Parcul National Văcăreşti – oaza de natură din inima Capitalei

in Lecturi la lumina ceaiului

În zona istorică a Văcăreştilor, unde exista o cumplită închisoare, veritabil loc de tortură a adversarilor vechiului regim – aşa cum erau consideraţi îndeobşte legionarii şi comuniştii -, fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, care a condus România mai bine de 25 de ani, timp în care s-a străduit să aducă ţara noastră la nivelul unui stat demn şi respectat în lume, a dorit să realizeze acolo un mare Centru Olimpic şi de agrement pentru locuitorii Capitalei. Pe fondul transformărilor care au avut loc în această parte a lumii, cu sprijinul binevoitor şi cu iz de răzbunare la adresa lui Ceauşescu, oferit de liderul rus M. Gorbaciov – un naiv condus de preşedintele-actor al SUA, R. Reagan, şi de duşmanii de moarte ai Poporului Român, mersul istoric al ţării noastre a fost schimbat, iar acel mare proiect, atît de necesar Capitalei, nu s-a mai putut realiza. După aşa-zisa revoluţie din 1989, lucrările au stagnat şi, în zona Văcăreştilor, natura s-a dezvoltat liber, dînd naştere unei delte bogate în vegetaţie şi în faună, apreciată, în prezent, a doua, ca valoare, după Delta Dunării. Acum, Delta Văcăreştilor a căpătat statutul de Parc Naţional şi arie naturală protejată.
Disputa – care, după afirmă unele voci, durează de mai bine de 25 de ani – între dezvoltatorii imobiliari şi peisajul ce pare a fi desprins, cu adevărat, dintr-o deltă, ar fi nedreaptă şi, ca urmare a presiunilor bucureştenilor, guvernul a aprobat ca această avuţie naţională, întinsă pe 183 ha, să intre în posesia poporului.
În Groapa Văcăreşti, aşa cum o numeau localnicii, s-a format un ecosistem, o zonă mlăştinoasă, în care trăiesc vidre, şerpi, vulpi şi o largă varietate de peşti, dar şi peste 90 de specii de păsări, potrivit specialiştilor în domeniu. Fostul Lac Văcăreşti se află în Sectorul 4 al Capitalei, între Şoseaua Olteniţei, Calea Văcăreşti, Şoseaua Vitan-Bîrzeşti şi Splaiul Independenţei (de pe malurile Rîului Dîmboviţa).
De ce este aît de importantă această zonă? Răspunsul vine şi de la geologul Cristian Lascu, care a declarat, de curînd, pentru republica.ro: ,,Zoologii specializaţi pe nevertebrate au constatat că sînt mai multe nevertebrate aici decît în Parcul Naţional Comana, care e mult mai întins. Flora este şi ea bogată, existînd chiar şi unele plante rare. Ornitologii au inventariat 96 de specii de păsări. Dintre mamifere, în afară de specii ocrotite de lilieci, trăiesc dihori, arici, bizami, vulpi”.
Trebuie subliniat că opinia publică, prin societatea civilă, în ultimii 4-5 ani, a insistat şi a cerut Ministerului Mediului să iniţieze o lege, pe care Guvernul Ponta a agreat-o şi, acum, iată, ea a devenit realitate. Astfel, în 3-4 ani, locuitorii Capitalei şi turiştii care ne vor vizita se vor putea bucura pe deplin de o zonă de agrement mirifică. Această zestre naturală, lăsată de Dumnezeu românilor, va deveni o părticică din ,,Grădina Maicii Domnului”, cum frumos a spus Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999, la Bucureşti, vorbind despre România.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI