Pagini amuzante despre delincvenţi (3)

in Lecturi la lumina ceaiului

Traficanţii de droguri şi-au ucis partenerul, crezînd că acesta i-a trădat (I)

Ranieri Adami Piccolomini are un trecut foarte agitat. Pînă la cei 21 de ani ai săi a trecut prin multe aventuri. Născut în Viterbo (Italia) şi avînd părinţi care nu i-au oferit o viaţă liniştită, în adolescenţă a avut legături cu extrema dreaptă şi ceva probleme cu forţele de ordine, care l-au acuzat pentru deţinere ilegală de arme.

Într-un moment de slăbiciune, Ranieri s-a înrolat voluntar în Armată. Însă, n-a trecut mult pînă să-şi dea seama că făcuse o mare greşeală: era evident că disciplina impusă de viaţa de militar nu i se potrivea firii lui, aşa că a dezertat, refugiindu-se în Olanda. Acolo, nici măcar nu a încercat să-şi găsească un loc de muncă, pentru a duce o viaţă cinstită. De aceea, nu a ezitat nici un moment, atunci cînd a avut prilejul să-şi demonstreze propriile calităţi, să intre într-o reţea de traficanţi de droguri. Mai mult decît atît, dar în momentul în care a avut o altercaţie cu unul dintre partenerii de afaceri, l-a trecut pe lista duşmanilor şi, cînd s-a ivit momentul propice, l-a înjunghiat. Poliţia olandeză l-a arestat şi l-a condamnat la închisoare.

După executarea pedepsei, Ranieri s-a întors în Italia, la Viterbo. Împreună cu un prieten, Stefano Maria De Angelis, a deschis un atelier de tatuaje. Chiar în acest atelier, Ranieri l-a cunoscut pe Paolo Segatori (22 de ani), viitoarea lui victimă. În timp ce Piccolomini îi tatua pe spate o floare şi un fluture, Paolo a fost impresionat de caracterul lui puternic: doar fusese paraşutist, lucru de care el nu se îndoia, iar pe braţ avea tatuată o cruce celtică. Pentru a se împrieteni cu Ranieri, Paolo era dispus la orice. A început să-i imite gesturile şi expresiile, se îmbrăca în haine identice, se comporta ca un „dur“ şi, pentru a-i demonstra idolului său că este, într-adevăr, un tip dur, s-a lăsat convins să intre în rîndul traficanţilor de cocaină, în speranţa că se va îmbogăţi în scurt timp, dar şi pentru a-şi cuceri titlul de „bărbat adevărat“.

Unul dintre motivele pentru care avea convingerea că nu greşeşte procedînd astfel era acela că din banda lui Ranieri Adami făceau parte Mirko Macri (21 de ani), un prieten de-al lui din copilărie, cu care se jucase zi de zi, şi alţi doi cunoscuţi, Massimo Sanetti (28 de ani) şi Antonio Germani (29 de ani), care locuiau pe aceeaşi stradă cu Paolo.

Însă, într-o zi, Paolo Segatori a fost oprit de Poliţie şi invitat la sediu, pentru a fi interogat, fără a fi reţinut după semnarea declaraţiilor. Acest lucru a constituit, practic, condamnarea lui la moarte. „Prietenii“ săi au aflat că a dat declaraţii şi au fost convinşi că a povestit ceea ce nu trebuia. Astfel, s-au hotărît să afle, cu orice preţ, ce le-a spus Paolo poliţiştilor.

Chiar în aceeaşi seară, Ranieri Adami a trecut pe la el şi l-a invitat la o plimbare cu maşina, în care se aflau şi ceilalţi 4 complici ai săi. L-au dus pe Paolo în afara oraşului şi au început un adevărat interogatoriu. Mai întîi l-au bătut, ameninţîndu-l că-l vor ucide dacă nu mărturiseşte tot ceea ce spusese la Poliţie, apoi l-au crestat cu un cuţit, fără să se lase impresionaţi de urletele şi rugăminţile victimei. Din ce în ce mai furioşi, cei 5 „duri“ înfigeau cuţitul tot mai adînc. Cînd au constatat că trupul lui Paolo era lipsit de viaţă, l-au aruncat într-un canal de irigaţii. Abia după două săptămîni, cadavrul lui a fost găsit de 2 tineri ce treceau, întîmplător, prin zonă.

Iniţial, cercetările au mers pe mai multe piste, începînd de la tinerii care i-au oferit adăpost, după ce victima plecase din casa părintească, pînă la reţeaua traficanţilor de droguri, pentru care Paolo fusese interogat de poliţişti cu puţin timp înainte de moartea lui, survenită la sfîrşitul lunii iulie 1996. Anchetatorii au ajuns la asasini datorită tatuajelor pe care le avea Segatori. Ducîndu-se în atelierul lui Ranieri şi al asociatului acestuia, anchetatorii au găsit actele lui Paolo, pe care le lăsase ca garanţie, pentru plata tatuajelor.

(va urma)

Traian Tandin

COMENTARII DE LA CITITORI