliţiştii îi puneau lui Marco o pereche de cătuşe, sub privirile nedumerite ale celor din cămin. În aceeaşi seară, a fost întemniţat la închisoarea din Chamant, fără ca el să-şi fi dat prea bine seama ce se întîmplase. Uitase. Cercetat de neurologi şi de psihiatri, în Belgia, s-a ajuns la concluzia că, într-adevăr, este vorba de un tip instabil psihic, de o sensibilitate maladivă, arierat din punct de vedere mental. Atacul asupra bătrînei Lea a fost comis pe fondul unei crize de demenţă, după care, îngrozit de scena cu victima prăbuşită şi însîngerată, care nu dădea semne că ar mai trăi, Daniel a făcut un şoc, iar creierul lui bolnav a respins realitatea, căzînd într-o puternică amnezie. Atunci cînd a plecat hai-hui din locuinţa bătrînei, nici nu ştia că este căutat de Poliţie. De altfel, amnezia este şi motivul pentru care s-a prezentat la emisiunea ce l-a dat de gol, în vreme ce el spera să-şi regăsească identitatea. O dovadă este şi faptul că nu-şi cunoaşte alt nume decît cel de Marco, dat de nişte ţigani pe care îi întîlnise în peregrinările lui.

În aşteptarea sentinţei, inculpat fiind pentru furt şi violenţă, el nu a negat crima. A crezut tot ce i se spune şi nu a încercat să priceapă mai mult. Surorii Chantal, care venea şi îl vizita, i se adresa cu „doamnă” şi „dumneavoastră”, neştiind-o de soră a sa. Iar bunii lui prieteni din cămin îi trimiteau scrisori de încurajare. Cînd va ieşi din închisoare, Marco-Daniel doreşte să se întoarcă la căminul de handicapaţi, locul de unde începe, pentru el, trecutul. Căci inculpatul nu-şi aminteşte nimic din existenţa sa de dinainte de a ajunge la Saint-Dizier. Zăbranicul negru al uitării totale s-a aşternut peste mintea şi memoria lui, aflate, şi aşa, sub parametrii normalităţii.

Băţul de chibrit

Cînd a ucis-o pe Minnie Bonati, în biroul său din Victoria Street, Robinson era încredinţat că, pînă şi în cazul în care ar fi existat unele dovezi circumstanţiale împotriva sa, acestea n-ar fi fost niciodată destul de solide, spre a justifica o arestare. Motivele te dau adesea de gol, iar el comisese crima fără nici un motiv. Victima îi fusese, cu desăvîrşire, străină. El ciopîrţise cadavrul în bucăţi, înfăşurase membrele în veşmintele femeii şi lăsase restul într-un cufăr care fusese încărcat într-un tren ce se îndrepta, pe o rută ocolită, spre Londra.

Dar, nu trecu mult, şi Poliţia descoperi, pe fundul cufărului, un cocoloş de hîrtie care conţinea un băţ de chibrit, pe jumătate ars şi pătat de sînge. „Dacă n-ar fi fost acel chibrit – spunea, recent, inspectorul Cooper – Robinson ar fi ieşit, probabil, basma curată. Căci, în momentul în care a fost chemat la Scotland Yard, nu exista nici cea mai mică dovadă împotriva lui. Găsisem pînă şi biletul de peron, dar banditul purtase mănuşi, astfel că n-a fost chip să descoperim vreo amprentă digitală. Chiar şi negustorul care-i vînduse cufărul nu a fost în stare să facă decît o foarte vagă descriere a clientului său!”.

Au încercat să vîndă cannabis

unui poliţist

Doi tineri din Piatra Neamţ au fost prinşi marţi, 21 octombrie 2003, în timp ce încercau să vîndă 200 de grame de cannabis unui ofiţer sub acoperire, din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA) Constanţa. Vlad Siderescu (19 ani) şi Oana Ilişena (17 ani) au descoperit, pe un deal din apropierea localităţii Piatra Neamţ, mai multe culturi de cînepă sălbatică. Ei au venit, în luna septembrie, în judeţul Constanţa, cu mai multe pungi de cannabis, pentru a încerca să vîndă drogurile. Vlad şi Oana au locuit în Năvodari şi în Eforie, însă, înainte de a pleca spre casă, au uitat o pungă în locuinţa din Năvodari. Un ofiţer sub acoperire, din cadrul BCCOA Constanţa, i-a sunat pe cei doi şi le-a spus că are nevoie de o cantitate mare de cannabis. Cînd au sosit în Constanţa cu cele 200 de grame de cannabis, ambii au fost reţinuţi de poliţiştii antidrog. Tinerii traficanţi intenţionau să vîndă un gram, contra sumei de 400.000 de lei vechi.

(va urma)

TRAIAN TANDIN

COMENTARII DE LA CITITORI