Pagini amuzante despre delincvenţi (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

800 de grame de cocaină în stomacul unui columbian

Vineri, 15 decembrie 1995, călătorii sosiţi în Bremen (Germania) de la Amsterdam (Olanda), cu un avion al companiei aeriene „Hapag-Lloyd”, se grăbeau către ieşirea din aeroport. Vameşii îi priveau cu atenţie şi, din cînd în cînd, opreau, la întîmplare, cîte o persoană, pentru a-i controla bagajele. La un moment dat, şi-a făcut apariţia un tînăr care, după aspect, părea a fi sud-american. Mergea uşor aplecat în faţă, ca şi cum avea de cărat, în spate, o mare greutate. Vameşii au schimbat între ei o privire rapidă, apoi l-au invitat să-i urmeze. În urma verificării actelor a reieşit că individul se numea Jacinto Rodrigo Jesus Ortega, avea 23 de ani şi era columbian. După spusele lui, adeverite de biletele de avion, călătorise de la Bogota pînă la Amsterdam, apoi schimbase avionul, sosind în Bremen. Un control minuţios al bagajelor a relevat faptul că tînărul nu avea asupra lui decît haine subţiri, de vară, şi suma de 213 de dolari. Columbianul a motivat că nu-i trebuiau prea mulţi bani, deoarece era aşteptat în Hamburg de fratele lui. „De ce vi se pare curios că nu am haine groase? N-am fost niciodată în Germania. De unde să ştiu că aici este atît de frig?!”, s-a justificat el. Vameşii nu s-au lăsat induşi în eroare şi i-au cerut străinului să se supună unui test al urinei, care poate releva prezenţa unor corpuri străine în organism. Ortega, însă, a refuzat, ameninţîndu-i că va anunţa Ambasada columbiană. Refuzul lui a întărit bănuiala vameşilor. Tînărul a fost somat de grăniceri să se supună unei radiografii, care a scos la iveală prezenţa unei aglomerări de capsule în stomacul său.

După ce a fost plasat în arestul Poliţiei de Frontieră, Ortega a început să acuze dureri abdominale insuportabile, însoţite de vărsături şi diaree. În următoarele 3 zile, el a eliminat 85 de capsule ermetice, din material plastic, pline cu cocaină. Fiecare capsulă avea grosimea unui deget şi o lungime de 2,5 cm. Cantitatea totală de cocaină era de 800 de grame, valoarea ei pe piaţa neagră fiind de 700.000 de mărci. Pus în faţa dovezii de netăgăduit, columbianul a declarat că este un curier al Cartelului din Medellin şi că urma să livreze cocaina unui distribuitor din Hamburg. Bagajul său avea un rol pur decorativ: „M-am gîndit că un călător fără bagaje este suspect! Dacă nu m-ar fi apucat durerea de stomac, nu m-aţi fi depistat!”.

Contactînd Ambasada columbiană, autorităţile germane au aflat că Jiacinto Rodrigo Jesus Ortega era pus sub urmărire, fiind suspectat de trafic de droguri. După încheierea formalităţilor oficiale, traficantul a fost extrădat autorităţilor din ţara sa.

Drogurile i-au explodat în stomac

Un traficant columbian de droguri a murit cînd pachetele de cocaină şi de heroină pe care le înghiţise au explodat în stomacul său. Traficantul, împreună cu soţia şi copilul său, se afla într-un avion cu destinaţia Franţa. Soţia lui a fost arestată.

(va urma)

Traian Tandin

COMENTARII DE LA CITITORI