Palatul Mogoşoaia

in Lecturi la lumina ceaiului

A doua zi de Paşte a constituit, pentru mii de pelerini, un regal de frumuseţe, în care natura a pus în valoare Complexul de la Mogoşoaia.

Mărturisesc că foarte mulţi dintre noi, vizitatorii, am fost plăcut impresionaţi atît de semnificaţia evenimentului, cît şi de frumuseţile din jur. Această zi a marcat, cu cinste, „Anul Brâncoveanu“, an aniversar (se împlinesc 300 de ani de la martiriul său) ce aduce în prim-plan sacrificiul suprem pentru credinţa ortodoxă al domnitorului Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei 4 fii ai săi şi cu ginerele şi sfetnicul său, Ianache Văcărescu.

Noi, românii, popor creat şi evoluat odată cu Creştinismul, sîntem unici în centrul Europei. Nu este întîmplătoare fraza în care, referindu-se la ţara noastră, Papa de la Roma a spus: „România este Grădina Maicii Domnului pe Pămînt“. Această apreciere este o motivaţie, pe care Poporul Român o conştientizează, acţionînd în aşa fel încît să fie demn de ţara sa.

Aşezămintele de la Mogoşoaia, tăbliţele de la Tărtăria şi Sinaia, Peştera Sf. Andrei, Complexul Putna, Mînăstirea Cozia, Centrul Istoric al Bucureştilor sînt tot atîtea repere ce simbolizează dăinuirea noastră pe aceste meleaguri, cu 2000 de ani înaintea civilizaţiei sumeriene, despre care se credea că este cea mai veche din lume. Acest adevăr a fost confirmat şi de specialiştii români, şi de cei internaţionali. În acest context, se impune să amintim că Palatul de la Mogoşoaia a fost ridicat de către Constantin Brâncoveanu, domn al Munteniei, şi datează din anul 1702. El a fost construit pe malul Lacului Mogoşoaia şi a fost dăruit de domnitor lui Ştefan, cel de-al doilea fiu al său.

Arhitectura palatului îmbină detalii ornamentale italiene cu cele orientale, într-o sinteză unică, ce a condus la stilul brâncovenesc, apreciat de poporul nostru.

Anton Voicu

COMENTARII DE LA CITITORI